logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana STK4042 na STK4050 w Diorze WS-504 - czy warto?

Świr 14 Kwi 2006 18:57 7720 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymieniać STK4042 na STK4050 w Diorze WS-504 i jednocześnie przerabiać zasilanie oraz transformator?

Sama wymiana STK4042 na STK4050 nie da wyraźnego wzrostu mocy ani poprawy brzmienia; sens ma tylko jako część większej przeróbki, a nie „dla samych watów” [#2528499][#2537131] W WS504 najsłabszym punktem jest transformator i cały zasilacz, bo to one ograniczają współczynnik tłumienia i wpływają na „twardość” basu [#2531538][#2532689] Najrozsądniej wymienić trafo na około 200 W, najlepiej 250 W, ewentualnie zastosować dwa niezależne transformatory 120–150 W [#2531538][#2532689] Można też wymienić R509 i R510 na 560 Ω, żeby trochę obniżyć czułość i jeszcze zmniejszyć impedancję wyjściową [#2531538] Trzeba jednak liczyć się z przeróbką mechaniczną, bo STK4042 i STK4050 mają inne wymiary, a większa moc oznacza też większe problemy z chłodzeniem [#2528499][#2529319][#2530840]
REKLAMA
  • #1 2528228
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.
    Myśle o wymianie tych końcówek w Diorze WS-504 (jak i samego transformatora) tylko nie wiem czy to ma jakis sens... Próbował ktoś już coś takiego robić ?? Zawsze to niby troche watów przybedzie :D Trafo zasilające tak czy inaczej bede wymieniał, tylko nie wiem czy warto też końcówki...
    Pozdrawiam i czekam na konkrety ;)
  • REKLAMA
  • #2 2528499
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Nie przybędzie nawet 0,5W.Moc pozostanie bez zmian.Podmienić ? Według mnie bardzo dobry pomysł gdyż wzmacniacz bez problemu będzie chodził przy 4R - trzeba będzie jednak zbudować "przejściówkę" na której umieścisz 4 rez 0,22R tak samo jak nawiercić na nowo radiator gdyż STK4042 a STK4050 różnią się wymiarami.
  • REKLAMA
  • #3 2528528
    Świr
    Poziom 34  
    A dlaczego to ma nie przybyć mocy ?? Ta końcówka z tego co czytałem ma mieć max napiecie zasilania chyba 80V wiec jak jej zapodam powiedzmy 70 to podejrzewam ze moc tez podskoczy. Ale skoro to inne wymiary to chyba nie bede robił zmian... Poprzestane na wymianie samego trafa zasilającego...
  • REKLAMA
  • #4 2528796
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Wybacz. Teraz dopiero przeczytałem że będziesz wymieniał trafo. W takim razie zmiana ma jak najbardziej sęs ! Nawiercić radiator to przecież 5 minutek - ich wymiary są wystarczające.
  • #5 2528818
    Świr
    Poziom 34  
    Jeszcze musze wyczaić czy to ten sam rozstaw wyprowadzeń i ten sam układ elektryczny. Pozatym myślałem o wywaleniu tego całego filtru fizjologicznego (odlutować ten kabelek od odczepu) bo cos mi sie wydaje ze ten filtr wytłumia zdeczka czestotliwosci pomiedzy 150 - 300Hz...
    Ok to poorientuje sie ile przeróbek trzeba zrobić zeby podmienić te końcówki i zobacze jaki bedzie efekt ;)

Jeszcze jedno pytanko...
    Czym sie różni STK4050MK2 od STK4050MK5 :?:
  • #6 2529319
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Świr napisał:
    Zawsze to niby troche watów przybedzie

Podniesienie mocy wyjściowej to nie taka prosta sprawa, jak by się mogło wydawać. Nierozwiązywalnym problemem okaże się odprowadzanie ciepła, związanego ze zwiększeniem mocy strat. Obecnie, rozgrzanie radiatorów do tego stopnia aby dosłownie parzyły od gorąca, nie stanowi wielkiego problemu. Wyobraź sobie, co będzie przy większej mocy :roll: .

Nawiasem mówiąc, 80W na kanał to i tak bardzo dużo - bardziej rozsądnym wyjściem była by inwestycja w kolumy o większej efektywności, niż nadrabianie niedomagań kolumn wzmacniaczem...
  • REKLAMA
  • #7 2529779
    Świr
    Poziom 34  
    Hmmm... Akurat wydaje mi sie że odprowadzanie ciepła bedzie mniejszym problemem niż nowe kolumny... Wystarczy jakiś termostacik i wentylatorek - i nawet radiatorów nie bede musiał wymienić. Pozatym mam w tej chwili Tonsil Soundfinder 250. Wcale głupio nie grają :)
  • #8 2530840
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Wentylatory rozwiązały by problem, tylko że powstaje z kolei inny. Jak na lewy radiator dało by się jeszcze go zamontować, tak na prawy, po prostu NIE MA SZANS - za mało miejsca. Żaden wentylator nie zmieści się między radiatorem a ścianą, zauważ że jest tam ledwo 5mm przestrzeni...
  • #9 2531194
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Podam kolejny raz info, że podniesienie mocy ELEKTRYCZNEJ o 100% daje wzrost mocy AKUSTYCZNEJ tylko o 40% i nie ma sensu,szczególnie, gdy sprzęt gra w domu!Rocky Horror dobrze napisał, ze
    najważniejsze są kolumny, ale może chodzi o to, aby dać popalić sąsiadom.Mam w bloku takiego"muzyka" na piętrze co to dawał czadu i przestał, bo mu ktoś drzwi podpalił za to, żę grał na pół bloku 15-piętrowego.Pozdrawiam normalnych audiomaniaków-Zygmunt.
  • #10 2531404
    Świr
    Poziom 34  
    Właściwie nie tyle chodzi o podciągniecie mocy, tylko o podmianke koncówki. Bo cały problem tkwi nie w braku mocy a w :| hmmm nazwę to "tłumieniu" niskich częstotliwości. Zwykle muzyki słucham na ustawieniach flat i default, no i zapiąłem TOSCE 303 pod moje kolumny... Waliła takim soczystym basem ze olala... Jakoś moja wieksza diora tego nie potrafi :( Czepiłem sie na początku końcówek mocy i zasilacza, ale z tego co widze to bede musiał dochodzić metodami prób i błędów. Nowa końcówka nie jest mi potrzeba żeby wydrzeć z niej te 200W tylko mam nadzieje że lepiej bedzie sterowała kolumnami. Pojemności w zasilaczu już zwiekszyłem do 20mF - troche to pomogło, ale to jeszcze nie to :(
  • #11 2531538
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    No to zupełnie inna rozmowa!
    Problemem nie jest mała moc, ale żałośnie niski współczynnik tłumienia, wynoszący w WS504 zaledwie 13,7. Nie poradzi na to w żaden sposób podmiana STK'a na 4050. Winowajcą jest tutaj cherlawy zasilacz, a dokładnie transformator zasilający. Wymiana na już 200-watowy, powinna przynieść wyraźną poprawę. 250W byłby idealny. Dodatkowo można by powymieniać rezystory R509 i R510 w obwodach ujemnego sprzężęnia zwrotnego na katalogowe 560Ω - zmaleje troszkę czułość wzmacniacza, ale i impedancja wyjściowa jeszcze bardziej się zmniejszy.
  • #12 2532413
    Świr
    Poziom 34  
    No właśnie tak planowałem włożyć w tą diore 300 - 400W trafo, tylko musze znaleźć kogoś kto mi takie nawinie, bo musze mieć trafo o małej średnicy, ale za to wysokie. A o tych rezystorach to nie wiedziałem :). To co jeszcze można by wykombinować żeby ten wpółczynnik tłumienia zwiekszyć :?::?::?:
  • #13 2532689
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Takiego giganta nie ma sensu wstawiać do wzmacniacza o mocy 2x80W :roll: . Stosowanie transformatorów o mocy powyżej 250W nie wniesie już istotnej poprawy parametrów zasilacza, za to wydatnie podniesie koszty.
    Przerost formy nad treścią krótko mówiąc. Ale:
    Wzmacniacz ten ma niezależne prostowniki i kondensatory dla obu kanałów. Dobrym wyjściem było by wykorzystanie tej dogodności i zastosowanie dwóch zupełnie niezależnych transformatorów o mocy 120..do 150W każdy.
    Należy oczywiście pamiętać, aby jeden z transformatorów posiadał dodatkowe uzwojenie ok 6..8V, do zasilania układu sterowania, albo zastosować osobny transformatorek.

