logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z partycji NTFS po instalacji Windows Me?

slavvek 21 Kwi 2006 01:03 1496 5
REKLAMA
  • #1 2549835
    slavvek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam!
    Zainstalowalem drugi system operacyjny na jednym kompie i zrobilem to w zlej kolejności tzn pierwszy był Win XP Pro a później Win Me.
    Po zainstalowaniu Me straciłem jedną partycję dysku (chyba była NTFS, w dodatku wiedziałem że jest takie ryzyko ale popadłem w rutynę i pomieszałem kolejność i pewnie nie tylko to).
    Czy istnieje jakaś szansa na odzyskanie tych danych?
    Wiem, że zajmują się tym specjalne firmy itd ale nie stać mnie na to.
    Zależy mi głównie na wielu straconych zdjęciach, których jak wiadomo drugi raz się już nie zrobi i z netu też nie da się ich ściągnąć;(
    Dżięki za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam!
    Sławek
  • REKLAMA
  • #2 2549843
    vahooz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Oczywiście.
    Zainstaluj na windowsie me program Captain Nemo, a następnie skopiuj dane z partycji ntfs. Program ściągniesz tutaj: http://www.zoom.idg.pl/ftp/pc_658/Captain%20Nemo%203.30.html.
    Możesz też użyć bootowanej płyty windowsa xp. Wybierasz opcje 'Napraw' a następnie w konsoli odzyskiwaniu systemu wpisujesz 'fixboot'. Komenda ta ustawi Tobie domyślny system operacyjny jako windows xp. Jak już to zrobisz to proponuje pogrzebać w pliku boot.ini aby ustawić w boot loaderze drugi system - windows me.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2549904
    slavvek
    Poziom 12  
    Fajne to Nemo ale nie o to dokładnie mi chodzi. Partycja, której nie mogę odczytać nie jest poprawna także w tym programiku.
    W oknie Mój komputer wybierając właściwości dysku widzimy zwykle pojemność, wolne miejsce, system plików itd. W przypadku tej partycji napisane jest "System Plików RAW", zajęte miejsce 0 Bajtów, wolne 0 Bajtów.
    Inne dyski są ok. Na komputerze mam zainstalowane 2 windowsy XP i jeden Me. Próbowałem dobrać się do feralnej partycji także z poziomu dosa, unixa i linuxa knoppixa. Wszystko na nic. Swego czasu znalazłem na takiej małej płycie z CHIPA programik do rycia w dyskach EASY Recovery Professional. Jest tam opcja odzysku z dysków bez żadnej struktury (RAW). Programik po analizie RAWa pokazuje listę plików i jest ic całe multum ale nie zrobi nic więcej bo to wersja Trial;( Może ktoś zna jakiś inny program tego typu ale bezpłatny?
    Ciągle jeszcze nie rozumiem dlaczego wogóle to się stało i czy może jest jakaś procedura naprawcza rownie prosta jak procedura destrukcyjna?
    VAHOOZ dzięki za pomoc, Nemo mi się przyda.
    Eniłej dziękuję z góry wszystkim za zainteresowanie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2629757
    slavvek
    Poziom 12  
    Niestety wszystko na nic. Program tworzy jakieś pliki znane tylko jemu a wszystkie one mają jednakowe rozmiary. Jakakolwiek próba identyfikacji w różnych programach zakończona fajlurem:(
  • #6 2629862
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jesli Cie dobrze zrozumiełem to uzycie funkcji szukaj rozwiazałoby Twój probblem

instalując Me na zainstalowanym XP nadpisałes sektor rozruchowy MBR - skutek brak dostępu do XP

rozwiązaanie:

ver.1
    odpal kompa z CD XP z opcją naprawy MBR

ver.2
    zaistaluj boot menagera - przy starcie komputera będziesz miał wybór systemu

uzyj szukaj a znajdziesz dokładne instrukcje temat był wielokrotnie wałkowany
REKLAMA