Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie wybrać Tonsile? Który z serii gdn jest najlepszy?

Sein 19 Apr 2006 21:18 1209 4
    Sein
    Level 10  
    Witam
    Ktory z głosnikow Firmy Tonsil z seri Gdn 25/40,25/60/,25/80 jest najlepszy ktory polecacie.Mam kolumny o około 40l.Pzdr Sein
    (?) – ozdobnik ? [h]
    Marcin81
    Level 11  
    Najlepiej jak sobie obliczysz na podstawie Qts i Vas objętość kolumny w której powinien być zamontowany głośnik. Wzór ten to
    Vb = 20*Qts^3,3*Vas, wszystko zależy także do jakiej kolumny ten głośnik ma być zamontowany czy bass-reflex czy zamknięta, wzór jest dla bass-reflex bo najczęsciej stosowana, dobierając głośnik patrz na Qts im niższe tym lepiej (dla bass-reflex), szybszy będzie impuls głośnika, patrz równierz na Qms(własności mechaniczne) im wyższe tym lepiej, poniżej 2 odradzam, ale najważniejsze jest Qts, z tych trzech wydaje mi sie że byłby odpowiedni 25/60, ale polecał bym ci zastanowienie się nad głośnikiem 20/60 lub 20/80 do tej objętości bardziej by pasowały
    postiga
    Level 25  
    Bez zastanowienia z tych wymienionych przez ciebie tonsili jest the best 25/80
    Sein
    Level 10  
    Kolumna jest z br.W skład kolumny wchodza Stx 27/150 Gdw 9/100 i Gdm 10/60(Stx własnie chce wymienic :D).Posiadam jeszcze 2x Gdn 25/40 i czy do tego głosnika jest preferowana obudowa zamknieta czy z br???Głosnik przykerciłem do tej paczki ( 40l ) i gra dobrze hoc jest starszy odemnie :D gorne zawieszenie zostało zrobione domowym sposobem przez mego brata za pomocą silikonu,gosnik sie troche słabo wychyla,zbyt słabo, pewnie po regeneracji bedzie grał duzo lepiej :D.Mam zamiar je zregenerowac ale mam dylemat czy nie kupic mocniejszego czy pomiedzy nimi bedzie ogroman roznica gdn 25/60 i 25/80.
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Własne Konstrukcje DIY