logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odciąć zapłon i pompę paliwa w samochodzie? Metody i urządzenia

max0107 21 Kwi 2006 19:41 9590 17
REKLAMA
  • #1 2551953
    max0107
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No właśnie tak czytam to forum i muszę zadać pytanie- jak najlepiej zrobić to odcięcie zapłonu i pompy paliwa? Czy do tego celu używacie jakichś zakupionych urządzeń? widziałem właśnie różne takie cuda na allegro, czy zrobić to po prostu: dwa kabelki, jakiś wyłącznik, schować to konkretnie i po wszystkim ??? proszę o radę ???
  • REKLAMA
  • #2 2552013
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    jast na to wiele sposobów to wszystko zależy od wyobrażni instalatora ja osobiście montuje przekażnik zamiast samego włącznika pozdrawiam
  • #3 2552264
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Możesz zainstalować przekaźnik i połączycć go z jakimś włącznikiem lub kupić gotowy moduł np. multiblok(cena ok 25 zł).
  • #4 2619481
    max0107
    Poziom 12  
    Trawik napisał:
    jast na to wiele sposobów to wszystko zależy od wyobrażni instalatora ja osobiście montuje przekażnik zamiast samego włącznika pozdrawiam

Czy możesz mi to wyłożyć jak podłączyć taki przekaźnik - który pinout do czego? Nie jestem profesjonalistą w tych sprawach a raczej poziom startowy więc stąd takie moje pytanie :)
  • #5 2632022
    fredol
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Masz tu prosty schemacik odcięcia pompy paliwowej. Nie rysowałem numerów wyprowadzeń przekaźnika (dotyczą przekaźników samochodowych)
    POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • Jak odciąć zapłon i pompę paliwa w samochodzie? Metody i urządzenia odcięcie pompy.JPG (13.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2639725
    max0107
    Poziom 12  
    fredol napisał:
    Masz tu prosty schemacik odcięcia pompy paliwowej. Nie rysowałem numerów wyprowadzeń przekaźnika (dotyczą przekaźników samochodowych)
    POZDRAWIAM

Dzięki za schemacik - prawdę mówiąc to te numery bardzo by mi pomogły :) Możesz to dla mnie zrobić ???
  • REKLAMA
  • #7 2640638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 2645075
    max0107
    Poziom 12  
    norbert.s. napisał:
    obwód obcięty puszczasz przez styki 30-87a,a modyfikując zamieszczony schemat cewką przekaznika sterowałbym przez ukryty wyłącznik masą a nie plusem[względy bezpieczeństwa],czyli na styk 85 masa przez wyłacznik,a styk 86 do styku 30[przekażnik zadziała dopiero przy próbie odpalenia],bo w wypadku zastosowania powyższego zamieszczonego schematu przy właczonym wyłaczniku przekażnik pracuje non stop obciążając niepotrzebnie instalację i siebie.

OK Norbert
    Podaj mi jeszcze raz pokolei co gdzie wpiąć, gdzie wpiąć odcinany obwód, jakie kable od pompy itp ???
  • #10 2645590
    homer00
    Poziom 14  
    A jaki przekaznik zastosowac i jakie kable i skad podpic zasilanie bo jak ja cos takiego zrobilem to w hwili odpalania , gdy rozrusznik krecil to przekaznik sie odpinal i lipa byla , a zasilany byl prosto z akumulatora. co zrobic zeby dzialalo?
  • #11 2651054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2651182
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Jak wynika zdyskusji człowiek nie ma pojęcia o technice i samochodzie a więc nalęży mu wyłożyć na łopacie. A doradcy nawet nie spytali jakiż to whikuł będzie podlegał modyfikacjom. a w tym przypadku dla uzyskania jakiegokolwiek efektu konieczne będzie podanie szczegułów. proponuję zatem uściślenie tematu.
  • #13 2651189
    homer00
    Poziom 14  
    a co to za roznica jakie auto?
    Przeciez przekaznikiem mozna odciac wszystko, czy to pompe w silniku wysokopreznym, czy to cewke w benzyniaku, chodzi tylko tyle zeby w chwili zapalania , gdy rozrusznik pobiera duzo pradu owy przekaznik sie nie rozłaczal
  • #14 2651202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2651680
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    mczapski napisał:
    Jak wynika zdyskusji człowiek nie ma pojęcia o technice i samochodzie a więc nalęży mu wyłożyć na łopacie. A doradcy nawet nie spytali jakiż to whikuł będzie podlegał modyfikacjom. a w tym przypadku dla uzyskania jakiegokolwiek efektu konieczne będzie podanie szczegułów. proponuję zatem uściślenie tematu.

Owszem nie ma znaczenia jeżeli człowiek dużo wie o tym co ma robić. Tym czasem odnoszę wrażenie,że w ty przypadku nalezałoby opisać gdzie szukać miejsc do działania, wskazać elementy, opisać przewody, wskazać objawy. A to jest możliwe kiedy mówimy o tym samym, czyli znamy pojazd. Ale może się mylę.
  • #17 2651820
    homer00
    Poziom 14  
    Jeli o to chodzi to pewnie jak najbardziej jestem za. Ja sie tylko wtracilem bo tez nad czyms takim myslalem tylko nie wiedzialem jak ale teraz wiem a kabie u mnie w pojezdzie to sam znajde takze oki.
    Ale jak najbardziej popieram
  • #18 2652243
    max0107
    Poziom 12  
    norbert.s. napisał:
    jaki by to nie był samochód i obwód to zasada użycia i działania przekaznika blokady jest taka sama,więc "doradcy" nie muszą o to pytać,ale faktycznie max0107 nie napisał jaki to traktor,więc chyba poszuka przewodów sam.

Faktycznie nie podałem jakie to auto - a jest to Audi B4 benzyna. Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Z odnalezieniem przewodów od pompy paliwa nie mam problemów więc o to nie pytałem. Chodziło mi właśnie o ten przekaźnik. Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod odcięcia zapłonu i pompy paliwa w samochodzie, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania przekaźników jako bezpiecznego i skutecznego rozwiązania. Zalecane jest użycie przekaźnika samochodowego o prądzie znamionowym 30/40 A wraz z ukrytym wyłącznikiem, który steruje cewką przekaźnika masą, co zapobiega ciągłemu obciążeniu instalacji. Schemat połączeń obejmuje podłączenie obwodu odcinanego (np. pompy paliwa lub cewki zapłonowej) przez styki 30 i 87a przekaźnika, a cewkę przekaźnika steruje się poprzez styki 85 i 86, gdzie styk 85 jest połączony z masą przez wyłącznik, a styk 86 z plusem zasilania (np. styk 30). Wskazano, że ważne jest, aby przekaźnik nie rozłączał się podczas rozruchu, gdy rozrusznik pobiera duży prąd. Użytkownik posiada Audi B4 benzyna i potwierdził, że zna lokalizację przewodów pompy paliwa, więc dyskusja skupiła się na szczegółach podłączenia przekaźnika. Wspomniano także o gotowym module multiblok dostępnym na rynku za około 25 zł. Podkreślono, że zasada działania przekaźnika jest uniwersalna niezależnie od typu pojazdu, jednak szczegóły instalacji mogą wymagać dostosowania do konkretnego modelu samochodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA