logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 884 - Maszyna plącze nici od spodu, szyje luźno

kotwitek 14 Paź 2013 23:35 73905 12
REKLAMA
  • #1 12844733
    kotwitek
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam,

Zakupiłam używaną maszynę do szycia Łucznik 884.
    Maszyna jest sprawna, wymaga jednak naprawy lub wyregulowania.
    Maszyna szyje, jednak plącze nici od spodu, w najlepszym wypadku dolny szew jest luźny.
    Czytałam wątki na temat regulacji tej maszyny i zastosowałam się do wszystkich wskazówek, jednak problem pozostał nierozwiązany.
    Załączam kilka zdjęć, prezentujących problem.
    Jak widać na zdjęciach, od spodu nici plączą się lub szew jest luźny, natomiast od góry szew wygląda normalnie.
    Regulowałam poziom naprężenia nici górnej, jednak nic to nie zmieniło.
    Wyjęłam bębenek, okazało się, że jest uszczerbiony, tak jak to jest pokazane na ostatnim zdjęciu. Nie wiem jednak, czy może to być przyczyną tych problemów, czy ma to wpływ na jakość szycia.
    Jeśli może to być powodem tych problemów, zaopatrzę się w nowy bębenek, boję się jednak, że nie załatwi to sprawy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Łucznik 884 - Maszyna plącze nici od spodu, szyje luźno DSC_0286.jpg (169.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łucznik 884 - Maszyna plącze nici od spodu, szyje luźno DSC_0285.jpg (571.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łucznik 884 - Maszyna plącze nici od spodu, szyje luźno DSC_0284.jpg (504.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łucznik 884 - Maszyna plącze nici od spodu, szyje luźno DSC_0283.jpg (263.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12844779
    ltkomp
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Poluźnij w bębenku naciągnięcie nitki za dwa trzy stopnie i ustaw szerokość ściegu na 3. Poluźnij delikatnie trochę stopkę . powinno być ok . Co do bębenka. Musi być cały i nie posiadać żadnych uszkodzeń

Tak twierdzi moja zona ale nie wiem czy ma racje bo się nie znam na tym :)
  • REKLAMA
  • #4 12848240
    kotwitek
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dziękuję za odpowiedzi, wyposażę się w nowy bębenek i zobaczymy czy to wystarczy. Zastanawia mnie jak poluźnić nić w bębenku. Wiem jak poluźnić nić górną, nie wiem jednak jak reguluje się naprężenie nici dolnej.
  • #6 15691421
    swep01
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    U mnie sytuacja identyczna.
    Kłopoty zaczęły się kiedy byłem zmuszony delikatnie przesunąć kółko zębate napedzające posuw materiału. Kółko jest w połowie zużyte(zęby starte). Po delikatnym przesunięciu kółko zazębia się - posuw chodzi, ale występuje taka sama sytuacja jak u autora 1 postu w temacie. Ktoś coś podpowie? Z góry THX
  • REKLAMA
  • #7 15691463
    wiesław67
    Poziom 21  
    Ocena: 400
    Skoro zęby zębatki palcowej napędzającej transport ząbkowy uległy zniszczeniu to ustawienia igły względem transportu też mogły się przestawić .Trzeba wymienić obie zębatki albo sprawdzić i wyregulować prawidłową pracę igły względem ząbków transportu. Na forum było już szczegółowo opisywane jak to zrobić,wystarczy poszukać.
  • #8 15691514
    swep01
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dziękuje za sugestie, zatem poszukam sposobu regulacji
  • #9 15691695
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    Może coś pomoże:
    Załączniki:
    • Maszyna do szycia Instrukcja obslugi Łucznik 814 834 864 884.pdf (9.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 18197408
    lukasz2
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, dogadaliście się z tymi maszynami? Mam identyczną sytuację, plącze nić pod spodem. Wymienione zębatki, bębenek i wstępnie ustawiona regulacja napinacza nic nie daje, nie zabiera nici z dolnej szpulki. Pomoże ktoś?
  • #13 20733758
    peano210
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    U mnie tak działo się po wymianie bembenka na nowy. Ten nowy miał mniej zaoblone krawędzie i był chyba odrobinę wyższy. wróciłem do starego i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną maszynę do szycia Łucznik 884, która plącze nici od spodu i szyje luźno. Pomimo prób regulacji naprężenia nici górnej, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zauważył uszczerbienie w bębenku, co może wpływać na jakość szycia. W odpowiedziach sugerowano poluzowanie naciągu nici w bębenku oraz wymianę uszkodzonego bębenka. Inni użytkownicy podzielili się podobnymi doświadczeniami, wskazując na konieczność regulacji igły względem ząbków transportu oraz na problemy z napinaczem nici. Wskazówki dotyczące regulacji naprężenia dolnej nici również były omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA