logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OP 35 i program. Sposób na sczytanie programu z paneli OP35.

bkm 14 Kwi 2006 16:16 1557 8
  • #1 2527608
    bkm
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czy istnieje sposób na zczytanie programu z paneli OP35.
    Mam protoola i kabelki jednak mogę tylko zapisać.
    Z informacji dostępnych wynika iż to normalne.
  • #2 2534689
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    a stosowales ProSave ?? jest to program do zgrywania projektu z paneli operatorskich ale w wersji skompilowanych (niestety nie bedziesz w stanie pozniej wyedytowac i pozmieniac pewnych rzeczy w projekcie jedynie zrobic kopie zapasowa programu wgranego do panela)

pozdro
  • #3 2541696
    bkm
    Poziom 13  
    Dzięki to chyba wystarczy, przynajmiej narazie.
    Jutro wypróbuję.
  • #4 2541893
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    O ile się nie mylę ProSave, nawet najnowsza wersja nie posiada w wykazie panela graficznego OP 35. Natomiast na pewno posiada go w wykazie ProTool/Pro CS i być może można za jego pomocą wykonać upload programu. Ale to są tylko moje przypuszczenia, gdyż nigdy nie miałem doczynienia z tym panelem.
  • #5 2543751
    bkm
    Poziom 13  
    I nic.
    Za stary panel.:cry:
  • #6 2543971
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Witam.
    Nigdy nie miałem doczynienia z tym panelem, ale z tego, co czytałem wcale nie jest to taki zły i stary panel. Ale po kolei;
    Simatic we wszystkich swoich panelach stosuje zabezpieczenia hardware przed przypadkową transmisją danych z lub do panela. Oprogramowanie z OP35 można zgrać tylko za pomocą ProTool/Pro. Żeby to wykonać należy:
    1. Połączyć panel z PC-tem, nie włączać zasilania panela.
    2. Uruchomić program ProTool.
    3. Trzymając przyciski "strzałka góra"+"ESC" włączyć zasilanie panela. Powinien pojawić się napis o gotowości do transmisji danych.
    4. Uruchomić upload w ProTool-u (oczywiście wcześniej powinno być skonfigurowane połączenie). Powinna nastąpić transmisja danych do PC.
    Podobno tę opcję można również wywołać z menu systemowego.

Uwaga:Jednoczesne naciśnięcie przycisków "strzałka prawo"+"strzałka dół"+"ESC" i włączenie zasilania panela spowoduje bezpowrotną utratę oprogramowania i przygotowanie panela do wpisania nowego programu.
    W załączeniu przesyłam manualkę do OP35. Jest ona wprawdzie w języku angielskim, ale na pewno będzie pomocna, tymbardziej, że są tu rozpisane gniazda połączeniowe.

Powodzenia.
    Załączniki:
    • Op25_e.pdf (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2600987
    bkm
    Poziom 13  
    Brak efektów. Znalazłem program (kopię orginalną), gdyby jednak ktoś
    miał jakiś pomysł chętnie spróbuję go zastosować.
  • #8 2606487
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Jeśli posiadasz oryginalny program, jeśli możesz prześlij go na mojego e-maila. Spróbóję coś z nim zrobić. Jednak podejrzewam, że nie komunikujesz się z OP zgodnie z rozdz. 17.1.2 instrukcji OP_25 wcześniej przeze mnie przesłanej. Mam jeszcze jedno pytanie: Ile pinów ma złacze IF2 - wg mnie powinno mieć 15.
    Pozdrawiam.
  • #9 2608635
    bkm
    Poziom 13  
    Jak napisałem znalazłem program orginalny i nim zaprogramowałem
    ten panel. Wcześniej nie mogłem znaleźć (nie miałem go), dlatego chciałem zczytać z aktualnie używanego panelu (bezskutecznie).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zczytania programu z paneli operatorskich OP35 firmy Simatic. Użytkownik posiada protokół i okablowanie, jednak może jedynie zapisać program, co jest zgodne z dostępnymi informacjami. Propozycją jest użycie programu ProSave, który umożliwia zgrywanie skompilowanych projektów z paneli operatorskich, jednak nie pozwala na edycję programu, a ponadto najnowsze wersje ProSave nie obsługują paneli OP35. Alternatywnie sugerowano użycie oprogramowania ProTool/Pro CS, które może umożliwić upload programu z panelu, choć wymaga to specjalnej procedury: podłączenia panelu do komputera bez zasilania, uruchomienia ProTool, włączenia zasilania panelu przy jednoczesnym trzymaniu przycisków "strzałka góra" i "ESC" w celu wejścia w tryb transmisji danych, a następnie wykonania uploadu. Użytkownicy ostrzegają, że inne kombinacje przycisków mogą spowodować utratę oprogramowania w panelu. Pomimo prób, zczytanie programu z panelu OP35 nie powiodło się, a znaleziono oryginalny program, którym panel został zaprogramowany. Dyskusja podkreśla zabezpieczenia sprzętowe stosowane przez Simatic, które utrudniają bezpośredni odczyt programu z panelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA