Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 - blok wskaźników B11 - problem

hipps 20 Kwi 2006 19:45 2010 7
  • #1 20 Kwi 2006 19:45
    hipps
    Poziom 10  

    Hey.
    Mam problem z amplitunerem fm5412, dokładniej z diodami skali radiowej. Swiecą sie po 4 naraz (oczywiście nie zawsze obok siebie). Rozebrałem wzmacniacz i wyjąłem płytke z diodami, sprawdziłem oporniki. Według schematu są one podzielone na 4 grupy, świeci sie więc każda z jednej czwórki. Zwarcia nigdzie nie widać. Czy to wina jednego z scalaków (UL1970N, A277D)? Jeśli tak to którego? Poza tym zauważyłem brak elementu Ł1108 (pierwszy mostek z lewej strony płytki). Czy on powinien tam być? Również mam zastrzeżenia do podświetlenia całej skali, są tylko dwie żarówki (najprawdopodobniej przepalone - nie świecą), choć jest miejsce na 4. Czy tak było oryginalnie, czy ktoś już w tym grzebał? Proszę o pilną odpowiedź bo Radmor w częściach, a na codzień go używam.

    0 7
  • #2 20 Kwi 2006 20:26
    dlugi666
    Poziom 20  

    hipps napisał:
    (UL1970N, A277D)

    Kiedyś miałem taki przypadek
    UL1970 (UAA170 - zamiennik) on steruje skalą

    0
  • #3 20 Kwi 2006 20:47
    hipps
    Poziom 10  

    Dzięki "dlugi666" sprawdze to, a co z tym mostkiem Ł1108 i z tymi żarówkami?

    0
  • #4 20 Kwi 2006 22:45
    ml
    Poziom 26  

    Również uważam że należy wymienić scalaka - miałem podobny objaw i po wymianie wszystko OK. Ponadto wymieniłem diody na nowe prostokątne- bo stare świeciły nierównomiernie. W oryginale miałem 2 żarówki co było spowodowane chyba oszczędnościami w Radmorze, dołożyłem jeszcze 2 i i skala jest równomierniej oświetlona. Co do zwory - nie pamiętam czy była a obecnie nie planuję zaglądania do mojego 5412. Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #5 21 Kwi 2006 13:13
    h jaworski
    Specjalista AGD

    sprawdził bym na począrtek zasilanie szczegulnie 18v czyli cały stabilizator t514 t513 i resztę bo czesto za niskie napiecie z zasilacza też moze powodowac taki efekt

    0
  • #6 29 Kwi 2006 14:54
    hipps
    Poziom 10  

    h jaworski napisał:
    sprawdził bym na począrtek zasilanie szczegulnie 18v czyli cały stabilizator t514 t513 i resztę bo czesto za niskie napiecie z zasilacza też moze powodowac taki efekt

    Mierzyłem napięcia wchodzące na samym złączu przy płytce skali. Z 18V miernik pokazuje mi niespełna 12, podobnie z 26 - jest ok 22V. Chyba to poskładam, bo wydaje mi sie że coś tu jest nieźle namieszane??

    0
  • Pomocny post
    #7 29 Kwi 2006 18:40
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Witam

    Właśnie dlatego ze masz za niskie napięcia świeci kilka diod na raz.

    Sprawdź diode zenera w stabilizatorze oraz wszystkie tranzystory.

    Ja kiedyś miałem identyczną usterke , padła dioda, tranzystor któr siedzi w układzie regulacji napiecia i jest włączony pomiedzy diode, a tranzystor regulacyjny i jeszce był uszkodzony jakis opornik ale nie pamietam który.

    Pozdrawiam

    0
  • #8 29 Kwi 2006 18:58
    hipps
    Poziom 10  

    Artur k. napisał:
    Witam

    Właśnie dlatego ze masz za niskie napięcia świeci kilka diod na raz.

    Sprawdź diode zenera w stabilizatorze oraz wszystkie tranzystory.

    Ja kiedyś miałem identyczną usterke , padła dioda, tranzystor któr siedzi w układzie regulacji napiecia i jest włączony pomiedzy diode, a tranzystor regulacyjny i jeszce był uszkodzony jakis opornik ale nie pamietam który.

    Pozdrawiam


    Dzięki wielkie:) Już poskładałem ten wzmacniacz, w pszyszłości planuje zrobić mu mały remont, ponieważ występuje kilka usterek. Twoją rade oczywiście sobie zapisze i wykorzystam.

    Dziękuje wszystkim za pomoc! :)

    0
  Szukaj w 5mln produktów