logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki miernik kupić? Dodatkowo możliwość pomiaru częstotliwości, pojemności.

prez8s 17 Kwi 2006 23:58 1449 1
REKLAMA
  • #1 2538823
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Jak do tej pory uzywalem najtanszych miernikow cyfrowych za 15zł, bylo ich juz kilka, wszystkie padły, ale szczególnie jeden po ostatnich pomiarach gdzie zamiast wskazywac 230V wskazał 280V (cos mu odbiło), to powiedziałem sobie - koniec z tanim badziewiem, czas najwyzszy kupic cos porządnego.

Zastanawiam sie nad kupnem jakiegos konkretnego, niezawodnego cęgowego miernika uniwersalnego. Oprócz standardowych funkcji musi miec pomiar czestotliwosci, pojemnosci i indukcyjnosci. Cena do max 250zł.
    Czy zamiast tego lepiej kupic osobne mierniki czestotoliwosci pojemnosci itd? Ma mi to służyc głównie przy naprawianiu generatorów prądotwórczych, ale takze powszechnej elektroniki. Przydałby sie jeszcze jakis maly prosty oscyloskop.
  • REKLAMA
  • #2 2538953
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Masz dosyć duze wymagania, średniej klasy miernik posiada funkcje pomiaru pojemności i częstotliwości. Co do indukcyjńości to lepiej korzystać z mostków RLC ale te są drogie. Wg mnie mierniki za 15 zł wcale nie są takie złe i da sie na nich pracować. Lepiej zainwestować w oscyloskop.
REKLAMA