logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 884 - jak wyregulować naprężenie dolnej nici w plastikowym bębenku?

czarnulcia 21 Kwi 2006 21:23 20310 6
REKLAMA
  • #1 2552365
    czarnulcia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z moją maszyną. Jest to Łucznik 884. Problem tkwi w tym, że gdy szyję, górna nić tworzy ładny ścieg, a dolna tak jakby była za luźna... Przedtem miałam maszynę, która miała metalowy bębenek i tam się dało regulować naprężenie nici śrubeczką. A ta maszyna ma plastikowy bębenek i tam są dwie śrubki :/ dokręciłam obie i to nic nie dało, dalej luźne... :( Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 2553171
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Nalezy wyjac bebenek wykrecic obie srubki i wyczyscic paprochy z pod sprezynki ,jesli to nie pomoze lekko dogiac sprezynke.
    Załączniki:
    • Lucznik-884.pdf (232.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2555327
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 131
    Tu raczej winien będzie naprężacz górnej nitki. Albo nitka nie "wskoczyła" między talerzyki, albo pomiędzy nie wpadł jakiś paproch, albo po prostu zbyt niskie nastawienie naprężenia.
  • #4 2555854
    axxx
    Specjalista AGD
    I tu kolega Kristo ma racje w pospiechu zle odczytałem tekst .
    W załączeniu podaje schemacik prawidłowego nawlekania nitki górnej
    Załączniki:
    • łucznik-884-3.pdf (97.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2558885
    czarnulcia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hmmm nić górna? W poprzedniej maszynie miałam tak, że obie nici musiały mieć takie same naprężenie... Jesli tak nie było to nici plątały się na spodzie materiału... Nie wiem, może w tej maszynie to nie ma znaczenia? ;)
    Najpierw posłuchałam pierwszej rady i zrobiłam tak jak użytkownik axxx napisał i nie pomogło... :(

Teraz spróbowałam pobawić się naprężeniem nitki górnej, ale jedno wielkie nic :/ dalej dolny ścieg wygląda jakby był lużny, a jak pociągnę dolną nitkę, to nabiera odpowiedniej postaci... Dlatego jestem zdania że to wina dolnej nitki, tylko nie wiem jak temu zaradzić...
  • REKLAMA
  • #6 2559351
    axxx
    Specjalista AGD
    Szpuleczkę należy założyć odwrotnie do kierunku ruchu chwytacza.Następnie pokręcajac kołem głownym należy wyciągnąć nitkę dolna nad płytkę ściegowa.Nitka ta musi swobodnie wysuwać się z otworu płytki nie może wychodzić ciasno z oporami i zbyt lużno.Teraz następuje regulacja nitki górnej ciągnąc za nitke górną należy dokręcać naprężacz do momentu aż napreżenie nitki górnej bedzie większe od naprężenia nitki dolnej.W razie potrzeby dokręcić lub poluzować naprężenie.
    Uwaga :Należy sprawdzić czy igła jest prawidłowo wkręcona.
    A prawidłowo to długim rowkiem do szyjącego oraz do oporu
    w górę.Igła załozona za nisko też będzie powodować lużny
    ścieg.
    Myślę że ta maszyna wreszcie zacznie szyć:Dsama.
  • #7 5787593
    Norwid
    Poziom 15  
    Ocena: 155
    Na ile masz ustawiony naprężacz nitki górnej jak na 2 lub3-4 do będzie brzydko szyła,wystarczy że ustwaisz naprężacz nitki górnej na 8 i będzie dobrze jak tak samo miałem musiałem ustwaić na 8 i piknie szyje od spodu i od góry :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy regulacji naprężenia dolnej nici w maszynie do szycia Łucznik 884 z plastikowym bębenkiem. Dolna nić jest zbyt luźna, mimo dokręcenia dwóch śrubek na bębenku. Zalecane jest wyjęcie bębenka, odkręcenie śrubek i oczyszczenie sprężynki z paprochów, a w razie potrzeby jej delikatne dogięcie. Należy również sprawdzić prawidłowe nawleczenie nici górnej, upewnić się, że nić górna przechodzi między talerzykami naprężacza bez zanieczyszczeń oraz odpowiednio ustawić naprężenie górnej nici, które powinno być większe niż naprężenie dolnej. Ważne jest także prawidłowe założenie szpulki – odwrotnie do kierunku ruchu chwytacza – oraz sprawdzenie poprawnego osadzenia igły (długim rowkiem do szyjącego i do oporu w górę). Ustawienie naprężenia nici górnej na wyższe wartości (np. 8) może poprawić jakość ściegu. W przypadku problemów z luźnym ściegiem dolnym, regulacja naprężenia górnej nici i czyszczenie elementów bębenka są kluczowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA