logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć uzwojenie wtórne transformatora do przetwornicy audio?

elmer2 20 Kwi 2006 19:13 1993 5
REKLAMA
  • #1 2548280
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Zalozmy ze meczy mnie nawiniecie trafo do przetworki do auta do muzyki.
    Jak mam nawijac uzwojenie wtorne, tzn na jakie napiecie?
    Na napiecie wyjsciowe, ktore ma byc juz wyprostowane i odfiltrowane czy na napiecie o pierwiastek z 2 (1.41) mniejsze tak jak to jest w zwyklych tradycyjnych sieciowych transformatorach?

NP. wzmacniacz potrzebuje zasilania +-70V to uzwijenie wtorne mam nawijac na napiecie 2x50V czy 2x70V ?
  • REKLAMA
  • #2 2550804
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam.
    Moim zdaniem należy brać pod uwagę wartość napięcia wyprostowanego i odfiltrowanego lub nawet nieco więcej. W zwykłym transformatorze sieciowym jest napięcie sinusoidalne (dlatego mnoży się 1,41*Usk) a w przetwornicy z reguły zbliżone do prostokątnego. Ponadto uważam że wartość napięcia wyjściowego nie jest krytyczna, ponieważ z reguły przetwornica ma możliwość regulacji tego napięcia poprzez zmianę współczynnika wypełnienia.
  • REKLAMA
  • #3 2552388
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Na napięcie ok 2*90...100V, musi być zapas regulacji dla przetwornicy. Sprzężenie zwrotne kontroli napięcia i tak zmniejszy tę wartość do tych 70V. Ale tak wogóle to przekładnię transformatora sie wylicza i wpływa na nią np najdłuższy procentowy czas impulsu (max duty cycle), zwykle 50%. Nie jest to proste przełożenie Uwej na Uwyj. Ale jak chcesz nawinąć zwoje "na pałę" to możesz to zrobić tak jak opisałem.
  • REKLAMA
  • #4 2552832
    elmer2
    Poziom 28  
    Właśnie ze nie chce tych zwojow nawijac na pale tylko chce sie dowiedziec wg jakich kryterii je nawijac.
  • REKLAMA
  • #5 2552838
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Masz tu sporo o projektowaniu przetwornic: http://www.smps.us/Unitrode.html

Dla przetwornic typu flyback masz równanie : (Vo+Vd)/(Vin(min)-Vrds(on)) = (Dmax/(1-Dmax))/N

Vd - napięcie odłożone na prostowniku,
    Vo - napięcie wyjściowe
    Vin(min) - napięcie zasilające (dolna granica)
    Vrds - napiecie odłożone na zaciskach dren-źródło tranzystora kluczującego mocy
    N - przekładnia (Npierw/Nwtorne)
    D - wypełnienie impulsu

Dla przeciwsobnych:

N = (Vpri*D(max))/Vsec(min)
    Vpri = Vin(min) - Vxtor(max) - V(Rs) max
    Vsec = Vout (max) + Vd (max) + Vdławika(dc) + Vstrat
  • #6 2553000
    elmer2
    Poziom 28  
    Znalazlem na tej stronie odnosnik do:
    http://sound.westhost.com/project89.htm#specialnote

Co do tej strony tojeszcze napisze ze jest tam sporo, a;e jakos ciezko sie doszukc konkretnych informacji o sposobach nawijania trafo do przetwornic przeciwsobnych.
REKLAMA