W zasadzie nie ma już więcej sposobów na poprawę współczynnika tłumienia. Można jeszcze conajwyżej zasilić wzmacniacz napięciem stabilizowanym, ale układy stabilizatorów mogą już nie zmieścić się w obudowie WSa...
  • #14 2532705
    Świr
    Poziom 34  
    No myślałem załadować jedno trafo, ale z czterema uzwojeniami, a do tych 5V osobny transformatorek. Pozatym stabilizator dużo poprawi :?: Bo już mam pomysł jak go upchać w diorze ;)
  • #15 2532741
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Poprawić - może i poprawi, choć trudno przewidzieć ile. Może się jednak pojawić problem innej natury. Długie doprowadzenia pomiędzy stabilizatorem a układami wzmacniacza, mogą zbierać przeróżne zakłócenia z okolicy, a nawet doprowadzać do wzbudzania się układu. Układy stabilizatorów musiałby by być umieszczone wprost na płytce pomiędzy kondensatorami a STK-ami, co pociągnęło by za sobą konieczność zrobienia nowej płytki i budowania wszystkiego praktycznie od nowa.

Bardziej opłaciłoby się już po prostu kupić lepszy wzmacniacz...
  • #16 2533261
    Świr
    Poziom 34  
    Eeee skoro to da albo nie da to sobie ten pomysł podaruje. I jeszcze jedno - dlaczego piszą że ten wzmacniacz ma 150W jak ma tylko 80 :?::?:
  • #17 2534353
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Instrukcja obsługi podaje:

1. Maksymalna poc wyjściowa: 2x100W dla h=0,7%

2. Znamionowa moc wyjściowa przy Robc. = 2x8Ω : 2x80W

3. Moc muzyczna: 2x150W
  • #18 2535283
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

Czytam, czytam i ręce mi opadają!!

Ludzie czy Wy wiecie o czym mówicie...Stabilizator w zasilaczu końcówki mocy 2X100W?Na jakim tranzystorze miałoby to być zrobione(+/-50V-60V napięcia stabilizowanego i z 3A prądu??Sam radiator tego stabilizatora musiałby być dwa razy większy od radiatora końcówki mocy!!

Stabilizowany zasilacz możemy stosować wtedy gdy mamy problemy z filtracją, tętnieniami i zakłóceniami.Jeśli pamięć mnie nie myli taki typ zasilacza końcówki mocy zastosowano w Meluzynie...Końcówka 20W zasilana pojedyńczym napięciem...tam jeszcze miało to sens..ale nie we wzmacniaczu 100W.Problem o którym kolega pisze (brak basu..wytłumiona część pasma) tkwi w samym przedwzmacniaczu naszego WSa.a dokładnie w przełącznikach elektronicznych..jest ich za dużo.Tam powinny być zastosowane przekaźniki..tak jak to ma miejsce w większości drogich wzmacniaczy.
    Ten temat już kiedyś poruszaliśmy na forum z kolegą R.H.

Kolejna sprawa..aby pozwolić sobie na słuchanie bez korekcji i podbarwień trzeba mieć na prawdę dobre kolumny!

Piszesz,że Toska ma większy BAS! Jeśli porównujesz to z włączonym loudnesem i regulacją dźwięku w ws 504 to jest to nie możliwe...Coś z Twoim WS jest nie tak!!!Powymieniaj wszystkie elki najprawdopodobniej już powysychały.

P.S. Jeśli ten wzmacniacz będzie sprawny w 100% i nadal będziesz niezadowolony z dzwięku..to postaraj się o lepsze kolumny...a jeśli chcesz zmieniać STKa , transformator, zasilacz i itd...to zbuduj nowy wzmacniacz od podstaw (czołówki do WS z gałkami są już od 25zł na allegro)
    Pozdrawiam
  • #19 2535315
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    altus1 napisał:
    Sam radiator tego stabilizatora musiałby być dwa razy większy od radiatora końcówki mocy!!

Dlaczego?

Cytat:
    Problem o którym kolega pisze (brak basu..wytłumiona część pasma) tkwi w samym przedwzmacniaczu naszego WSa.a dokładnie w przełącznikach elektronicznych

To jest nieprawda. Jakkolwiek klucze elektroniczne mają jakiśtam wpływ, tak degradujący wpływ słabego zasilacza jest w tym wypadku dużo większy. Stwierdzone doświadczalnie.
  • #20 2535350
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam
    Przy tak dużym napięciu i prądzie wystąpią bardzo duże straty mocy.

W tym przypadku stosowanie stabilizatora nie ma najmniejszego sensu.
    Aby uzyskać sztywny zasilacz należy zastosować odpowiednie trafo i zapewnić dobrą filtrację napięcia..to w zupełności wystarczy!

Przewwzmacniacze również mają wpływ na bas....stwierdzone doświadczalnie..już kiedyś o tym pisaliśmy.

Pozdrawiam
  • #21 2535353
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Nie rozumie ludzi ktorym nie odpowiada jakosc dzwieku WS504,moze nie jest on idealnym wzmacniaczem (bo chyba nie ma takich) ale jak na warunki domowe to jest on az za dobry nawet z tym trafem 120VA!!!!
  • #22 2535400
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    altus1 napisał:
    W tym przypadku stosowanie stabilizatora nie ma najmniejszego sensu.
    Aby uzyskać sztywny zasilacz należy zastosować odpowiednie trafo i zapewnić dobrą filtrację napięcia..to w zupełności wystarczy!

W tym przypadku napewno nie, tymbardziej że jak pisałem, nie było by nawet jak stabilizatora wkomponować...

Cytat:
    Przewwzmacniacze również mają wpływ na bas...stwierdzone doświadczalnie..już kiedyś o tym pisaliśmy.

Zawsze przedwzmacniacz ma jakiś wpływ na bas - i nie tylko na niego. Jednakże zasilacz Diory WS504 jest tak upośledzony, że ewentualne niedoskonałości przedwzmacniacza to w na jego tle kropla w morzu :roll: ...

marian1981.02 napisał:
    Nie rozumie ludzi ktorym nie odpowiada jakosc dzwieku WS504

Kwestia gustu, ja znam lepsze wzmacniacze pod tym względem. Faktem jest, że transformator zasilający to najsłabsze ogniwo tej Diory. Prostą przeróbką, polegającą już na samej jego zamianie, można by w znacznym stopniu podnieść parametry wzmacniacza...
  • #23 2535453
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wiem ze kazdy ma swoj gust i wiem ze sa lepsze wzmacniacze od WS504 ale ten wystarczy w zupelnosci w warunkach domowych bez jakich kolwiek przerobek i smieszy mnie takie cos jak ktos np.chce wymieniac STK na TDA lub inne STK!Po co? Jak ktos chce sie pozbyc szyb w oknach swojego domu to niech sobie kupi porzadny sprzet estradow. Mysle ze duzo fachowcow tu sie z tym zgodzi!
  • #24 2535548
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    "Niech sobie kupi" - łatwo powiedzieć, nie każdego stać na zmianę sprzętu. Jeśli więc komuś nie wystarczają już możliwości już posiadanego, pozostają przeróbki. W naszym konkretnym przypadku wymiana transformatora będzie wydatkiem raczej nie większym niż 70..100zł. A to zdecydowanie mniej niż cena nowego wzmacniacza o podobnych parametrach.

Zaś podmiana STK na TDA to faktycznie ewidentny idiotyzm, tymbardziej że i tak jest nie możliwa...
  • #25 2535631
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tak z tym trafem to prawda ze powinno byc mocniejsze.Zastanawiam sie dlaczego nie wypowiadaja sie konstruktorzy z DIORY na tym forum moze by nam wyjasnili dlaczego jest tak a nie inaczej,chyba nie maja tego zabronione mnie by takie cos interesowalo.Moze sa inne fora na ktorych wypowiadaja sie pracownicy polskich firm sprzetu audio.Nie wiecie nic na ten temat? P.SRocky mam pytanko do Ciebie (moze nie na temat ale tak przy okazji) nie kupowalem od Ciebie nie dawno kolumny Eltrona?Bylem u goscia w Gliwicach po nia i sie zastanawiam czy nie u Ciebie!
  • #26 2535703
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Sam się zastanawiałem, dlaczego nigdy nie wypowiadał się na forum nikt z konstruktorów z dawnej Diody. Zawsze też byłem ciekaw, co na temat tego transformatora w WS504 mają do powiedzenia ludzie, którzy ten wzmacniacz projektowali. A chyba nie poumierali wszyscy w międzyczasie :roll: ...

Fakt, sprzedawałem jakiś czas temu kolumny Eltron, choć sytuacja miała miejsce dość dawno. Być może zbieg okoliczności :-) . Skąd skojarzenie..?
  • #27 2535761
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wlasnie chyba nie poumierali!!!Niech sie wypowiedza prosimy!Skojarzenie wzielo sie z tego ze ten gosc u ktorego bylem(bylo to gdzies w styczniu)tez sie interesuje takimi urzadzeniami,jesli to nie Ty to musze sie dowiedziec czy on tu jest na tym forum(a wydaje mi sie ze jest) bo chcialbym z nim nawiazac kontakt!
  • #28 2535996
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Ja bym najpierw wymienil trafo a potem zobaczyl jak to gra a nie dywagowal co by bylo gdyby....

Wymiana elektrolitów tez przynosi efekty ( mialem PA 9201 czy jakos tak ) - muzyka po wymianie kond. filtrujących w zasilaczu prezentowała się o niebo lepiej - wyraźniejsza, mniej zakłóceń, wzmacniaczowi jakby przybyło trochę "werwy" :)

Miałem 2 x 20 W kolumny 70 W i w zupełności mi wystarczyło.
  • #29 2536218
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    ==>Swir jakby wymiana końcówek nic nie dawała to by ludzie zachwalali TDA2030. Sharp8800 ma 2 xSTK 4050 ale i 2 trafa mają z 15Kg i naprawde porządnie daje, chociaż jest radiator bez wentylatorów, ale jest ogromny to w twojej 504 z wentylatorkami dawało by rade , musiał byś jeszcz wymienić kondensatory na 80V. Osobiście jestem w trakcie zmiany w 502 na STK 4221 (2x80W). Na toroidalnym trafo dowinąłem zwoi.
  • #30 2537131
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Nie chodzi o to, że wymiana nic nie da w ogóle, ale że wymiana nic nie da w tym wypadku. Oczywiście STK a TDA to jak niebo a ziemia, jednakże różnice pomiędzy dwoma zgrubsza podobnymi STK będą najprościej ujmując czysto iluzoryczne, a z całą pewnością nie będą waarte roboty i wydanych pieniędzy.

Jakiekolwiek zabiegi podniesienia mocy odpadają, ze względu na problemy z odprowadzeniem większych ilości ciepła. Na wentylatory nie ma miejsca. Z resztą i tak, nie o podniesienie mocy wyjściowej autorowi tematu chodzi. Świr - w całej słuszności - zwraca uwagę na jeszcze inne parametry poza mocą...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności wymiany układów końcowych mocy STK4042 na STK4050 w wzmacniaczu Diora WS-504 oraz wymiany transformatora zasilającego. Wymiana samego STK4042 na STK4050 nie przyniesie znaczącego wzrostu mocy wyjściowej (moc pozostaje praktycznie bez zmian), jednak może być korzystna przy zastosowaniu transformatora o wyższej mocy i odpowiednim chłodzeniu, choć wymaga przeróbek mechanicznych, takich jak nawiercenie radiatora i wykonanie przejściówki rezystorowej. Problemem wzmacniacza jest niski współczynnik tłumienia (~13,7), który wynika głównie z ograniczeń zasilacza i transformatora, a nie z końcówek mocy. Wymiana transformatora na mocniejszy (około 200-250W) oraz zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących (np. do 20mF) może poprawić parametry i dynamikę basu. Próby zastosowania stabilizowanego zasilacza są mało praktyczne ze względu na wysokie napięcia i prądy oraz ograniczenia konstrukcyjne. Wzmacniacz ma niezależne prostowniki i kondensatory dla obu kanałów, co umożliwia zastosowanie dwóch transformatorów o mocy 120-150W każdy. Wymiana układów na inne modele STK lub TDA jest możliwa, ale często nieopłacalna i wymaga dużych przeróbek. Wzmacniacz Diora WS-504 jest oceniany jako wystarczający do użytku domowego, a większe inwestycje w kolumny o wyższej efektywności są rekomendowane zamiast podnoszenia mocy wzmacniacza. Problemy z basem mogą wynikać także z filtru w przedwzmacniaczu oraz zbyt niskiego współczynnika tłumienia, a nie tylko z końcówek mocy. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych na większe pojemności jest powszechnie stosowana i poprawia jakość dźwięku, choć należy uważać na prąd udarowy i dobór mostka prostowniczego.
REKLAMA