logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Impedancja? Dwu-drożna kolumna 4 Ohm i głośnik 8 Ohm.

piotrek1989 19 Kwi 2006 15:00 1490 7
REKLAMA
  • #1 2543802
    piotrek1989
    Poziom 11  
    Pytałem o to w innym poście ale nikt nie odpisał.....
    Kiedy do kolumny 2-drożnej 4omowej( czyli z tego co wiem wtedy basowiec jest 4omowy )wsadze głośnik 8 omowy czy sie nic nie stanie tylko kolumna zmieni impedancje.czy to jest w jakis sposób zależne od zwrotnicy???czy chodzi o taki jaki głośnik wstawiamy??
  • REKLAMA
  • #2 2543816
    Strit1
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    jeżeli będzie to głosnik średniotonowy to impedancja całej kolumny sie nie zmieni, a jeśli basowy to w zależnośći od połączenia będzie 2 lub 8 ohm odpowiednio przy połączeniu równoległym i szeregowym głosników niskotonowych
  • REKLAMA
  • #3 2543829
    piotrek1989
    Poziom 11  
    Mnie chodzi o zamiane głośnikia a nie o podłączenie drugiego....
    A ten pierwszy głośnik był 4ohm a ja chce do tego wejcia teraz podłaczyc 8Ohm (bo cięzko kupic setradówke celestiona czy beymy 4omową
  • #4 2543880
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    W efekcie otrzymasz rozstrojonš kolumnę dwudrożnš 8Ω.
    W typowych konstrukcjach wszystkie głoœniki majštę samš impedancję. W opisywanym przypadku kolumna w zakresie niskich częstotliwoœci będzie miała zwiększonš impedancję, a w połšczeniu ze zwrotnicš i drugim głoœnikiem zmieni się też jej charakterystyka akustyczna.

W œlad za zmianš impedancji zestawu głoœnikowego powinna iœć zmiana imedancji końcówki mocy - bez dopasowania stracisz 75% mocy. Jeœli dopasujesz końcówkę, to będzie ona gotowa oddać do kolumny sygnał o wyższej aplitudzie napięcia. To z kolei może uszkodzić twój drugi głoœnik.
    Dla bezpieczeństwa, by temu zapobiec powinieneœ w szereg z głoœnikiem 4Ω włšczyć rezystor 4Ω o takiej samej mocy jak ten głoœnik. Za bezpieczeństwo zapłacisz utratš efektywnoœci działania tego głoœnika.
    Ale nic za darmo ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2544213
    piotrek1989
    Poziom 11  
    Przeciez che wymienic w obu kolumnah głosniki a chodzi tu mianowicie o Lemy PFM 15.2 250Watt dal 4 0hm bo mi sie popsuły basy w ich ( zpstały przeciązone) a ze są one 4 omowe to sie pytam czy moge wsadzic tam 8 omowe jezu przeciez to proste.....
  • REKLAMA
  • #6 2544409
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jeśli kolumna była projektowana (zwrotnica) pod głośnik 4 Omowy to w chwili zamiany głośnika który ma inne Re i jest to obojętnie jaki głośnik (niski, średni, wysoki) to kolumna zacznie inaczej grać.
    Może pojawić się dziura w pewnym zakresie pasma lub podbicie z jednoczesnym spadkiem ogólnej impedancji kolumny w pewnym zakresie (dla pewnych częstotliwości głośniki będą grały równolegle)
    Więc z jednoczesną wymianą głośnika (4 na 8 omów) należy odpowiednio zmienić zwrotnicę, która uwzględni nowy głośnik.
    Ww. wypociny tyczą się zamiany 4 omy na 8 omów jak i na odwrót, no można jeszcze w temacie uwzględnić głośniki 6 omowe.
  • #7 2546049
    piotrek1989
    Poziom 11  
    Zrotnice są troche drogie....
    Jak ominąc ten problem???

Dodano po 2 [minuty]:

A moze inaczej....
    Mam Lemy PFM 15.2 (250 Wat 4ohm) i chce wymienic w nich głośniki bez zamiany zwrotnicy....(zanczy sie same 15"stki bo gwizdki są dobre...)
  • #8 2547401
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    piotrek1989 napisał:
    Przeciez che wymienic w obu kolumnah głosniki a chodzi tu mianowicie o Lemy PFM 15.2 250Watt dal 4 0hm bo mi sie popsuły basy w ich ( zpstały przeciązone) a ze są one 4 omowe to sie pytam czy moge wsadzic tam 8 omowe jezu przeciez to proste.....

przecież tttggg napisał że możesz uszkodzić drugi głośnik (czyli wysokotonowy) a nie drugi zestaw głośnikowy czyli kolumnę.
    Wpinanie rezystora to kiszka ale na pewno pomoże.
    Masz cztery rozwiązania:
    1.zrobić nową zwrotkę
    2.kupić głośnik 4Ω
    3.zregenerować głośniki
    4.wsadzić ten rezystor(najgorsze rozwiązanie)

"jezu przecież to proste...."

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana głośnika 4 Ω na 8 Ω w kolumnie dwudrożnej o impedancji nominalnej 4 Ω wpływa na charakterystykę akustyczną i impedancję całego zestawu. W typowych konstrukcjach zwrotnica jest dostosowana do głośników o jednakowej impedancji, więc zmiana głośnika na inny o wyższej impedancji (8 Ω) powoduje rozstrojenie kolumny, zmieniając jej impedancję i charakterystykę częstotliwościową. W efekcie może pojawić się spadek mocy, a przy dopasowaniu wzmacniacza do nowej impedancji istnieje ryzyko uszkodzenia głośnika wysokotonowego. Aby temu zapobiec, można zastosować rezystor szeregowy o wartości 4 Ω i mocy równej głośnikowi, jednak kosztem efektywności. Optymalnym rozwiązaniem jest wymiana zwrotnicy na odpowiednią do nowej impedancji lub zakup głośnika o impedancji zgodnej z oryginałem. W przypadku kolumn Lemy PFM 15.2 250 W 4 Ω, wymiana głośników niskotonowych na 8 Ω bez zmiany zwrotnicy nie jest zalecana ze względu na ryzyko pogorszenia brzmienia i uszkodzenia elementów. Alternatywnie można zregenerować oryginalne głośniki lub zastosować rezystor, choć jest to najmniej korzystne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA