logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak trwale zachować podkręcone taktowania na karcie GF2 MX400 64MB?

AXELF 30 Maj 2007 10:45 6835 26
REKLAMA
  • #1 3935175
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Cześć,
    Posiadam kartę GF2 mx400 64mb antyk ale lepsze to niż nic, do dnia dzisiejszego używałem do podkręcania power stripa lecz po kazdym restarcie kompa ustawienia taktowania musiałem ustawiać od nowa ,czy istnieją jakieś programy które trwale zachowują dane o podkręconym taktowaniu? czy w riva tune też tak jest że po restarcie znikają ? Jeśli ktoś zna jakiś sposób że trwale zachować te taktowania to prosze o odpowiedź z góry dzięki

Moderowany przez conQeror:

Poprawiłem temat

• REKLAMA
  • #2 3935208
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Kręcić taka kartę to szkoda zachodu.
    Z tego co wiem to podniesieniu taktowań w riva tunerze
    trzeba zapisać zmiany i powinno by ok.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 3935210
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Owszem, w RivaTuner jest możliwość automatycznego ustawienia zadanych częstotliwości po restarcie. Jeszcze łatwiej można to osiągnąć z pomocą klasycznego panelu w sterownikach NVidii po odblokowaniu kilku przydatnych funkcji (m.in. OC) wpisem do rejestru CoolBits.
  • #4 3935220
    AXELF
    Poziom 20  
    dzięki coolbits mam lecz nie wiedziałem że on trwale to zapamiętuje , a czy jest jakiś program który by to zapisał w swoim biosie żeby po restarcie nie trzeba było instalowac tych programów ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3935261
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam,
    jedyne wyjscie zeby trwale podniesc zegary karty to odycja biosu i wgranie go do karty, potrzebne programy:

Dumpbios – zrzucanie biosu na dysk
    NVidia BIOS Editor – modyfikacja biosu
    NV Flash – wgranie nowego biosu d okarty
    Pliczki są malutkie więc można je szybko zassać w parę sekund.
    Używalem tych programow do podkrecenia gf 4ti 4200.
    Pzdr
  • Pomocny post
    #6 3935268
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    krzyżak napisał:
    Kręcić taka kartę to szkoda zachodu.

Kolego Krzyżak - dla Ciebie może i szkoda ale dla innych nie. Przecież nie jest tak, że kręcić można tylko nowy sprzęt, który jest "na czasie".

Spektakularnych osiągów w przypadku tej karty oczywiście nie będzie ale np. mój stary GF2MX (pierwowzór GF2MX 400) taktowany fabrycznie 175/166MHz (rdzeń/pamięć) pracował i pracuje nadal w komputerze u rodziny z taktowaniem bodajże 220/180MHz. Przyrost jak najbardziej zauważalny - ok. 20-25%. Po pewnym czasie użytkowania z takimi zegarami, gdy byłem całkowicie pewny stabilności, zmieniłem taktowania w BIOSie z pomocą programiku RVBEdit i wgrałem go flasherem dedykowanym dla mojej karty. Jednak Tobie raczej odradzam taki krok. Dlaczego? W tamtych czasach było więcej problemów z programowym wymuszaniem taktowania po restarcie i poprawka w BIOSie była niezłą alternatywą. Jest przecież ryzyko, że przy flashowaniu coś pójdzie nie tak czy RVBEdit coś namiesza w obrazie BIOSu. Teoretycznie może się też zdarzyć, że po pewnym czasie karta przestanie być stabilna na podniesionych zegarach i może się okazać, że nie zdążysz uruchomić systemu, żeby zmniejszyć taktowanie ;). Ze swojej strony proponuję pozostać przy programowym wymuszaniu taktowania.
  • #7 3935295
    AXELF
    Poziom 20  
    siwkins jaką miałeś wersję NVidia BIOS Editor bo żadna jaką próbowałęm nie wykrywa mojego sprzetu zaczynją się od gf fx

Dodano po 15 [minuty]:

dobra juz mam dzialajacy program lecz mam jeszcze jedno pytanie które wartości w polu sdram mam wybrać ,bo nie wiem po co te 8 linijek skoro wszystko to jest to samo
    Załączniki:
    • Jak trwale zachować podkręcone taktowania na karcie GF2 MX400 64MB? bez tytułu.JPG (64.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3935474
    siwkins
    Poziom 20  
    Nie chce wprowadzic Cie w blad, robilem to pare lat temu i nie moge sobie przypomniec.
    Jezeli masz zgrany bios do pliku wyslij mi go emalią siwkins(_at_)tlen.pl
    Pzdr
  • #9 3935483
    AXELF
    Poziom 20  
    bo ciekawi mnie tylko po co jest tyle tych taktowań do wyboru skoro każde jest takie same może wystarczy w tych wszystkich wpisać te same wartośći ?
    Załączniki:
    • bios.rar (25.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3935524
    siwkins
    Poziom 20  
    Pozmieniaj taktowania we wszystkich 8 linijkach i zapisz bios.
  • #11 3935549
    AXELF
    Poziom 20  
    czym go później mam wgrać do pamięci ??NV Flash ?? jeśli tak to mógłbym prosić o małe wyjasnienie jak tego używać ?? mam wersję 5.50
  • #12 3937221
    AXELF
    Poziom 20  
    a jakim programem się sprawdza temperaturę na karcie graficznej?? szukałem lecz ludzie polecali speedfan oraz everest a one podają tylko temperaturę procka na płycie a nie karty graficznej ?
  • #13 3937238
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    na tej grafie nie da się programowo sprawdzić temp.
    pozostaje tylko organoleptycznie sprawdzić :D
  • #14 3937333
    AXELF
    Poziom 20  
    to znaczy ?
  • #15 3937358
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Karta ta nie posiada czujnika więc nie sprawdzisz temperatury programowo
  • #16 3937613
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    AXELF napisał:
    to znaczy ?

dotykasz radiatora na grafie palcem :D
  • #17 3938188
    DriverMSG
    Ocena: 4848
    Do edycji BIOS'u karty graficznej polecam NiBiTor , ma łatwiejszy interfejs i samodzielnie odczytuje Bios .
    Nie wiem jednak na 100% czy on jest kompatybilny z taką akurat kartą graficzną .
  • #18 3938421
    siwkins
    Poziom 20  
    Nibitor nie obsluzy tej karty.
  • #19 3939476
    AXELF
    Poziom 20  
    próbowałem NiBiTor lecz nie obsługuje mojego antycznego sprzetu, a NVidia BIOS Editor też samodzielnie odczytuje bios i jest moim zdaniem łatwiejszy bo zmieniasz taktowania zapisujesz bios i można go wgrać lecz nie wiem jak się obsługuje program NV Flash może ktoś ma jakieś pomysły ?? lub jakiś inny program do wgrywania który może być windowsowy (mile widzany :))
  • #20 3939492
    DriverMSG
    Bios lepiej wgrywać z poziomu DOS.
    Zformatuj dyskietkę , zaznacz : Utwórz Dysk Startowy Systemu MS-DOS
    Skopiuj na dyskietke Bios karty o nazwie xxxx.rom
    oraz program NVFlash.exe i Cwsdpmi.exe.
    Odpal kompa , wejdź do Bios i ustaw by bootował z dyskietki.
    Odpal kompa ponownie z dyskietki i wpisz:
    NVFlash xxxx.rom
    Zatwierdź i czekaj aż się bios załaduje.
    To wszystko.
  • #21 3939601
    AXELF
    Poziom 20  
    a jest jakaś szansa że coś może się nie udać ?? że karta się nie sflashuje albo coś ?? że już nie będzie szło komputera uruchomić , tak czytałem po necie i dużo ludzi miało z tym problemy lecz to były posty kilka lat starych więc może ten program jest bardziej dopracowany, zdziwiło mnie tylko to że jeden gośc napisać że nie wszystkie gf2 da się flashować że niektórych nie można jest to prawda ??
  • #22 3939605
    DriverMSG
    nie słyszałem by nie można było flashować pamięci flash.
    Ryzyko jest taki że jak ci braknie prądu podczas ładowania biosu to możesz już zapomnieć o naprawie w domowych warunkach .
  • #23 3939681
    conQeror
    Zawsze istnieje szansa, że karta nie wstanie ci z nowym biosem, wtedy będziesz musiał włożyć drugą kartę na pci i wgrać oryginalny bios, temu zrób kopię zapasową oryginalnego biosu.
  • #24 3939803
    AXELF
    Poziom 20  
    nie mam drugiej karty :/ , ale to nie będzie nowy bios wgrywam tylko ten stary ze zmianą taktowania to myśle że nie powinno być problemu. A co to znaczy że mam wsadzić drugą kartę na pci ?? Co to jest te pci ?
  • REKLAMA
  • #25 3939811
    conQeror
    PCI to takie złącze, tak jak AGP. Karty muzyczne są na tym złącz i stare karty graficzne.
  • #26 3940847
    AXELF
    Poziom 20  
    siwkins mam do ciebie pytanie po co używałeś programu Dumpbios skoro nvidia bios editor też zgrywa bios na twardy ?? jest jakaś różnica między tymi biosami po zgraniu ??
  • #27 3941158
    siwkins
    Poziom 20  
    AXELF napisał:
    siwkins mam do ciebie pytanie po co używałeś programu Dumpbios skoro nvidia bios editor też zgrywa bios na twardy ?? jest jakaś różnica między tymi biosami po zgraniu ??

Uzylem pierwszy lepszy ktory byl pod reka.
    Niewazne czym zgrasz bios zawsze bedzie on taki sam.

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty graficznej GF2 MX400 64MB można realizować za pomocą programów takich jak RivaTuner, który umożliwia zapisanie ustawień taktowania i automatyczne ich przywracanie po restarcie systemu. Alternatywnie, w sterownikach NVIDIA można odblokować funkcję OC poprzez wpis do rejestru CoolBits, co pozwala na trwałe ustawienie częstotliwości. Jednak trwałe podniesienie taktowań bez konieczności uruchamiania programów wymaga modyfikacji BIOS-u karty. Do tego celu stosuje się narzędzia: Dumpbios (zrzut BIOS-u), NVIDIA BIOS Editor (edycja BIOS-u) oraz NVFlash (wgrywanie zmodyfikowanego BIOS-u). Modyfikacja BIOS-u niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia karty, zwłaszcza przy przerwaniu procesu flashowania, dlatego zaleca się wykonanie kopii oryginalnego BIOS-u. Flashowanie najlepiej przeprowadzać z poziomu systemu DOS, używając dyskietki startowej z odpowiednimi plikami. Nie wszystkie wersje narzędzi, np. NiBiTor, obsługują starsze modele kart GF2 MX400. Karta nie posiada czujnika temperatury, więc pomiar temperatury GPU jest niemożliwy programowo. Warto zmieniać taktowania we wszystkich linijkach SDRAM w BIOS-ie, aby zapewnić stabilność. PCI to standardowe złącze, na którym montowane są starsze karty graficzne, w tym GF2 MX400.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA