logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - przydźwięk 50 Hz i problem z diodami na skali radia

BARNI_GDYNIA 04 Kwi 2006 01:28 2902 10
REKLAMA
  • #1 2490867
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam wszystkich! Mam radmora 5412 był niesprawny miał popalone końcówki mocy oraz większosć tranzystorów na przedwzmacniaczu oraz w zasilaczu. Dzis sie do niego zabrałem zrobiłem zakupy w sklepie wymieniłem wszystko co zjarane iii... no włąsnie kupiłem narazie na próbe po jednej sztuce bd 649/50 ( nie miałęm więcej funduszy bo nie tylko to kupowałem ) wstawiłem wszystko elegancko do wzmacniacza i gra mi jeden kanał bardzo łądnie ale jest przydzwięk w granicach 50 Hz nawet po odłaczeniu sygnału... nie wiem co to powoduje. Macie może jakieś pomysłu co może być tego przyczyną ? ja jak narazie nie rozszyfrowałęm tego problemu.. Dobrze to jest muj pierwszy problem ( mniejszy tak mi sie wydaje) teraz drugi. Wzmacniacz ogulnie dostałem niesprawny po właczeniu do sieci troche mnie zaskoczyłą jedna rzecz, pali sie miejwiecej 3 i 4 dioda na skali radia ( włacznik UKF jest wyłaczony ), kiedy włacze włacznik UKF to wciskam załużmy pierwszy klawisz od strojenia i prubuje kręcić potencjometrem i nic sie nie dzieje, tak samo jest jeżeli prubuje innym z tych 4 potencjometrów cos ustawić, skala radia wogule nie reaguje, jak również nie zapala sie ani jedna z tych 4 diod pod potencjometrami strojenia stacji. W głośnikach jest cisza kiedy mam właczony UKF. Nie wiem może ten radmor tak ma ze kiedy np. zapuszcze sygnał z magnetofonu i sobie słucham to pali sie skala (nigdy nie widziałęm u nikogo co sie dzieje ze skalą radia czy znika czy dalej sie pali i leci sobie muzyka z odtwarzacza kaset kiedy jest wyłaczone radio) Na co zwrucić uwage? czemu mam sie przyjżeć ? co pomierzyć/posprawdzać ? będe wdzieczny za wszystkie wskazówki jakie mi dacie :) czekam na odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 2490881
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam!
    Proszę wyjasnić co za przydzwięk, czy jest to buczenie w glośniku podczas słuchania muzyki, czy nawet w momencie gdy nic leci na wzm. Jedna z przyczyn mogą być kondenastory filtrujące na zasilaniu. A co do radia to czy wogóle programator ma jakieś napięcia, prosze sprawdzic napięcia na UL1958, a skala zawsze bedzie sie palic :D
    pozdrawiam,
    grzybek23

Dodano po 40 [sekundy]:

Witam!
    Proszę wyjasnić co za przydzwięk, czy jest to buczenie w glośniku podczas słuchania muzyki, czy nawet w momencie gdy nic leci na wzm. Jedna z przyczyn mogą być kondenastory filtrujące na zasilaniu. A co do radia to czy wogóle programator ma jakieś napięcia, prosze sprawdzic napięcia na UL1958, a skala zawsze bedzie sie palic :D
    pozdrawiam,
    grzybek23
  • #3 2491375
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    to jest taki buczenie w granicach 40 do 50 Hz i jest ono cały czas nawet gdy leci muzyka i wtedy gdy muzyke wyłaczymy. Na wskaźniku wysterowania też jest sygnał palą sie dwie pierwsze diody- w rytm tego sygnału P.S. dzis rano właczyłęm tego radmorka żeby sie troche z nim poużerać i wziełem troche głośniej muzyke i wysłałem do nieba tranzystory mocy :/ to chyba też nie jest normalne? ( zwarta jest bodajrze baza z kolektorem) czy przyczyną tego mugł być niewyregulowany prąd spoczynkowy? czy prąd spoczynkowy należy regulować do masy?? Przed włożeniem tranzystorów mocy zmierzyłem prąd w ich miejscu i na bazie wynosił w kazdym tranzystorze a raczej w miejscu kazdego tranzystora 40 volt a na emiterach i kolektorach wynosił 0 volt . Narazie chciałbym zajać sie naprawą samego wzmacniacza więc prosił bym o rady co do naprawy, natomiast tunerem zajme sie puzniej no chyba że ktoś ma jakieś pomysły co z nim jest grane. Może ktoś miał podobną usterke ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2491479
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    prąd spoczynkowy mieżymy pośrednio mierząć spadek napiecia na oporach R504i R505 w 1 kanale a w 2 na R511 i R512 czyli poodłączamy miernik 1 przewód pod r504 a 2 przewód pod r505 tak żeby zmierzyć spadek napięcia na obu oporach .
    co do buczenia to albo miałeś składową stałą na wyjścu czyli na poprach których podałem ma być względem masy 0v pewnie miałeś coś koło 0,5v albo więcej dlatego też padły tranzystory albo miałeś uszkodzone stabilizatory napięcia czyli okolice T515 i T510 wtedy też może buczeć
    i jeszcze 1 na czas naprawy i regulacji końcówki mocy zamiast bezpieczników bc501 bz502 bz503 bz504 zakładam opory o wartości od 33om do 68om >5w to zabezpiecza tranzystory przed uszodzniema prąd spoczynkowy ustawiam na 8 do 12mv
  • #5 2491700
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Witam, wieczorem do niego przysiąde i dam znać jak mi idzie z naprawą, pozdrawiam :)
  • #6 2494613
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    kupiłem nowe tranzystory mocy przed wstawieniem ich zmierzyłem napiecia na bazach kolektorach i emiterach wszystko było OK wiec je wstawiłęm podpiełem płytki ze sterującymi wszystko pieknie elegancko i po chiwli patrze dym leci i popaliły sie wszystki tranzystory mocy na jednej z płytek ze sterujacymi popaliły sie dwa BD140 oraz dwa rezystory R605 I R611 -były czarne i smierdzace. Niestety na takie zabawy mnie nie stąć ( jak narazie na tranzystory mocy wydałęm juz około 20 zł i jeszcze musze kupić 4 !! paranoja :/ ) jeszcze troche i przebije wartość tego wzmacniacza zeby nie powiedzieć już złomu :/ jestem już nim rozdrażniony i bliski tego zeby go położyć na najbliższe tory kolejowe :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 2495567
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    wstawiłem opory dokładnie 33 oma 2x w lewy kanał ( jeden rezystor na jeden bezpiecznik ) i w prawy kanał w bezpieczniki wstawiłem 45 oma ( tez oczywiscie po jeden rezystor w miejsce bezpiecznika) oczywiście 5 wat-owe i troche pomogło bo spaliły sie tylko BD649 w jednym i w drugim kanale a BD650 sa całe w obydwu kanałach. Zauważyłęm tez ze tranzystory sterujące BD140 były popalone w momęcie wpiecia ich do płyty głównej. Czy to mogło byc przyczyną uszkodzenia ?
  • #9 2495819
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    przy wstawionych oporach nie ma prawa się uszkodzić żaden tranzystor z prostej przyczyny bo nawet jak by tranzystory były z powodu uszkodzenia w układzie pełne wysterowanie to cały prąd przejmą te opory a przez tranzystory popłynie góra 1,5a a taki prąd wytrzynie każdy bd650 i 649
    o jakich tranzystorach sterujących ty piszesz w radmorze 5412 nie na żadnych sterujących bd140 bo tranzystory bd 650 to jak by 2 tranzystory w 1 obudowie tak jak by bd396 i bd140 zamknięte w 1 obudowie i typowych sterujących tranzystorów tam nie ma są tam tranzystory bd140 pracujące w układzie wzmacniacza rużnicowego ale to zupełnie inna sprawa
    jak naprawiam radmora 5412 to najpierw robię 1 kanał a jak jest już sprawny to dopiero pużniej 2 kanał
    dokładnie robię tak
    zakładam 1 parę nowych bd 649 i 650 np. jako t502 i t503 sprawdzam t501 i t504 zakładam opory zamiast bezpieczników i włączam bez płytki sterującej ( w 2 kanale nie mam tranzystorów ani płytki sterującej ani bezpieczników ani oporów bezpiecznikowych) i sprawdzam napięcia na kolektorach tranzystorów t502 i t503 i czy jest 0v na oporach emiterowych radio powinno włączyć przekaźnik po około 5s ale głosu z wiadomych przyczyn nie będzie jak wszystko jest ok. to wyłączam i sprawdzam tranzystory na płytkach uszkodzone wymieniam jak już jest wszystko ok. to wkładam 1 sprawdzoną płytkę tam gdzie są nowe tranzystory i włączam po włączeniu sprawdzam czy jest 0v na oporach i zasilanie na kolektorach i jak wszystko jest ok. to radmor powinien włączyć przekaźnik sprawdzam jakość dźwięku na słuchawkach jak jest ok. to podłączam głośniki na małej sile głosu ( dużej się nie da z powodu oporów zamiast bezpieczników ) ustawiam dobry prąd spoczynkowy (siła głosu na minimum ) i przez chwilę testuję czy dobrze gra nie charczy jak wszystko jest ok. to wyłączam wyciągam płytkę sterującą i wkładam 2 dla sprawdzenia włączam i sprawdzam tak samo jak za 1 razem jak jest ok. to wyłączam wyjmuję płytki i opory bezpiecznikowe z dobrego kanału i zakładam nowe tranzystory do 2 kanału i opory bezpiecznikowe do 2 kanału i sprawdzam tak samo jak pierwszy kanał jak w którymś przypadku jest coś nie tak to szukam uszkodzenia
    cała procedura jest może długa ale ogranicza możliwe uszkodzenia do minimum
    bezpieczniki prawidłowe zakładam dopiero jak oba kanały grają dobrze i mają dobrze sprawdzone i ustawione prądy spoczynkowe i oczywiście są też testowane dłuższy czas
    po założeniu bezpieczników też testuję sprzęt jakiś czas
    i proszę się nauczyć że każdą naprawę trzeba podzielić na etapy w tym przypadku najpierw 1 kanał potem 2 kanał jak nie zrobię 1 kanału to za 2 wcale się nie biorę (chyba że 2 jest sprawny)
  • #10 2496411
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    witam :) bardzo Panu dziękuje za wskazówki i rady, bardzo sie ciesze że ktoś sie zainteresował tematem i chce mi pomuc :) Napewno troche mi pan rozjaśnił co i jak z tym radmorkiem a dokłądniej jak sie mam do niego zabrać :) jutro dam znać jak idą postępy w naprawie dziś już sklepy zamknięte wiec dopiero jutro będe mugł kupić potrzebne mi elemęty, pozdrawiam :)
  • #11 2706466
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam nie zakladam nowego postu bo nie bede zasmiecał forum. wiec tak mam do zrobienia radmora padly oczywiscie koncowki t502,503,505,506 potem t501,504. tranzystoy t606 t601,602,603,604,607,608 sprawne w obydwu plytkach b6. koncowek nie wlutowywalem ale sprawdzalem napiecia w ich miejscach z plytkami b6 i wynosza bd650 E- 0,3V B-34,4V C-36,6V, bd 649 E- 0,3wolta B-35,8V C-37,2V. czy to jest dobrze bo na schemacie mam ze w miejscu bazy ma byc 1.15 ale to chyba z wlutowanymi koncowkami. prosze o porade acha t510,515,514,511 sprawne napiecie zasilania jedna galaź 37 druga 36,6. prosze o porade

Podsumowanie tematu

✨ Radmor 5412 po wymianie uszkodzonych tranzystorów mocy BD649/650 oraz elementów w przedwzmacniaczu i zasilaczu generuje stały przydźwięk o częstotliwości około 40-50 Hz, obecny nawet przy odłączonym sygnale wejściowym. Przyczyną może być uszkodzenie kondensatorów filtrujących zasilania lub niewłaściwe napięcia w układzie, zwłaszcza na układzie UL1958 odpowiedzialnym za programator skali. Wzmacniacz ma problem z regulacją prądu spoczynkowego, który należy mierzyć pośrednio przez spadek napięcia na rezystorach R504, R505 (kanał 1) oraz R511, R512 (kanał 2), zalecane napięcie spoczynkowe to 8-12 mV. W trakcie naprawy zaleca się stosowanie rezystorów o wartości 33-68 Ω/5W zamiast bezpieczników BC501, BZ502, BZ503, BZ504, co zabezpiecza tranzystory mocy przed uszkodzeniem. Uszkodzenia tranzystorów BD140 i rezystorów R605, R611 wskazują na problemy w układzie sterującym, które mogą powodować dalsze awarie. Naprawę najlepiej prowadzić kanałami osobno, najpierw jeden kanał z nowymi tranzystorami BD649 i BD650, bez podłączonej płytki sterującej. Pomiar napięć na bazach, kolektorach i emiterach tranzystorów mocy powinien odpowiadać wartościom bliskim schematowi, choć różnice mogą wynikać z braku wlutowanych końcówek. Wzmacniacz wymaga dokładnej regulacji i kontroli stabilizatorów napięcia (np. T510, T515) oraz eliminacji składowej stałej na wyjściu, aby uniknąć uszkodzeń elementów mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA