logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę 2x50V do wzmacniacza 2x200W RMS w aucie?

kamilcomp 14 Kwi 2008 22:33 25762 122
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować samochodową przetwornicę dającą około ±50 V do wzmacniacza 2×200 W RMS?

Taką przetwornicę zrób na rdzeniu TX42/26/13-3C90: pierwotne nawiń jako 2×4 zwoje bifilarnie z wielu cienkich drutów, wtórne jako 2×22 zwoje, a napięcie wyjściowe ustawisz doborem liczby zwojów i potencjometrem w układzie [#5031352][#5033792] Do zasilania wzmacniacza warto dodać dławik wyjściowy, bo ogranicza prądy impulsowe i grzanie elementów; dla około 500 W podano rdzeń E42/21/20 ze szczeliną 1,5 mm, 2×18 zwojów i 4–5 drutów 0,7 mm na każdą połówkę [#5055872][#6219243] Po stronie wejścia z akumulatora zastosuj dławik skompensowany: 2–3 zwoje obu przewodów przez rdzeń toroidalny, potem kondensator około 22 mF do masy przetwornicy i na końcu 2–3 zwoje przewodu plusowego przez rdzeń proszkowy; masę strony pierwotnej można połączyć z karoserią tylko przez kondensator około 2,2 nF [#5058895] Dławiki z ATX nie nadają się na dławik wyjściowy przetwornicy, ale żółty rdzeń proszkowy z ATX można wykorzystać w filtrze PI na wejściu [#5034256][#5065634] Jako punkt startowy polecono prosty projekt car-audio na +/-50 V, który po właściwym nawinięciu transformatora pozwala dobrać potrzebne napięcie wyjściowe [#5033792]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5031286
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam...
    Jeszcze nie budowałem przetwornicy ale chciał bym abyście mi podpowiedzieli na jakim rdzeniu co i jak nawijać ile zwoi itp...
    Chciał by tę przetwornicę zastosować do samochodu do wzmacniacza na tranzystorach o mocy wzmacniacza 2* 200w rms... Może posiadacie jakiś schematy takich urządzeń?? Szperałem na google.pl i nie ma nic na takie napięcie...

Pozdro:D:D:D
  • REKLAMA
  • #2 5031352
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Rdzeń toroidalny TX42/26/13-3C90, pierwotne jak tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962294-90.html#5027626, czyli 2*4 zwoje mnóstwem drutów, wtórne 2*22 zwoje adekwatnie mniejszą garścią drutów.

Zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania - przeczytaj już istniejące wątki o przetwornicach - jest ich co najmniej kilka.
  • #3 5031907
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Poczytałem jeszcze trochę i nadal nie mogę znaleźć żadnego schematu do tej przetwornicy.... Trafo już mniej więcej wiem jak nawijać ale tylko ten schemat.. Może ktoś taki posiada??
  • #4 5032876
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Szukaj przetwornica car audio. A schematów w wątkch jest troche.
  • #5 5033580
    kamilcomp
    Poziom 20  
    a to mam szukać na takie same napięcie?? Bo na takie akurat nie ma;> ale są na niższe.... Da się jakość takie wtedy podnieść??
  • REKLAMA
  • #6 5033677
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Napięcie nie ma istotnego znaczenia w tej chwili. Ono określa parametry tylko niektórych elementów. To, co najważniejsze jest takie samo.
  • #7 5033710
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Czyli jeżeli mam wzmacniacz np. 160rms i potrzebuje on zasilania symetrycznego 50v to jeżeli np. dostanie syetryczne 40v to też będzie działał i będzie miał około 160w rms?? Sorry za tak banalane dla was pytania ale się uzę i chcę wiedzieć jak najwięcej;)
  • REKLAMA
  • #8 5033792
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Tutaj masz przetwornicę na +/- 50V.
    http://mdcs.elektroda.net/250wrms/250wrms.html

Robiłem przetwornicę właśnie z tego projektu, sprawowała się całkiem nieźle, osiągała ponad 90% sprawności na małym, dobrze nawiniętym transformatorze. Generalnie można tutaj uzyskiwać dowolne napięcia wyjściowe, wystarczy odpowiednio nawinąć transformator i potem przy pomocy jedynego potencjometru na schemacie ustawić sobie dowolne napięcie - przetwornica "będzie się starała" je utrzymywać.
    Wszystko jest tu ładnie opisane, schemat jest czytelny i przede wszystkim nie jest tak skomplikowany jak np. przetwornica na TL494.

RoMan mówi, że do tego trzeba jeszcze dać dławik żeby ustabilizować prądy.
    Z dławikiem to wygląda mniej więcej tak:
    https://obrazki.elektroda.pl/91_1207439566.gif
    Z tym że to jest schemat przerobiony dla moich potrzeb, ale umiejscowienie dławika jest takie samo we wszystkich przetwornicach i tylko to powinno cię na tym schemacie interesować.

Moc wyjściowa zależy głównie od zastosowanego transformatora, z tym że im większa moc tym większy dławik, większe mosfety i takie tam. Moc transformatora zależy od wielkości i parametrów rdzenia, ale z dobraniem rdzenia za bardzo ci nie pomogę, to RoMan jest specem od takich rzeczy...
  • #9 5034002
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Dzięki... I wszystko jasne... I znowu źle szukałem w google... Teraz tylko czekać na rdzeń i nawijać.... A mam jesze takie pytanie... O co chodzi z tym dławikiem?? Posiadam jakieś od zasilacza atx... Nadał by się??
  • #10 5034256
    -RoMan-
    Poziom 42  
    O roli dławika napisano wystarczająco dużo już w tym dziale. Dzisiaj tylko w dwóch wątkach. Każesz mi pisać to samo w kolejnym?

Dławiki z zasilacza ATX nie nadają się - za bardzo by się grzały. Na Alledrogo można kupić tanie rdzenie E42 - nadają się na dławik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 5034702
    Qwet
    Poziom 33  
    Właśnie ja nie wiem, w tym linku co ci podałem piszą 250 RMS ale ja w to nie wierzę... Przy głośniku 8 ohm w mostku na tadziach będzie góra 150-160 RMS, a przy 4 ohm tadzie powiedzą papa zanim moc sięgnie 100W. Jeśli chcesz czegoś mocnego to daj 2 albo 4 duże głośniki, każdy na jednym tadku i będziesz miał moc. Jeśli chcesz 250 RMS na jeden głośnik to pomyśl o jakimś sterowniku z tranzystorami mocy. Ja właśnie buduję wzmacniacz na TDA7250 - podobno w mostku przy 4 ohm i napięciu +/- 45V wyciąga 700W czystego RMSu!! Z tym że przy takiej mocy akumulator potrzyma pare minut, potem będziesz odpalał na pycha :D
  • #12 5035043
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Właśnie zastanawiam się nad tym dławikiem do tej przetwornicy... I ten rdzeń TN16-3F3 by się nadał??
  • #13 5035050
    Qwet
    Poziom 33  
    4 ohm... No to masz takie możliwości:

- Zrobić wzmak na TDA7294 albo podobnym, otrzymując 70, góra 80W RMS, na więcej technologia wzmacniaczy scalonych nie pozwala ze względu na ograniczenie prądowe, przeważnie 10A. Zasilanie +/- 35V, więcej dać bym się bał w obawie o żywotność scalaka.

- Zrobić mostek na połączonych równolegle TDA7293V czyli w sumie 4 kości, po dwie na stronę. Wtedy maksymalny prąd wynosi 20A i przy zasilaniu +/- 40V można liczyć na przyzwoite wyniki, myślę że te 250W RMS taki układ wyciągnie bez problemu. Uwaga, TDA7294 nie ma wyprowadzenia "buffer driver", na taki układ się nie nada!
    TDA7293V niestety są trudniej dostępne.

- Zrobić mostek na dwóch TDA7294 i użyć głośnika 8 ohm - będzie grało dużo mocniej niż jeden taki tadek z głośnikiem 4 ohm.
    TDA7294 widziałem ostatnio na allegro za grosze - 5,70 PLN.

- Zrobić coś na elementach dyskretnych. Dostosować elementy do wysokich napięć rzędu +/- 60V i dać potężne radiatory na tranzystory mocy. Można tu wykombinować coś na mosfetach i to coś bardzo mocnego. Ale jeśli nie masz oscyloskopu to nawet się za to nie zabieraj.

- Zrobić wzmacniacz na tranzystorach mocy np. typu darlington wykorzystując scalony sterownik tzw. stopień napięciowy który wszystkim się zajmie, ty tylko polutujesz kabelki i wykombinujesz chłodzenie tranzystorów. Myślę że to najlepsze rozwiązanie dla początkującego pragnącego basowych wrażeń :D
  • #14 5035085
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Oscyloskopu niestety nie posiadam:(... A może byście troszkę objaśnili o co chodzi z tym wzmacniaczem typu darlington... szukam trochę na google i za wiele tam o nim nie ma... Mógł by ktoś pokazać jakiś schemat jak on wygląda??
  • #15 5035091
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> kamilcomp

TN16-3F3 to maleńki rdzeń na malutki transformator albo przekładnik prądowy a nie na dławik. Już pisałem wcześniej - na Alledrogo masz tanie rdzenie E42 z materiały F806 - 3 PLN za komplet. Jak chcesz koniecznie ode mnie, to wystawię podobne ale z materiału Mf192 Tridelta - będą droższe ale z karkasem.
  • Pomocny post
    #16 5035096
    Qwet
    Poziom 33  
    Ktoś chyba pousuwał zapytanie kiedy ja pisałem posta :P

TN16 - ale na dławik czy na trafo?? Chociaż... to nie ma szczeliny, a i moc możliwa do osiągnięcia jest śmiesznie niska... Już 100W byłoby prawie niemożliwe w warunkach domowych :/

Poszukaj innych na allegro, są rdzenie wyciągające "jednym palcem" 400W, z możliwością do 1000W za mniej niż 20zł z przesyłką...

A na dławik to przeszukaj stare monitory, zasilacze ATX albo inną elektronikę, na pewno znajdziesz transformatory na ferrycie elegancko z karkasem - z tego można kombinować dławik.
    Ostatecznie możesz kupić cośik na allegro, jakiś proszkowy toroid lub ferryt ze szczeliną...

Dodano po 12 [minuty]:

Darlington to typ tranzystora, nie wzmacniacza ;) źle zrozumiałeś...

Ja też robię taki wzmacniacz dużej mocy dla 4-omowca, Namalowałem sobie schemat według którego go wykonam:

Jakieś pytania odnośnie schematu - nie krępuj się ;)

To jest tylko moja propozycja - nie zmuszam, możesz poszukać schematów na innych scalakach ;)
  • #17 5035150
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Proszkowe (iron powder) się nie nadają. Sendust to strzelanie z armaty do wróbla - za drogie.

Na transformator rdzeń już jest wybrany - taki sam, jak dla Ciebie. Chodzi o rdzeń na dławik. E42 się nada i jest tani.

Poza tym - off-topicujecie ostro - dział jest o zasilaniu a nie o wzmacniaczach.
  • #18 5035190
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Kolego "qwet" posiadasz może gg?? Bo mam kilka jeszcze pytań dotyczących tego wzmacniacza. Bo nie chcę już zaśmiecać forum...

A nadał by się rdzeń z monitora od komputera na taką przetwornicę?? jest około 2 razy większy niż rdzeń od atx....
  • #19 5037356
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Transformatory w monitorach zazwyczaj mają rdzeń ze szczeliną, nadający się dobrze na dławik ale nie na transformator.
  • #20 5037370
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Jeżeli bym go rozebrał, pokazał zdjęcie i podał wymiary to powiedzieli byście mi czy się nada na ten dławik??
  • #21 5037539
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Tak.
  • #22 5037847
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Jest taki problem... Podczas rozbierania tego rdzenia pękł w kilka drobnych elementów... Będzie nadal sprawny czy tylko kosz go teraz czeka??
    Co do wymiarów to:
    wysokość: 45mm
    szerokość: 40mm
    grubość ścianki: 5mm
    szerokość ścianki:12mm

• #23 5037871
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Kosz. A taki ładny był... Jakbyś poczytał pozostałe wątki, to wiedziałbyś, że nic na siłę - tylko gotowanie.
  • #24 5037920
    kamilcomp
    Poziom 20  
    czytałem ale wybrałem metodę do piekarnika.... Gdy wyjałem prubowałem przez szmatkę go rozłączyć i się oparzyłem i upadł... I po sprawie...
  • Pomocny post
    #25 5038314
    Qwet
    Poziom 33  
    Okropnie to wygląda :/ na dławik się nie nada, na trafo wogóle bym nie próbował... Ja na popękanym ETD34 wyciągnąłem 50W przy 50kHz, potem się grzały fragmenty rdzenia i napięcie siadało.

Mówiłeś że masz sporo tego sprzętu, poszukaj jeszcze jakichś rdzeni w zasilaczach ;)
  • #26 5055017
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Witam...
    Nastąpiła zmiana planów... Znalazłem inną końcówkę mocy, (dokładnie to schemat podał powyżej kolega Qwet) Potrzebne jest do niego napięcie takie aby za przetwornicą wyniosło +/-35v... Osiągnoł by wtedy ten wzmacniacz 300w rms... Domyślam się, że teraz budowa przetwornicy się znacznie zmieni... Całą przetwornicę chciał bym wykonywać nadal na tym rdzeniu co podał kolega Roman... A także wykonywać ją na scalaku SG3525... (wybrałem go ponieważ jest dość prosty a nie tak jak tl494 chociaż ma wiele zabezpieczeń...)Więc teraz liczba zwoi się zmieni?? I jakim drutem muszę to nawijać?
  • Pomocny post
    #27 5055109
    Qwet
    Poziom 33  
    Liczba ZWOJÓW się mówi :P

Trafo TX42, jeśli chcesz 500W (sprawność wzmaka ~ 60%) to musisz mieć conajmniej te 50kHz, wtedy robisz na pierwotnym 2 * 4 zwoje bifilarnie, to znaczy że nawijasz 4 zwoje dwoma taśmami drutów i łączysz tak aby uzyskać w jednym ciągu 8 zwojów z jednym odczepem w środku uzwojenia. Na wtórnym nawijasz takim samym sposobem 2 * 16 zwojów.

Jeśli chodzi o grubość - jest takie coś jak zjawisko naskórkowości. Chodzi o to że prąd "wchodzi" do drutu na głębokość tym mniejszą im większa jest częstotliwość prądu. Dla 50kHz maksymalna grubość drutu bez efektu naskórkowego wynosi 0,6mm. W grubszym drucie prąd nie płynie w środku przekroju drutu.

Jeśli zdecydujesz się na drut 0,6mm to dla 500W powinieneś nawinąć na pierwotnym 15 drutów 0,6mm na jeden zwój, a na wtórnym 5 drutów 0,6mm na zwój.

Jeśli chcesz więcej mocy maksymalnej (mniejsze spadki napięcia) to można podnieść częstotliwość do 70-80kHz, ale nie wiem jak to zniesie TX42, tutaj musiałby się wypowiedzieć RoMan superspecjalista. Oczywiście wtedy drut stosujesz cieńszy, mniej więcej 0,45-0,5mm.

Może przerobię ci jeszcze schemat tej przetwornicy jeśli znajdę chwilkę czasu...
  • #28 5055671
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Rdzeń zniesie bez problemu. Częstotliwości zwiększać nie trzeba.

Dodano po 33 [minuty]:

Właśnie ktoś nieźle przerzedził rdzenie i wyczyścił wszystkie TX42...

BTW: przeliczałem dławik na rdzeniu ETD34. Da się, choć przekładka już jest trochę nieprzyzwoita: 1.5 mm.
  • Pomocny post
    #29 5055767
    Qwet
    Poziom 33  
    To może wrzucić dławik do małej metalowej puszki połączonej z masą?? Zauważyłem że producenci lubią ekranować swoje trafa nawet bez szczeliny więc chyba do dławika tym bardziej by pomogło ;)
  • Pomocny post
    #30 5055872
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Taśma miedziana wokół transformatora zmniejsza indukcyjność rozproszenia - to nie jest ekranowanie.

Natomiast zdecydowanie warto ekranować cały zasilacz - wtedy sianie ze szczeliny nie ma już większego znaczenia. Ale i tak ETD34 jest niedobrany do potrzeb i jest to rozwiązanie nieeleganckie przy tak dużej mocy :(

Mogę ściągnąć rdzenie ETD39 ze szczeliną 2 mm na kolumnie środkowej tylko. Można na nim zrobić dławik 2*20uH/2*16A - wystarczy do mostka o mocy szczytowej (sinus) 500W. Ale już ani wata więcej.

BTW: jak ktoś chce coś zamówić, to niech nie przeciąga spraw, bo w poniedziałek zamawiam rdzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy samochodowej o napięciu wyjściowym symetrycznym +/-50V, przeznaczonej do zasilania wzmacniacza mocy 2x200W RMS. Zalecany rdzeń transformatora to toroidalny TX42/26/13-3C90, z uzwojeniem pierwotnym 2x4 zwoje bifilarnie i wtórnym 2x16-22 zwojów, nawiniętym drutem o średnicy do 0,6 mm ze względu na zjawisko naskórkowości przy częstotliwości pracy około 50 kHz. Do stabilizacji prądów i ograniczenia zakłóceń konieczne jest zastosowanie dławika wyjściowego na rdzeniu ferrytowym ze szczeliną, np. E42/21/20 lub ETD39, nawiniętego uzwojeniami sprzężonymi proporcjonalnie do napięć wyjściowych. Dławiki z zasilaczy ATX nadają się jedynie do filtrów wejściowych, nie do dławika wyjściowego przetwornicy. Sterownik przetwornicy może być oparty na scalaku SG3525 lub TL494, z preferencją dla SG3525 ze względu na prostszą obsługę MOSFETów i lepsze możliwości regulacji. Schematy przetwornic półmostkowych z regulacją napięcia wyjściowego i stabilizacją są dostępne, m.in. projekt "irka" na forum elektroda.pl. Zaleca się stosowanie filtrów typu PI na wejściu zasilania, z dławikiem skompensowanym (przewody plus i minus przełożone kilkukrotnie przez rdzeń toroidalny) oraz kondensatorami elektrolitycznymi o dużej pojemności (np. 22 mF). Wzmacniacz mocy powinien być zasilany symetrycznym napięciem +/-35V do +/-50V, w zależności od mocy i typu końcówki mocy (np. TDA7294, TDA7293V, TDA7250). Przy budowie transformatora ważne jest staranne nawijanie, izolacja między uzwojeniami (np. taśma biurowa) oraz kontrola prądu spoczynkowego po złożeniu układu. Wskazane jest unikanie łączenia masy przetwornicy bezpośrednio z karoserią samochodu, zamiast tego stosując osobne przewody do akumulatora i odpowiednie filtry, aby ograniczyć zakłócenia i różnice potencjałów. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące bezpieczeństwa przy montażu, konieczności stosowania diod Schottky'ego na wyjściu oraz praktyczne porady dotyczące wyboru i nawijania rdzeni, a także doświadczenia z uszkodzeniami elementów podczas eksperymentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA