logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę graficzną GF5200FX 128MB bez wentylatora?

reb 22 Kwi 2006 20:42 1184 7
REKLAMA
  • #1 2555264
    reb
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam!!!
    chcial bym sie dowiedziec jak podkrecic ta grafike i wogole jest sens to robic,posiadam programik riva tuner ale bez odpowiedniej wiedzy co do tego programu,prosil bym o rade co do podkrecenia tej karty grafiki,dodam ze karta nie posiada wentylatora tylko sam radiatir. dzieki!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2555276
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Chyba nie ma wiekszego sensu podkręcać tej karty,tym bardziej bez dobrego chlodzenia.Wyniki podkręcania bedą mizerne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2555493
    radex1150
    Poziom 11  
    Witam

Nawet na standardowym chłodzeniu zawsze można wycisnąć trochę wyższe taktowania, co przełoży się na kilku lub kilkunasto procentowy wzrost wydajności karty, a nawet i wyższy. Moim zdaniem RivaTuner to najlepszy wybór, o ile masz najnowszą wersję, chyba 2.0RC 15.8. Zalecam zainstalowanie najnowszych sterów do grafy, a następnie uruchamiamy Rivę. W oknie głównym programu w "driver settings" wybierasz "customize" a następnie "system settings". Pojawią się smaczne opcje podkręcania. Zaznaczasz u góry haczykiem "Enable driver-level hardware overclocking". Pojawi się okienko i tam wybierz opcję "Detect now".U góry obok aktywowania OC wybierz "performance 3D" . I już możesz podnosić taktowania. Radzę podnosić je stopniowo co 5/10 MHz. Po każdym przetaktowaniu przetestuj w jakiejś dobrej grze lub 3D Marku '03 lub '05 czy nie ma artefaktów. Jeśli nie ma to możesz podkręcać dalej. Ale pamiętaj aby nie przesadzić!!! Pozdrawiam;)
  • Pomocny post
    #4 2555585
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    zawsze warto podkręcać :D :D
    zamontuj jakiegoś wentyla pod grafą aby ją chłodził. Odpowiedni będzie 8x8cm będzie chłodził radiator i pamięć.

z tym 3dMarkiem 2005 to przesadziłeś trochę :D 2001 albo 2003 jak na tą kartę.
  • #5 2556274
    reb
    Poziom 16  
    ok,wszystko jest dobrze tylko nie wiem jak podkrecic moze nie na max ale bezpiecznie,ile ustawic na Core clock a ile na Memory clock?w tej chwili na jednym mam 255 a na drugim 365, na pierwszym podkrecilem z 250 a na drugim z 362 nie wiem czy robir to dobrze jak co to mnie jeszcze poinformujcie co i jak,ok.DZIEKI!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2556294
    deskath
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja kręciłem swojego z 250/300 do 315/415 bez dodatkowego chłodzenia. Życzę powodzenia. ;]
  • #7 2556356
    reb
    Poziom 16  
    tzn.ze w Core clock dales z 250 na 300 a w Memory clock z 315 do 415?
  • REKLAMA
  • #8 2556379
    deskath
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Proc ustawiełem na 315, a pamięć na 415. Mam pasywne chłodzenie. Wrzuciłem tylko stary wentylek z zasilacza (przykręciłem go do obudowy i ustawiłem tak żeby "dmuchał" na radiaotor na karcie). Jeżeli masz kartę porządniejszej firmy (ja mam InsideTNC :/) to możesz wycisnąć więcej. ;) I tak najlepiej jest zwiększać proc i pamięć o 5Mhz i sprawdzać. Jak się pojawią artefakty w grach, to znaczy że przegiąłeś. :)

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty graficznej GF5200FX 128MB bez wentylatora jest możliwe, lecz efekty będą ograniczone ze względu na pasywne chłodzenie. Zaleca się użycie programu RivaTuner (wersja około 2.0RC 15.8) do stopniowego zwiększania taktowań procesora graficznego (Core clock) i pamięci (Memory clock) o 5-10 MHz, testując stabilność w grach lub benchmarkach (np. 3DMark 2001 lub 2003). Bezpieczne wartości podkręcania to około 300 MHz dla Core clock i 415 MHz dla Memory clock, choć zależy to od konkretnego egzemplarza i chłodzenia. Dodatkowe chłodzenie, np. wentylator 8x8 cm skierowany na radiator, znacznie poprawi stabilność i pozwoli na wyższe taktowania. W przypadku kart firm takich jak InsideTNC można osiągnąć lepsze wyniki. Pojawienie się artefaktów graficznych oznacza przekroczenie bezpiecznych limitów podkręcania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA