logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć transformator szeregowy, by uzyskać 10V na uzwojeniu wtórnym?

Stingg 22 Cze 2007 13:03 1379 3
REKLAMA
  • #1 4009327
    Stingg
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam pytanie - jak nawinąć transformator włączony szeregowo uzwojeniem pierwotnym z obciążeniem (przez uzwojenie pierwotne w zależności od obciążenia będzie płynać od 0,34 do 2,2A) by na jego uzwojeniu wtórnym uzyskac za każdym razem około 10V? Te 10V będzie po wyprostowaniu, wygładzeniu i przepuszczeniu przez LM78L05 później wykorzystane do zasilania innego układu. Ale jak nawinąć ten transformator? W grę chyba wchodzi tylko przewinięcie sieciowego, z kilkoma zwojami w uzwojeniu pierwotnym jakimś grubym drutem i mnóstwem zwojów w wtórnym. Ale jak to wyliczyć? Do przekładni potrzebowałbym napięć na obu uzwojeniach, o ile na wtórnym wiem jakie chcę mieć, to jakie będzie na pierwotnym? Mogę je wyliczyć bezczelnie z prądu razy reaktancja? (I*2pifL)?
    Załączniki:
    • Jak nawinąć transformator szeregowy, by uzyskać 10V na uzwojeniu wtórnym? rys3.JPG (8.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4009423
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    A czemu nie możesz dać tego tak, jak było by najprościej, czyli RÓWNOLEGLE? Bo z rysunku widać, ze nie było by z tym żadnego problemu. Inna sprawa była by, gdybyś chciał dać tam jakiś element, na którym mierzył byś prąd urządzenia. Ale w takim przypadku, to po co komplikować sobie życie?
  • REKLAMA
  • #3 4009432
    Stingg
    Poziom 11  
    Nie, bo właśnie te 10V ma załączać jakieś urządzenie tylko wówczas, gdy jest podłączone obciążenie, czyli gdy przez pierwotne uzwojenie przepływa prąd. Gdybym podłączył równolegle nie miałbym uzależnionej obecności 10V od podłączenia obciążenia
  • #4 4010861
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    Są specjalne przekażniki włączające się przy określonym prądzie, włączane są właśnie w szereg z obciążeniem.
    Tak jest np. przy stole magnetycznym w szlifierce do płaszczyzn...
REKLAMA