logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1.4 1992 - brak mocy przy przyspieszaniu, wymiana silnika krokowego

Pysiak 18 Kwi 2006 17:48 3885 10
REKLAMA
  • #1 2540775
    Pysiak
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.

Problem polega na tym że podczas - przyspieszania silnik sie dusi, muli , niema mocy i nie ciągnie jak odpuści się pedał gazu to jakby zaczął ciągnąć.. dzieje sie tak nie zawsze są momenty że idzie ładnie a nieraz sie dzieje jak napisałem - wymieniłem silnik krokowy ale bez zmian...

rocznik 1992 , monowtrysk

proszą o porady :)
  • REKLAMA
  • #2 2542222
    deskath
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź wszelkie filtry paliwa. Prawdopodbnie samochód nie dostaje odpowiedniej dawki. ;)
  • REKLAMA
  • #3 2542437
    anthonette
    Poziom 1  
    U mnie z kolei podobne objawy miala moja Lancia Delta i okazalo sie, ze padla sonda lambda.
  • REKLAMA
  • #4 2543058
    fotoplus
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    A jak obroty - w normie?
  • #5 2543793
    Pysiak
    Poziom 11  
    tak są momenty że obroty pływają ... raz dobrze raz źle :) więc Sonda lamda do wymiany??? filtry są wymienione.
  • REKLAMA
  • #6 2574407
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 304
    witam zanim wymienisz lambde sprobuj zresetowac kompa bo byc moze ma bledy nie koniecznie wynikajace z padnietej sondy:)
  • #7 2580385
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    zobacz takze cisnienie pompy paliwa w ukladzie
  • #8 2767500
    pelik
    Poziom 11  
    u mnie ten sam problem powodował termostat przy filtrze powietrza sproboj go zblokowac i zobaczysz co wtedy.
  • #9 2858160
    garbus26
    Poziom 2  
    Hej mam Tipo 1,4 od 96 roku przerobiłem w nim większoścćproblemów Moim zdaniem sprawdź Czujnik polożenia wału - (dlaczego wyjaśniam poniżej). Czujnik poł. wału: sprawdź czy czasami we wtyczce połączenia nie ma wilgoci, najlepiej zabezpiecz dobrze. Sprawdź przykręcenie i czystość samego czujnika.
    Tipo 1,4 są 2 styki.Czujnik ten ma rezystancje 486-594 ohma.
    Centralka analizując impulsy z poszczególnych czujników ustala czas wtrysku (dawkę paliwa) oaz odpowiedni kąt wyprzedzenia zapłonu. Podstawowymi informacjami dla centralki są dane z czujnika położenia przepustnicy i czujnika położenia i prędkości wału korbowego Informacje z pozostałych czujników - temperatury cieczy chłodzącej, temperatury powietrza na wlocie do wtrysku i sondy lambda (mierzącej zawartość tlenu w spalinach i pozwalające określić na ile dawkowanie było poprawne) są traktowane jako informacje dodatkowe. Pozdro z Siedlec Tipo GT Abarth
  • #10 2860338
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Hej garbus26 masz ten silnik 1.4 TC na płaskich niskich tłokach? 150 km fabrycznie? Byl taki z fabryki czy jakis pracownik fabryki fiata modyfikował? A moze to był pracownik ichniejszego obr?
  • #11 2899465
    Pysiak
    Poziom 11  
    Auto działa.. reset kompa pomógł

koniec tematu

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Tipo 1.4 z 1992 roku z monowtryskiem występuje problem duszenia się silnika i braku mocy podczas przyspieszania, mimo wymiany silnika krokowego. Objawy obejmują niestabilne obroty i momenty, gdy silnik nie ciągnie. Wskazano na konieczność sprawdzenia filtrów paliwa oraz ciśnienia pompy paliwa, gdyż możliwe jest niedostateczne zasilanie paliwem. Podobne symptomy w innych autach były spowodowane uszkodzoną sondą lambda, jednak w tym przypadku filtry są wymienione, a obroty pływają. Zalecane jest zresetowanie komputera sterującego silnikiem, co ostatecznie rozwiązało problem. Dodatkowo zwrócono uwagę na czujnik położenia wału korbowego, który dostarcza kluczowe dane do sterownika silnika, oraz na czujnik położenia przepustnicy. Wspomniano także o termostacie przy filtrze powietrza jako potencjalnej przyczynie problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA