logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna tanio. Jaką kolumnę zrobić? Jakie głośniki?

anonimowybartek 21 Kwi 2006 19:24 1611 12
REKLAMA
  • #1 2551896
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam!

buduję kolumnę głośnikową, ale małym kosztem i nie wiem jakie głośniczki. Muzyka jakiej słucham to: pop, house, czasami new metal i inne, w sumie to wszystkiego innego po trochu też. Nie wiem, czy zrobić dwu, czy trójdrożną, bass-reflex, czy nie, w końcu jakie głośniki i odpowiednio dobrane (żeby np. basowy nie przekrzykiwał średniotonowca), czy podłączać niskie i średnie/wysokie oddzielnie, czy wszystko razem. Dodam, że wzmacniacz i całą resztę chciałbym zrobić samemu, więc nie ma dla mnie już takiego wielkiego znaczenia impedancja i moc (ale też bez przesady, ze 100W RMS musi być!).

Pozdrawiam
    anonimowybartek
  • REKLAMA
  • #2 2552292
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Ale podaj ile kasy nie szkoda na kolumnę, bo dla jednego 100 zł to kupa kasy a innym to 500zł na jeden głośnik to pestka, łatwiej będzie kombinować.

Na początek
    Konstrukcja dwu drożna
    nisko-średnio tonowy stx GDN 18/120/6 SW
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=354&vItemDB=itemdb
    Wysoko tonowy też stx'a tani ale poprawny
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=1&vItemDB=itemdb
    lub droższy ale niby lepszy
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=326&vItemDB=itemdb
    Można na tym wykonać 11 litrowy monitor B-R, średnica tunelu 6 cm długość 18cm
    Na szybko można wykonać dla nich zwrotnicę 1 stopnia
    Niskiemuw w szereg z nim tylko cewka w 4mH (też są w stx'e) oraz w szereg z wysokim kond około 3,3uF.
    Zwróć uwagę na plus, minus głośników.
    No może dla wysoko tonowego możesz dać tłumik tak z 2-3dB tak na słuch.
    To na początek.
    Chyba, że i to za drogie, jeśli nie to na paru forach o tym głośniku napisano sporo postów.
  • #3 2552354
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    ja startowalem od stx

GDWK-9-150-4-PJ 16 zl
    i 2 x GDN-14-50-4-SS 46 zl
    elemety zwrotnicy kosztowaly mnie 10 zl
    20 zl obudowa
    2,5 zl br
    kabel 2 zl
    wytlumione ocieplaczem to zawinolem mamie :)
    wkrety ,klej mialem .

da sie zmiescic w 100 zl za 1 kolumne - zawsze cos w domu masz

za 2 sztuki dasz 200zl i na poczatek ok jest
  • REKLAMA
  • #4 2552594
    jack17
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    jaki masz wzmacniacz :?:
    ile pieniędzy :?:

2 drozna napewno wyjdzie taniej, ale w trzydroznej bedzie napewno pełniejsze pasmo :D

pozdrawiam :!:
  • REKLAMA
  • #5 2554100
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    myślę, że takue ceny, to jeszcze bym łyknął. A coś z trójdrożnych systemów? Obecnie mam trójdrożne, w których są: superniskotonowy, niskotonowy i wysokotonowy, gdzie niskie tony to moc 85 W RMS i wysokie 35W RMS, obudowa bass-reflex. Chciałbym, żeby nowe nie były dużo gorsze lub nawet żeby były lepsze od tych obecnych. A ta moc w specyfikacji, to moc muzyczna?

jack17: dlatego myślałem też coś o trójdrożnych, a co do wzmacniacza, to jeszcze nie mam, ale planuję zrobić samemu, zresztą jak całą resztę
  • #6 2555180
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    zrob konstrukcje gdn-18-120-6-sw+SC10N. podzial gdzies na 3000hz i juz. w 3-way sie nie pakuj jesli nie masz zielonego pojecia ani doswiadczenia
  • #7 2556767
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    ten pierwszy to stx, a ten drugi? jaki to producent i gdzie go mogę dostać? a tak w ogóle, to jak podzielić pasmo? bo jak piszesz na 3000hz. No i na ile litrów kombinować?

P.S. a gdzie można dostać jakieś wykończenia lub pierścienie, żeby ta kolumna jakoś wyglądała? bo wg mnie to tak głupio tylko wkręcone głośniki. A wy z czego robiliście obudowę i czym ją wykańczaliście? ja myślałem o jakieś grubej sklejce i wykończenie z filcu szarego lub czarnego (takiego jak na tubach i skrzyniach), jak myślicie? dobrze będzie wyglądać?
  • #8 2557390
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Programem Winisd mozesz obliczyc litraz.
  • #9 2557567
    Caleb_
    Poziom 33  
    SC10N dostaniesz na www.visaton.pl
  • REKLAMA
  • #10 2558385
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    trochę za drogi ten sc10n, to 52 zł, a nie chcę wydać więcej niż 100zł na kolumnę. A ma ktoś schemat prostego filtra średnich tonów oraz dla wysokich? a przed głośniki dawać też kondensatory? i jeśli tak, to na ile volt, jakie pojemności i wystarczy 85 stopni, czy nie?

P.S. a jeszcze jedno: jak zrobić, lepiej jeden wzmacniacz i zrobić zwrotnicę w kolumnie, czy np. dwa wzmacniacze i oddzielnie podlączyć tony wysokie i niskie?
  • #11 2558448
    Caleb_
    Poziom 33  
    100zl na kolumne wraz z zwrotnica? no to nie poszalejesz. imo lepiej doloz troche kasy i wykonaj taki nazwijmy to najtanszy mozliwy zestaw, jaki wczesniej zaproponowalem.
  • #12 2558921
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    a ten zestaw nr 1? czyli dwa głośniki stx'a? a co z tymi kondensatorami, filtrami i sposobem podłączenia? znajdą się na to jakieś rady?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy tanich kolumn głośnikowych do różnych gatunków muzyki, z naciskiem na niskie koszty i samodzielne wykonanie wzmacniacza oraz obudowy. Zalecane jest wykonanie konstrukcji dwudrożnej z głośnikami nisko-średniotonowymi STX GDN 18/120/6 SW oraz wysokotonowymi STX (np. SC10N z Visaton), z podziałem pasma około 3000 Hz i prostą zwrotnicą pierwszego rzędu (cewka 4 mH dla niskotonowego, kondensator około 3,3 µF dla wysokotonowego). Obudowa powinna mieć objętość około 11 litrów z bass-reflexem (tunel 6 cm średnicy i 18 cm długości). Wskazano, że trójdrożne systemy są bardziej skomplikowane i wymagają doświadczenia, dlatego dla początkujących lepsze są dwudrożne. Koszt pojedynczej kolumny można utrzymać w granicach 100-200 zł, wykorzystując tanie głośniki STX i elementy zwrotnicy. Do obudowy polecana jest gruba sklejka, a wykończenie filcem lub innym materiałem tłumiącym. Zalecane jest stosowanie kondensatorów o napięciu pracy co najmniej 85°C, a także zwrócenie uwagi na poprawne podłączenie biegunów głośników. Wzmacniacz można wykonać samodzielnie, a zwrotnicę montować w kolumnie. Do obliczeń objętości i parametrów obudowy polecany jest program WinISD. Dodatkowo podano linki do stron producentów i forów z przykładami konstrukcji oraz schematami filtrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA