logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie portu LPT – jak chronić sygnały wejściowe i wyjściowe optoizolacją?

vcd_a 14 Kwi 2006 14:34 2487 6
REKLAMA
  • #1 2527263
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam, właśnie zacząłem się zastanawiać, jakby zbudować jakiś "most" pomiędzy portem LPT a własnymi wynalazkami podłączanymi pod niego, aby w razie czego nie spalić portu a jeszcze gorzej płyty. Wyjścia z LPT można by zapezpieczyć optozłączem PCB 47, ale to zabezpiecza tylko w jedną stronę, mianowicie zabezpiecza tylko wyjściowe sygnały, ale co z sygnałami wejściowymi ?, pozdrawiam vcd_a
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2527363
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    @mrrudzin
    A może masz pomysł jakby to zrobić, w ten sposób, żeby tak poustawiać te optoizolacje, żeby nie było różnicy czy pin jest wyjściowy czy wejściowy ?, pozd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2531052
    midzius
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W programatorach ISP podlaczanych przez LPT jako zabezpieczenie portu stosuje sie bufory trojstanowe np 74HCT244
  • #7 2594428
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Właśnie miałem problem z portem LPT w laptopie toshiby i okazało się że po przepięciu (bawiłem się programatorem eepromów na gołych drucikach) niektóre linie mają zwarcie do masy. Po otwarciu obudowy okazało się że linie są zabezpieczane malutkimi zenerkami 6,2V do masy i dzięki temu kontroler żyje!!! na liniach D1...D8 zwwarcie zenerki nie spowodowało dalszych strat w układzie (tzn. kontroler to wytrzymał). Myślę że w domowych warunkach konieczne i wystarczające jest takie zabezpieczenie, bo w czasie uruchamiania moich programatorów ubijałem port LPT wtedy , gdy zasilacz dawał tętnienia i nagle odpadła masa.... albo nagle poszło 23V na linie danych!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia portu LPT przed uszkodzeniem podczas podłączania własnych układów. Wyjściowe sygnały można chronić za pomocą optoizolatorów, np. PCB 47, jednak problem stanowią sygnały wejściowe, które wymagają innego podejścia. Propozycją jest stosowanie gotowych izolatorów galwanicznych, takich jak NE 346-K, dedykowanych do portów LPT. Alternatywnie, w programatorach ISP stosuje się bufory trójstanowe, np. 74HCT244, które zabezpieczają port. W praktyce domowej skuteczne bywają zabezpieczenia z użyciem diod Zenera 6,2V do masy, które chronią linie danych przed przepięciami i zwarciami, co potwierdzono na przykładzie laptopa Toshiba. Wskazano również na rozwiązania nieoptoizolacyjne, np. układy firmy Maxim Integrated, które mogą pełnić funkcję ochronną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA