logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate baracuda 40GB HD tune czy dysk "umiera" ?

skawalkeros 21 Lis 2006 08:09 1979 5
  • #1 3246231
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Oto screen z programu HD tune:

Seagate baracuda 40GB HD tune czy dysk "umiera" ?

Niepokoją mnie te żółte pola co one oznaczają?
    Czy to już koniec kariery mojego twardziela?
    Swoje lata już ma...
  • #2 3246269
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Witam!
    Ponad 10 000 godzin to rzeczywiście nie mało. Niech kolega tym samym programem sprawdzi również powierzchnię dysku. Próg dla zaznaczonej wartości został osiągnięty, a to oznacza, że kolejne uszkodzone sektory mogą być już widoczne. Jeżeli logiczne to należy je spróbować usunąć. Jest duża szansa powodzenia tej operacji.
    Koniec kariery jeszcze raczej nie, ale gdyby wcześniej o niego zadbać to do tego progu SMART by się nie zbliżył aż tak bardzo.
    Pozdrawiam.
  • #3 3246317
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czym próbować naprawić te uszkodzone sektory????
  • #4 3246383
    CMHQ_Widget
    Poziom 11  
    Próbować oczywiście możesz, często się udaje, sam przeszedłem przez 3 takie dyski jakieś pół roku temu, jeden z nich był u mnie w kompie. Miałem cierpliwość usuwać błędy do czasu dopóki nie dostał plik użytkownika w XP a co za tym idzie wszystkie ustawienia programów. Zamiast się bawić i wkurzać za kilka dni jak kolejny plik się uszkodzi, zgłosiłem szefowi zapotrzebowanie na nowy dysk. Wszystkie te dyski na oko miały koło 4-5 lat (były już w kupionych używanych kompach, więc wiek nieokreślony). I tyle wytrzymuje większość dysków. Nie wiem jak teraz ale kiedyś Samsung to było największe ścierwo w dyskach, po półtora roku-dwóch latach zaczynała się silnie postępująca plaga bad sectorów. Kilku znajomych potwierdziło to samo.
  • #5 3246598
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Przecierz wszędzie masz OK?? Jest dobrze, i nie przejmuj sie tymi zółtymi polami.
  • #6 3247224
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Witam raz jeszcze.
    Platon napisał:
    Przecież wszędzie masz OK?? Jest dobrze, i nie przejmuj się tymi żółtymi polami.

Przy tak dużym doświadczeniu przyznaję, że trochę mnie dziwi twój zaskakująco lekceważący stosunek do raportu SMART-a. Sugeruje on w sposób oczywisty, że należy pomyśleć o dysku. Porównałbym to do nadmiernego swędzenia skóry. Albo idź do dermatologa, albo, chociaż się umyj!
    CMHQ_Widget napisał:
    Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Samsung to było największe ścierwo w dyskach, po półtora roku-dwóch latach zaczynała się silnie postępująca plaga bad sectorów. Kilku znajomych potwierdziło to samo

Tak kategoryczne stwierdzenia powinny mieć jednak swoje uzasadnienie. Skoro miliardy much siadają na g...nie to przecież nie mogą się mylić. Nie, żebym bronił Szajsunga, ale jest przecież możliwe, że nie spełnia się do końca wymogów producenta i stąd takie rezultaty.
    Być może producent nie jest również bez winy, nie udostępniając przeciętnemu zjadaczowi twardych dysków odpowiednich instrukcji!?
    skawalkeros napisał:
    Czym próbować naprawić te uszkodzone sektory????

HDDRegenerator, MHDD, Victoria, HDD Salvation Data...
    Pozdrawiam.
REKLAMA