logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożyska w pralce LG WD-1054FB? Krok po kroku instrukcja

zg18 19 Kwi 2006 13:36 3585 7
REKLAMA
  • #1 2543562
    zg18
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Chciałbym zaoszczędzić dość sporego wydatku na wymianę łożysk we wspomnianym medelu LG. Czy mógłby ktos udzielić szybkiej instrukcji jak tego dokonać? Nic nie mogę znaleźć w wyszukiwarce. Zdjąłem górną pokrywę pralki, pasek i koło. Dalej nie wiem. Czy trzeba wyjmować cały bęben? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2544468
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Jeżeli połówki zbiornika są łączone na środku trzeba wyjąć zbiornik.Zdejm przednią ściankę obudowy,wtedy będziesz mógł go wyjąć.Odkręć wkręty pod przednią ścianką.Pod maskownicą są jeszcze dwa wkręty mocujące ściankę.
  • REKLAMA
  • #3 2545840
    zg18
    Poziom 11  
    Zgadza się, zbiornik składa się z 2-ch części połączonych śrubami. Odłączyłem wszystkie elementy, ale jak zdjąć przedni panel? Czy potrzebny jest jakiś specjalny klucz? Dostęp do wkrętów bardzo kiepski, wejdzie tam jedynie cos jak imbus.
  • Pomocny post
    #4 2546493
    asdasd11
    Poziom 22  
    Trzeba zdjąć plastikową maskownicę listwę na dole pralki. Pod nią znajdują się wkręty mocujące przedni panel. Należy również zdjąć maskownicę przykrywającą programator tam są też dwa wkręty. Dolną listwę należy zdjąć podważając zaczepy.
  • REKLAMA
  • #5 2546613
    zg18
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki, właśnie do tego doszedłem wczesnym rankiem. Zbiornik rozkręcony, bęben wyjęty- trochę zebrało się w środku przez 4 lata :)Dalej chyba nie ma co kombinować, bo nie mam nic do wybicia łożysk. Myslę, że odpowiedni fachowiec za założenie nowych skasuje dużo mniej, jak za całą usługę.

Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

Śmieszne, serwis nawet nie chciał gadać o wymianie łożysk - widocznie za mała to dla nich kasa. Brawo, juz wiem czego nie kupować. Wyjąłem więc łożyska sam i kupiłem nowe, ale rodzi się kolejny problem - simering. 37/66/9.5. Zjeździłem całe miasto i klapa, nie mają. Przejrzałem podane linki do sklepów i tam tez nie ma. Może jest inny odpowiednik? Poradźcie, bo będę musiał zrobic ręczne pranka :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2547405
    asdasd11
    Poziom 22  
    To jest simering 37*66*9.5/12.Taki simering dostaniesz w hurtowni "Popularna" przy ul.Czystej 12 w Białymstoku tel.085 6514123. Cena w granicach 30 zł. Albo w jakimś sklepie internetowym.
  • #7 2547493
    zg18
    Poziom 11  
    Witam. Godzinkę temu dzwoniłem tam, simeringi będą we wtorek. Pozostaje czekać. Mam jeszcze dwa pytanka. Które miejsca smarować przed założeniem bębna? Kupiłem smar ŁT-4 S3, czy to się nadaje? I drugie: czy można wykorzystać stare łozyska do wbijania nowych?
  • Pomocny post
    #8 2547592
    asdasd11
    Poziom 22  
    Oryginalny simering będzie miał już wewnątrz smar.
    Tym smarem który masz można lekko posmarować wałek bębna przed włozeniem w łożyska, jak również łożyska przed wbiciem do zbiornika.Stare łożyska można wykorzystac do wbicia nowych .
    Operację montażu trzeba robić delikatnie i jak to się mówi "ze smakiem".

Podsumowanie tematu

✨ W celu wymiany łożysk w pralce LG WD-1054FB należy najpierw zdjąć górną pokrywę, pasek i koło pasowe. Następnie konieczne jest zdjęcie przedniej ścianki obudowy, która jest mocowana śrubami pod maskownicą dolnej listwy oraz pod osłoną programatora. Po odkręceniu tych elementów można wyjąć zbiornik, który składa się z dwóch połączonych śrubami połówek. Po wyjęciu bębna można przystąpić do wymiany łożysk. Do montażu nowych łożysk można użyć starych łożysk jako narzędzia do ich wbicia. Wałek bębna oraz łożyska należy lekko nasmarować smarem ŁT-4 S3 przed montażem. Wymagany simering ma wymiary 37x66x9,5 mm (ewentualnie 37x66x9,5/12) i można go nabyć w specjalistycznych hurtowniach lub sklepach internetowych. Oryginalny simering zawiera już smar wewnątrz. Montaż wymaga precyzji i delikatności, a w przypadku braku odpowiednich narzędzi do wybicia łożysk warto rozważyć skorzystanie z usług fachowca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA