logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik i lutownica. Wystarczy zmienić grot? Jaki miernik kupić?

karolaq 08 Sty 2006 00:12 3685 14
  • #1 2157907
    karolaq
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mam 2 sprawy:

1. kiedys mialem taka lutownice transformatorowa, ze ta koncowka, grot, czy jak to sie zwie :P miala przekroj kolowy. tzn byl to taki jakby zagiety precik medziany. z lutowaniem nie bylo problemow

teraz mam inna torszkie inna. koncowka ma przekroj prostokatny
    cos jak ta http://www.nomi.pl/uplimg/ins200x400-24200141.jpg

lutowanie nia jest dla mnie meczace. czy polecacie mi kupno nowej lutownicy? moze wystarczy wymienic grot na inny? jezeli tak, to czy moze to byc byle jaki kawalek grubszego drutu miedzianego?

2. chce kupic miernik, ale nie wiem jaki wybrac i jak wybierac. mam zamiar przeznaczyc na niego do 200zl. jetem poczatkujacy jezeli chodzi o elektronike, jestem w I klasie technikum. chcialbym, zeby ten miernik starczyl mi na przynajmniej 4 lata.
    czy macie jakies konkretne pomysly, co moglbym kupic? prawdopodobnie wasze propozycje moga byc dla mnie niedostepne, jezeli chodzi o pobliskie sklepy (mieszkam w olsztynie). w zwiazku z tym, na co radzicie mi patrzyc podczas zakupu? jakie marki polecacie?

za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuje
  • #2 2157984
    pakuz
    Poziom 14  
    Jeśli zakupiłeś taką lutownice jak na rysunku to współczuje. Ja niea nie umiem lutować i gratuluje tym co potrafią. A co do miernika to nie wiem czy jest sens w pierwszej klase technikum kupować coś za 200zł . Ja jak zaczynałem technikum to dostałem miernik za jakieś 100 (niestety już nie produkują chyba takich) i już służy mi 9 lat i jestem z niego zadowolony
  • #3 2157985
    Buka_18
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam

Kup sobie nowa lutownice tym co masz teraz nie da sie lutowac :D. Taka transformatorowa z grotem medzianym a co do jego grubosci to mozesz zalozyc co chcesz cienksze druciki beda sie szybciej nagrzewac ale za to i szybciej bedziesz je musial wymieniac a grubsze wolniej sie grzeja ale za to wystarczaja na dluzej. A co do miernika to nie ma sensu kupowac jakiegos drogiego sprzetu bo i tak sie nie wykorzystuje. Na poczatek kup cos niedrogiego powinno wystarczyc.

Pozdrawiam
  • #4 2158052
    karolaq
    Poziom 14  
    no to co do miernika. to ile proponujecie przeznaczyc na miernik? jakie parametry powinien miec. co jest najwazniejsze.
    czy mozliwosc podlaczenia miernika do komputera pozwla na wykorzystanie go jako oscyloskopu? jezeli tak, to jaka jest jego jakosc w porownaniu z normalnymi oscyloskopami?
  • #6 2158728
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1598
    Ja dostałem swój pierwszy multimetr cyfrowy i lutownicę jeszcze w podstawówce. Sprzęty te służą mi do dziś, a minęło już trochę lat... Miernik ten to wtedy była nowość na rynku, czekałem aż go sprowadzą chyba ze dwa mieśiące. Kosztował wtedy jakieś 300zł. Lutownica koło 100zł. Lutownica to transformatorówka, rodem z PRL, ale kupiona już w latach 90.
  • #7 2158815
    Faza750
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jak chcesz do lutowania podejść poważnie to na jednej lutownicy zakupy się nie skończą. Do drobnicy najwygodniejsza jest lutownica 15-25W. Do okablowania wewnątrz urządzenia - transformatorówka a do bardzo grubych przewodów powyżej 10mm2 np.we wzmacniaczu audio dużej mocy lutownica oporowa 150W.
    Co do miernika to zwróć uwage co on potrafi. Pomiar U/I/R to za mało! Po bardzo krótkim czasie okaże sie że trzeba zmierzyć C i L.
  • #8 2158880
    karolaq
    Poziom 14  
    dlatego wlasnie podalem 3 przyklady miernikow. ktory waszym zdaniem jest najbardziej przydatny? co wedlug was ma wyzsze znaczenie, czy lepiej miec miernik, ktory mierzy temp czy taki co mozna podlaczyc go do kompa? albo ±0,8%+1 to duzo czy malo. czego powinien oczekiwac. nie mowcie mi ile wydaliscie na miernik 10 lat temu, bo taka informacja nic mi nie pomaga :)
  • #9 2159291
    Faza750
    Poziom 14  
    Z wymienionych przez Ciebie aukcyjnych mierników ten drugi ma najlepszą relacje cenową. Funkcje też ma O.K. Jedynie firma może być tematem do dyskusji. Ale w razie problemów od czego jest gwarancja. Ale to już inna sprawa.
  • #10 2159352
    karolaq
    Poziom 14  
    heh, ten pierwszy to pomylka. zamiast niego mial byc http://allegro.pl/show_item.php?item=80293119 :)

wiec jeszcze raz daje liste dla pewnosci:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=80293119
    http://allegro.pl/show_item.php?item=80293103
    http://allegro.pl/show_item.php?item=80293097

nie zamierzam kupywac na allegro.raczej wole w pobliskich sklepach, zeby nie bylo problemow z ewentualny reklamacjami :)

chcialbym zeby ktos na podstawie w/w miernikow powiedzial, co jest wazne. czy wazniejsze jest, zeby mierzyl temperature od tego, ze mozna go podlaczyc do kompa?
    co lepiej:
    200mV/2V/20V/200V/1000V (0.5%+1)
    czy
    400mV/4V/40V/400V/1000V (0.8%+1)
    ? mi sie wydaje, ze druga opcja jest praktyczniejsza. ale to tylko moje zdania.

nie mowcie, ktory jest lepszy, bo prawdopodobienstwo tego, ze bede mogl kupic akurat te modele jest nikle. wole uslyszec od was, ktore parametry wydaja sie bardziej kuszace :)
  • #11 2159532
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Na początek sugeruje miernik za 25 zł np M830 (wadą jest znikomy pomiar napięć zmiennych i brak zmiennego prądu). Dlaczego? jak go sfajczysz to wyrzucasz i kupujesz nowy, a jeśli się wkręcisz w elektronikę to i tak będzie ci potrzebny drugi, a wtedy będziesz sam wiedział co kupić.
    Lutownica - kup zwykłe trafo (to co pisałeś jako pierwsze) - jak powszechnie wiadomo groty lecą właśnie wtedy kiedy są ci pilnie potrzebne, a do takiej robisz z wyrwanego ze ściany kabla (średnica ma być 0,8 mm grubszy powoduje szybsze grzanie całości). Jak mam więcej lutowania użuwam ruskiej kolby kupionej za 15 zł.
  • Pomocny post
    #12 2159535
    Faza750
    Poziom 14  
    W pierwszym rzędzie pod uwagę należy brać tolerancję z jaką dokonywane są pomiary, oczywiście czym jest ona mniejsza tym lepsza.
    W drugiej kolejności szerokość zakresów pomiarowych, rezystancję wewnętrzną np.dla woltomierza czym jest większa tym lepsza ponieważ nie obciąża zrudła) dla amperomierza jest odwrotnie. Jeśli chodzi o możliwość podłączenia do kompa to jest indywidualna sprawa. Ja nie wyobrażam sobie jak można jechać "na usunięcie awarii" i ciągnąć ze sobą PC. No chyba że urządzeniem zarządza sterownik.
    Opcja pomiaru temp. w uniwersalny mierniku wiąże się z dużym błędem pomiaru. Sonda wykonana jest(na ogół) jako termopara więc sam opór termiczny między nią a obiektem mierzonym wprowadza rozbieżności i taki pomiar należy traktować jako przybliżony.

Dodano po 21 [minuty]:

Jeszcze dodam że miernikiem uniwersalnym pomiar dużych wielkości np.prądu jest mocno utrudniony, pozostaje jedynie metoda techniczna i prawo Ohma ,ale to jest oczywiste. Ja osobiście do pomiaru prądu powyżej 20A używam amperomierza cęgowego. który to również wyposażony jest bogato w dodatki (Hz, C, test półprzewodników itp).
    Dla ścisłości: metoda "cęgowa" to jest pomiar pośredni od którego nie możemy oczekiwać super dokładności i gdy w grę wchodzą wielkości rzędu 100A czy nawet 400A to nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.
  • #13 2159679
    karolaq
    Poziom 14  
    podlaczylem do baterii 4,5V rezystor 1kΩ. wyniku nie uzyskalem:/ babka od elektrotechniki mowi, ze to wina rezystancji wew. amperomierza. czy te mierniki nie maja z tym problemow? czy itak zawsze trzeba robic bocznik?
  • #14 2159765
    Faza750
    Poziom 14  
    Miernik wyposażony w zakres np. 20mA musi pokazać 4.5V/1k=4.5mA. Wynik może się różnić ale w granicach tolerancji. O rezystancji wewn. pisałem wcześniej i tak z praktyki(teorii też): Im zakres mniejszy tym Rwe. amperomierza większa. Jest to związana z bocznikiem jaki jest w mierniku i napięciem jakie się musi na nim odłożyć.
  • #15 3203999
    columbo
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    forestx napisał:
    Na początek sugeruje miernik za 25 zł np M830 (wadą jest znikomy pomiar napięć zmiennych i brak zmiennego prądu). Dlaczego? jak go sfajczysz to wyrzucasz i kupujesz nowy, a jeśli się wkręcisz w elektronikę to i tak będzie ci potrzebny drugi, a wtedy będziesz sam wiedział co kupić.
    Lutownica - kup zwykłe trafo (to co pisałeś jako pierwsze) - jak powszechnie wiadomo groty lecą właśnie wtedy kiedy są ci pilnie potrzebne, a do takiej robisz z wyrwanego ze ściany kabla (średnica ma być 0,8 mm grubszy powoduje szybsze grzanie całości). Jak mam więcej lutowania użuwam ruskiej kolby kupionej za 15 zł.

Nic dodac nic ujac moge sie tylko pod tym podpisac i wpełni zgodzic z forestx.
    A co do lutownicy to kup polska transformatorowke zalety poprzednik opisał szczegołowo a ja dodam ze jeszcze dodatkowo bedziesz z niej miał pamiatke z czasow szkolnych na ładnych pare lat:D jeszcze mozesz kupic oporoweczke do precyzyjniejszych prac mi 40 wat wystarcza ale to kwestia indywidualna a oporowki nie sa drogie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwóch zagadnień: wyboru lutownicy oraz miernika uniwersalnego dla początkującego ucznia technikum. W kwestii lutownicy rekomendowane jest użycie transformatorowej lutownicy z grotem miedzianym o przekroju kołowym, który można wykonać samodzielnie z drutu miedzianego o średnicy około 0,8 mm. Grubość grotu wpływa na szybkość nagrzewania i trwałość. Lutownice oporowe o mocy około 40-150 W są polecane do różnych zastosowań, w tym precyzyjnych i do grubych przewodów. Wymiana grotu w obecnej lutownicy o grocie prostokątnym jest możliwa, ale często lepszym rozwiązaniem jest zakup nowej lutownicy transformatorowej.

Odnośnie miernika, dyskutowano o budżecie do 200 zł i funkcjach, które powinien posiadać miernik dla początkującego. Ważne są: dokładność pomiaru (tolerancja błędu), szerokość zakresów pomiarowych, możliwość pomiaru napięcia, prądu, rezystancji, pojemności i indukcyjności. Pomiar temperatury w miernikach uniwersalnych jest możliwy, ale obarczony dużym błędem ze względu na konstrukcję sondy termoparowej i należy go traktować jako przybliżony. Podłączenie miernika do komputera może być przydatne, ale nie jest konieczne i nie zastępuje oscyloskopu. Wskazano, że na początek można kupić tani miernik (np. M830) do nauki i ewentualnie później zainwestować w bardziej zaawansowany model. W dyskusji pojawiły się przykłady mierników z Allegro, gdzie ważniejsze są parametry takie jak zakresy pomiarowe i dokładność (np. 0,5%+1 vs 0,8%+1), a niekoniecznie funkcje dodatkowe jak pomiar temperatury czy interfejs komputerowy. Zwrócono uwagę na wpływ rezystancji wewnętrznej miernika na pomiar prądu i konieczność stosowania bocznika.

Podsumowując, do lutowania zalecana jest transformatorowa lutownica z miedzianym grotem, a do pomiarów uniwersalny miernik cyfrowy o dobrych parametrach pomiarowych, dostosowany do potrzeb początkującego elektronika i budżetu około 200 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA