logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC MultiSync 95f ClearFlat 19 - obraz skurczony, czarny pasek po lewej stronie

SENATORX 15 Kwi 2006 20:13 1301 3
  • #1 2532091
    SENATORX
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam monitor - NEC MultiSync 95f ClearFlat 19 - od 4 lat. Pewnego ranka włączyłem komputer i okazało się, że monitor nie działa tak jak przedtem. Obraz skurczył się do 1/3 ekranu, różnie zachowuje się na odświerzania. Zauwazyłem, że o ile ekran jak i jego wielkość wygląda wprawie normlanie na menu biosu płyty głównej, to przy ładowaniu windowsa jest po lewej stornie wielki czarny pasek przez całą długość, szerokości 4 cm. W chwili gdy uruchomi się windows obraz kurczy sie do niestandardowych rozmiarów, żadne rozciąganie, rozjaśnianie, zmiana kolrów nic nie daje, ani funkcja the glass, jednym słowem nic się nie da zrobić żeby uzyskać "normlany obraz" i korzystać z monitora.

Czy ktoś z Was miał już z takim problemem do czynienia? Co to może być? Czy opłaca mi się to naprawiać i do kogo się z tym udać?

Z góry dzięki z odpowiedź, pozdrawiam i wesołych świąt!
  • #2 2538762
    SENATORX
    Poziom 11  
    /hop - pomoże mi ktoś? proszę!
  • #3 2553096
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    nie ma siły , trzeba go wypatroszyć i zobaczyc zimne luty na elementach , możliwe ,że pomoże , a jak nie to tylko do serwisu . chyba ,że czujesz się na siłach i posprawdzasz elementy w torze odchylania , kondensatory , cewki ....
  • #4 2553223
    SENATORX
    Poziom 11  
    Wysłałem 2 maile z zapytaniem do 2 firm naprawiających monitory i uzyskałem następujące odpowiedzi:

- Jest to uszkodzenie tzw. odchylania poziomego. Naprawy nie są b. kosztowne, zamykają się zwykle kwotą 100-110 złotych. jednak żeby się autorytatywnie wypowiedzieć, trzeba sprzęt obejrzeć i zdiagnozować na miejscu.

- witam
    pop poierwsze prosze sprawdzic czy nie zmienił Pan czestotliwosci pracy
    monitora moze byc to przyczyna jesli nie uszkodzone moze byc oprogramowanie
    w monitorze lub procesor koszt 100-300 zł
    Z poważaniem

w przysżłym tygodniu oddaje go do naprawy tutaj na miejscu,a jak sobie nei poradzą oddam do firmy naprawiającej we Wrocławiu zobaczymy ile to będzie kosztować
REKLAMA