logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP1054 - Żywotność bębna, developera, wałka teflonowego i rolki czyszczącej

Janusz.P 20 Kwi 2006 19:48 1517 7
REKLAMA
  • #1 2548426
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Pytanie jak w temacie. Mam zapewnić serwis kilkudziesięciu sztuk takich maszyn. do tej pory nie zajmowałem się maszynami minolta. Przestudiowałem całą dokumentację techniczną i niestety nie znalazłem informacji na ten temat. interesuje mnie żywotność bębna developera wałka teflonowego, rolki czyszczącej zespołu utrwalania
  • REKLAMA
  • #2 2548604
    serwek
    Poziom 25  
    Ocena: 259
    Z całym szacunkiem Stary :)
    Ale wszystko jest napisane w dokumentacji (naprawdę, pod koniec, tam gdzie okresowe czynności serwisu - TABELA) więc poco ją powielać.
    Może Masz nie pełną dokumentację ?
    Może chodzi Ci o faktyczną - fizyczną wytrzymałość materiałów - a to co innego ;)
    Np. bęben przeważnie wytrzymuje ok.200 tys.kopii ;)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2549385
    copyman
    Ocena: 829
    No 200 tys. to oryginał i jak wszystko jest na czas robione... a tak poza tym to nie ma co klienta uczyć że za długo wytrzymuje bo potem to tylko pretensje jak zrobi 170 tys :-( Ogólnie : Zestaw bęben , deweloper , listwa i dystanse co 100-120 tys. i masz spox ! Deweloper być może częściej , bo to zamknięty obieg tonera i lubi "syfa" załapać (kurz a zwłaszcza pył papierowy). Używaj dobrego tonera bo inaczej nie nadążysz wałka teflonowego wymieniać (LAMBDA :-) pzdr!) i wymień wałek czyszczący papierowy na olejowy od EP-1050.

C.
  • #4 2550183
    Janusz.P
    serwek chyba masz racje że dokumentacja jest nie kompletna gdyż nie mam w niej cos takiego jak okresowe czynnosci serwisu czy tabelę, a dokumentację ściagnąłem z elektrody. Moze ktoś podrzuciłby mi ten kawałek
  • Pomocny post
    #5 2551853
    machina73
    Ocena: 8
    Bęben 60 - 120k
    Listwa czyszcząca 60k
    DV 60k
    Rolka olejowa ( od 1050 jak radzi kolega ) 30k
    Rolka grzewcza w zależności od potrzeb ( dobrej jakości toner !!! )
    Odrywacze górne jak rolka grzewcza
    Odrywacze wałka gumowego ( najlepiej oczyścić i wyprostować )
    Drut elektrody separacja+transfer 60k
    Lampa ekspozycji 300k
    Reszta w miarę zużycia.

Miłej zabawy to bardzo wdzięczne maszynki.

machina
  • REKLAMA
  • #6 2553337
    Janusz.P
    dzięki o to mi chodziło
    pozdrawiam i zamykam temat
  • #7 2556132
    copyman
    Ocena: 829
    Odrywacze wałka dolnego lepiej od razu wywalić ! Powodują tylko zbędne blokowanie papieru i nerwy u klienta ! Poaz tym za jakiś czas "stoczą" Ci wałek dolny. Ja to odkręcam i mam spokój ! Polecam tą metodę !

C.
  • REKLAMA
  • #8 2561348
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cytat:
    Odrywacze wałka dolnego lepiej od razu wywalić !

Tak, jeśli klient nie robi zbyt wiele kopii obustronnych ze sporym zaczernieniem... Musiałem w kilku maszynach dostawić wywalone przez kogoś wcześniej odrywacze, bo maszyna nawet przy świerzym wałku olejowym potrafiła zawinąć kartkę (robioną obustronnie) na dolny wałek. A tak - wystarczy na czas wymienić wałek olejowy i jest też w porządku - plus zwrócić szczególną uwagę użytkownika na "delikatne" usuwanie ewentualnych zacięć, w celu oszczędzenia odrywaczy i chorągiewki czujnika wyjścia papieru.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy żywotności kluczowych komponentów w maszynach Minolta EP1054, takich jak bęben, developer, wałek teflonowy oraz rolka czyszcząca zespołu utrwalania. Według dostępnej dokumentacji technicznej, bęben wytrzymuje około 200 tys. kopii, jednak zaleca się wymianę zestawu bęben, developer, listwa czyszcząca i dystanse co 100-120 tys. kopii. Developer wymaga częstszej wymiany ze względu na zanieczyszczenia tonerem i pyłem papierowym. Wałek teflonowy powinien być wymieniany regularnie, szczególnie przy użyciu wysokiej jakości tonera (np. LAMBDA). Rolkę czyszczącą papierową warto zastąpić olejową z modelu EP-1050, której żywotność wynosi około 30 tys. kopii. Rolkę grzewczą i odrywacze należy wymieniać w zależności od zużycia i intensywności użytkowania. Zaleca się usunięcie odrywaczy wałka dolnego, które mogą powodować blokowanie papieru i uszkodzenia wałka. Wskazano również na konieczność delikatnego usuwania zacięć papieru, aby nie uszkodzić elementów mechanicznych. Dokumentacja techniczna zawiera tabele okresowych czynności serwisowych, które są kluczowe dla prawidłowego utrzymania maszyn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA