logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dopuszczalne temperatury komputera bez dodatkowych wentylatorów?

xperls 17 Kwi 2006 18:48 1874 22
REKLAMA
  • #1 2537785
    xperls
    Poziom 10  
    Witam. Jakie sa dopuszczalne temp. tego sprzetu?
    brak jakich kolwiek dodatkowych wiatrakow
    tylko zasilacz i procesor
    Załączniki:
    • Dopuszczalne temperatury komputera bez dodatkowych wentylatorów? 1.JPG (71.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2537879
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Temperatury są jeszcze do przyjęcia, choć warto by włożyć do obudowy jakiś wentylatorek systemowy, żeby trochę wywiało gorącego powietrza...
    Pozdrawiam
  • #3 2537982
    xperls
    Poziom 10  
    mam jeszcze pytanie... wentylator w zasilaczu zasysa powietrze czy je wyrzuca? bo jak sprawdzam ogniem z zapalniczki wyglada na to ze zasysa lecz wtedy dziala to dla mnie wbrew logice... skoro cieplejsze powietrze unosi sie do gory to z gory powinno byc wyciagane a z dolu powinno byc zasysane.
    Wiec kiedy zainstaluje dodatkowy wentylator w obudowie (w tylniej czesci ponizej zasilacza) wtedy on bedzie zasysal te cieplejsze powietrze.

Jak Wy to rozumiecie?
  • #4 2538002
    OMAN
    Poziom 24  
    Jeśli masz obudowę typu "tower" i zasilacz jest na górze, to powinien wydmuchiwać nagrzane powietrze. Tak samo wentylator z tyłu obudowy, także powinien je wydmuchiwać. Powietrze z zenątrz powinno być zasysane z dołu, z przedniej części obudowy.
    Dziwi mnie to, że musisz sprawdzać działanie wentylatorów zapalniczką, może wentylator się zapchal przez kurz? Powinien być dobrze wyczuwalny strumień powietrza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2538007
    deboo
    Poziom 18  
    dla mnie dziwne nigdy się nie spotkałem z tego typu wiejącym wentylatorem w zasilaczu....zazwyczaj zasilacze wywalają rozgrzene powietrze za obudowe...widocznie o czymś nie wiem :P...a kolejny wentylatorek pod zasilaczem który będzie dodatkowo wysysał powietrze z obudowy zawsze się przyda....(pomyśl o 1 wtłaczającym wentylatorze z przodu kompa lub o Tunelu termicznym)....
  • REKLAMA
  • #6 2538018
    OMAN
    Poziom 24  
    Są zasilacze wtłaczające powietrze, wprawdzie teraz chyba w ogóle juz się takich nie produkuje, bynajmniej nie widziałem ostatnimi czasy, ale kiedyś z pewnością takie były stosowane, chyba tylko do desktopów, sam posiadam desktopowego compaq'a z takim właśnie zasilaczem wtłaczającym powietrze.
    POzdrawiam
  • #7 2538037
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    OMAN napisał:
    Są zasilacze wtłaczające powietrze, wprawdzie teraz chyba w ogóle juz się takich nie produkuje, bynajmniej nie widziałem ostatnimi czasy, ale kiedyś z pewnością takie były stosowane, chyba tylko do desktopów, sam posiadam desktopowego compaq'a z takim właśnie zasilaczem wtłaczającym powietrze.
    POzdrawiam

Masz pewnie obruconego wiatraka w PSU, mój router jest w obudowie desktop i z oryginalnym PSU (ma jeszcze plombe(ale nieważną)) i zawsze wyrzuca powietrze.
  • #8 2538091
    deboo
    Poziom 18  
    a ja mam problema z doborem wiatraka(lub niewiedzą) do obudowy rozstaw otworów wynosi 7,7 mm na 7,7 mm(od końca do końca otworu na śrubki) i teraz pytanie: czy napewno wentylator o wymiarach 8,0 na 8,0 będzie pasował do tego miejsca ??...
  • REKLAMA
  • #9 2538110
    Exodos
    Poziom 19  
    deboo napisał:
    a ja mam problema z doborem wiatraka(lub niewiedzą) do obudowy rozstaw otworów wynosi 7,7 mm na 7,7 mm(od końca do końca otworu na śrubki) i teraz pytanie: czy napewno wentylator o wymiarach 8,0 na 8,0 będzie pasował do tego miejsca ??...

Na pewno będzie pasował, pamiętaj że do wiatraka dojdzie jeszcze gdzieś tak z ok. 0.5 cm na obwódki otworów.
  • #10 2538111
    OMAN
    Poziom 24  
    Tak, będzie pasował.
    Exodos: Nie mam obróconego wentylatora, po prostu komputery Compaqa (i nie tylko) mają takie autorskie rozwiązania. Kiedyś było to powszechniejsze... Teraz nie można tego zastosować, bo wtłaczane było by gorące powietrze, a tam mam 145W zasilacz, który właściwie w ogóle się nie grzeje, wtłaczane powietrze jest zimne.
    Pozdrawiam
  • #11 2538161
    Exodos
    Poziom 19  
    No nie wiem, może faktycznie Compaq lubi różne udziwnienia w swoich wyrobach.
  • #12 2538970
    xperls
    Poziom 10  
    Wszystkie wentylatory raz w miesiacu sa czyszczone, zreszta jak inne podzespoly komp. wlacznie z wnetrznosciami zasilacza. Mozeliwe ze wentylatory sa juz wysluzone dlatego tez proboje dowiedziec sie wiecej o chlodzeniu komp. bo zalezy mi na tym aby byl bardzo cichy a jednoczesnie dobrze schlodzony - co czasem ciezko osiagnac.

Przedstawie wam dwa zdjecia:

http://ethx.neostrada.pl/a.jpg

mam pytanie, widac ze jest miejsce na przedni wentylator ale skad on ma zasysac powietrze? z przodu nie ma zadnych dziurek ani wlasciwie zadnej mozliwosci wlotu chlodniejszego powietrza co widac na zdjeciu ponizej:

http://ethx.neostrada.pl/b.jpg

Chce zmienic swoje wiatraczki na:
    http://www.pc-cooler.com.pl/index.php/veid/270/lev/1 - procesor (21dB)
    http://www.pc-cooler.com.pl/index.php/veid/651/lev/1 - do zasilacza (ewentualnie jeszcze jeden pod wentylator) max 18dB

co daje 39dB... nie wiem ile mam teraz i czy to jest duzo?

Mam na oku jeszcze chlodzenie wodne... ktore w tej chwili nie jest dostepny... ale ma 12dB i wyglada to jak cdrom, co daje mozliwosc wygodnego przenoszenia komp... tylko ze jest o wiele drozsze.

Naszczescie mam mozliwosc przetestowania najpierw te wentylatory i chce wiedziec co o nich sadzicie... i czy widzieliscie w miare podobnej cenie ale cichsze?

Pozdrawiam.

Ale jak napisalem interesuje mnie ciche i dobre chlodzenie.
  • #13 2539026
    OMAN
    Poziom 24  
    Cytat:
    co daje 39dB... nie wiem ile mam teraz i czy to jest duzo?

Tu dopiero miałem ubaw :) Tych wartości się nie sumuje! Oznaczało by to, że mój komp wytwarza ponad 130dBA :)))

To co wybrałeś na procesor to kiepski cooler, bardzo głośny, te 21dBA to pic na wodę, w rzeczywisości ten cooler jest głośny i kiepsko sobie radzi...

O tym sharkoonie nic nie powiem, bo nie miałem okazji nigdy przetestować, natomiast polecam wentylatory akasa amber i fander, bo mają dobrą relację ceny do jakości, a z wyższej pułki to polecam papsta.
  • #14 2539031
    xperls
    Poziom 10  
    to mnie teraz zaskoczyles... jakie went. byly by najlepsze Twoim zdaniem?
  • #15 2539194
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    tak jak kol OMAN napisał ze np. fander :)
  • #16 2545482
    xperls
    Poziom 10  
    w takim razie jakie wentylatory mi radzicie? i dlaczego nie te ktore podalem? ;)
  • #17 2549016
    kameleo12
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja osobiscie bym ci polecał chlodzenie wodne :p sam takiego uzywam
    coprawda sporo zabulilem ale mysle ze warto bylo :D
    a jezeli chodzi i chlodzenie konwencjonalne to firma papst
    drogie wentylatory ale chociaz ciche i dobre. Pentagramy tez sa w miare dobre. niepodales ceny do jakiej maja byc wiec trudno mi wybrac cos odpowiedniego...
  • #18 2549178
    deboo
    Poziom 18  
    co do pobierania powietrza z przedniej częsci obudowy...podnieś kompa a zobaczysz w plastikowej obudowie na dole szczelinę zrobiona specjalnie aby wiatraczki miał gdzie zassać powietrze...
  • #19 2550692
    xperls
    Poziom 10  
    Do swojego komp. mam zamiar zastosowac wodne chodzenie (WaterCooler Compact SE 12dB) koszt. do 300zl. + dobry wentylator ktory wyrzuci cieple powietrze z obudowy (do 50-60zl.)- co o tym sadzicie? (http://sklep.benchmark.pl/pelny_16625.html)

potrzebny mi jeszcze cooler do Durona 1.4 w cenie 50zl... rownierz cichy ;)

Dodano po 28 [minuty]:

mam na oku Papst 8412N/2GL (12dB!)

http://pc-tuning.pl/index.php?action=towar&id...=360&Papst%2080%20mm%208412%20N/2GLE%20(3pin)

chyba dobry wybor? ;)

pytanie zasadicze... to wkoncu wentylator w zasilaczu ma zasysac czy wydmuchiwac powietrze?
  • #20 2551149
    OMAN
    Poziom 24  
    Wydmuchiwać.
  • #21 2634735
    cjbobo10
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    wsadz mocniejszy wiatraczek
  • #22 2639238
    rakietu
    Poziom 11  
    na moje oko to wysokie one trzoszke sa, moj hdd ma 10 stopmi mniej a i tak jest szczelnie zamkniety w wyciszonej obudowie po starym cd romie, na procku mam 22-30*C (3.0+ venice, seria 0521), czipset za to 1 stopien wiecej :\
  • #23 2706486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dopuszczalne temperatury komputera bez dodatkowych wentylatorów są możliwe, ale zaleca się instalację wentylatora systemowego dla lepszej cyrkulacji powietrza i chłodzenia podzespołów. Wentylator w zasilaczu zwykle wydmuchuje gorące powietrze na zewnątrz obudowy, choć zdarzają się modele desktopowe (np. Compaq) wtłaczające powietrze do środka. W obudowach typu tower powietrze powinno być zasysane z przodu i dołu, a wyrzucane z tyłu i góry. W przypadku braku widocznych otworów wentylacyjnych z przodu, powietrze zasysane jest przez szczeliny u dołu obudowy. Zalecane jest stosowanie wentylatorów o odpowiednich wymiarach (np. 80x80 mm pasuje do otworów 77x77 mm) i niskim poziomie hałasu. Popularne marki wentylatorów to Papst, Fander, Akasa Amber, a także Pentagram. Chłodzenie wodne (WaterCooler Compact SE 12dB) jest polecane jako ciche i efektywne rozwiązanie, choć droższe. Przy wyborze wentylatorów należy zwracać uwagę na rzeczywisty poziom hałasu i efektywność chłodzenia, gdyż deklarowane wartości dB często są zaniżone. Wentylator w zasilaczu powinien wydmuchiwać powietrze na zewnątrz obudowy. Dodatkowe wentylatory z przodu i z tyłu obudowy poprawiają cyrkulację powietrza i obniżają temperatury podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA