logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego moduły Peltiera wymagają zasilacza z niskim tętnieniem napięcia?

slawek55 18 Kwi 2006 20:15 1436 1
REKLAMA
  • #1 2541324
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Mam pytanie o moduły Peltiera.

Dlaczego każdy pisze że moduły Peltiera muszą być zasilane z zasilacza, którego napięcie tętnień nie przekracza 10%.

Od czego to zależ, jaki to ma pływ na pracę.

Troszkę googlowałem na ten temat ale nic sensownego nie udało mi sie znaleść.

Jeśli maie jakieś szczegółowe informacje na ten temat to barzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2543170
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Chodzi o to, by zasilać peltiera stałym napięciem ! Wszelkie tetnienia (oscylacje napięcia wokól wartości znamionowej) przyczyniają sie do wyrażnego spadku efektywności ogniwa (tętnienia napięcia przyczyniają sie do wzrostu temperatury wew ogniwa i pogorszenia transferu ciepła). Moduły Peltiera pobierają znaczące prądy np 10 A przy napięciu 15 V... a to sporo. Budowa zasilacza opartego np o transformator staje się problemem tj pomijając fakt, że mostek prostowniczy jest konieczny to pojemności kondensatorów filtrujących dla zapewnienia odpowiednio małego współczynnika tętnień napięcia przy tak dużym prądzie będą poteżne.... z tego też powodu do peltiera najlepiej wykorzystać zasilacze impulsowe.. mniejsze gabaryty i mniejszy współczynnik tętnień napięcia. Przykładowo zasilacz komputerowy ATX na gałęzi 12 V typowo posiada wydajność rzędu 8-10 A dla małego modułu będzie odpowiedni :)

pozdr KN
REKLAMA