logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto I instalacja LPG nie pali na paliwie, błąd wtrysk

pczelen 17 Kwi 2006 22:17 4414 6
REKLAMA
  • #1 2538519
    pczelen
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie
    Odebrałem auto od mechanika po wymianie czujnika położenia wału. Po przejechaniu 100 km zaczęły się problemy, znów nie mogłem go uruchomić. Okazało się, że tylko auto mogę odpalić i jeździć na gazie.
    Cały czas świeci (i tylko) czerwona kontrolka od wtrysku. Jak przełączę na paliwo, auto od razu gaśnie.
    Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem od czego zacząć .
    Parametry auta: Fiat Punto I ,Pojemność: 1,6 ELX, Moc: 90 KM, Wtrysk: wielo-punktowy, Instalacja Gazowa :BRC.
    POMOCY !!!

Pozdrawiam
    Paweł Cz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2538546
    007Daniel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    zaczac od diagnostyki bo widocznie caly uklad paliwowy lezy a dokladniej bym powiedzial ze sygnaly idace na sterownik sa przeklamane albo ich nie ma
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2538564
    kubus4995
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Możliwości są dwie albo siadła pompa paliwowa często przypadłość FIATA,
    albo problem z emulatorem wtrysków nie podaje sygnału przy przełęczeniu na benzynę na wtryski.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2641923
    DENEBO
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Problem może być jeszcze w wyłapywaniu błędów przez ECU BP,!?
    Tzn, jadąc na gazie jest odłączony wtyrysk (wtryskiwacze)! W tym momencie komputer ECU BP może interpretować dane o uszkodzeniu lub nieprawidłowej pracy wtrysku! I po ponownym przejściu na BP dzieją się czary !!:cry:
    Bardzo podobny miałem problem, więc o tym piszę! Mianowicie problem okazał się banalny wystarczyło zrobić reset ECU ( czyli odłączenie klemy + z akumulatora na kilka minut i zamontowanie emulatora wtrysku jednopunktowego "PD 20"... Później drobna regulacja pod domem, i auto śmiga że HEY...
    Mechanicy lub Gazownicy zawsze zwalają na sondę lambda, że to jest przyczyna problemów, lub coś podobnego... Sugerują wymianę części, bez dokładnych oględzin auta i narażają ludzi na koszty...
    Ja ze swym autem w warsztacie byłem kilka razy, i twierdzili że jest wszystko OK...Jednak nie było, ponieważ postawiłem sprawę na ostrzu noża i dopiero wtedy wzięli się do roboty...Założyli emulator wtrysku ( nie płaciłem za to nic - nowa inst.LPG) i teraz jest OK

Pozdrawiam

Mam nadzieję że moja sugestia przyczyni się do usunięcia Twoich problemów !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2642412
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Bez konkretnej diagnostyki chyba się nie obędzie . Domyślam się że czujnik poł. wału był wymieniany z podobnych przyczyn ? Jeżeli miałby on paść to na gazie też nie pojedziesz - brak iskry :idea:
    Dlatego lepiej nie zgadywac i nie wymieniać połowy auta niepotrzebnie .
  • Pomocny post
    #6 2648274
    DENEBO
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Kolega Wojtula 11 ma 100% racji :!:
    Nie ma co pochopnie wymieniać podzespołów w aucie , poco się narażać na koszty a i tak efektów nie ma !!!!:D
  • #7 2894751
    pczelen
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Na początek przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale po prostu wyjechałem z kraju.
    Muszę powiedzieć, iż problem rozwiązał się sam :) .
    Pojechałem na stacją diagnostyczną „ Autoryzowany serwis Fiata” , niestety pan po przeprowadzonych szeregu badań, stwierdził iż nie wie dokładnie co może być przyczyną „....najprawdopodobniej jakaś cewka, ale to nie dzisiaj, muszę się umówić na inny dzień...”
    Postanowiłem rozwiązać problem sam, mianowicie zrobiłem Reset ( czyli odłączenie klemy + z akumulatora na kilka minut, następnie uruchomiłem auto do czasu włączenia się wentylatora układu chłodzącego. Niestety błąd wtrysku dalej się świecił.
    Na drugi dzień, kiedy uruchomiłem auto, problem został zażegnany (błąd wtrysku przestał świecić) Fiacik działa na Paliwo i na Gaz aż do dziś :) .
    Tak naprawdę nie wiem co spowodowało, że problem został rozwiązany ?. Może ten Reset .

Pozdrawiam
    Paweł Cz.

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Punto I 1.6 ELX z instalacją LPG BRC pojawił się problem z uruchomieniem silnika na paliwie benzynowym – auto odpalało i jeździło tylko na gazie, a świeciła czerwona kontrolka błędu wtrysku. Po wymianie czujnika położenia wału i przejechaniu około 100 km problem powrócił. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzona pompa paliwowa, brak sygnału z emulatora wtrysków przy przełączeniu na benzynę, błędy odczytywane przez ECU LPG (BP) związane z odłączonymi wtryskiwaczami podczas jazdy na gazie. Zalecano diagnostykę układu paliwowego i reset ECU poprzez odłączenie klemy akumulatora na kilka minut. Po wykonaniu resetu problem ustąpił, a auto działało poprawnie zarówno na benzynie, jak i na gazie. Wskazano, że mechanicy często błędnie diagnozują problem, sugerując wymianę sondy lambda lub innych części bez dokładnej analizy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA