logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symbole radzieckich lamp audio do wzmacniacza z wojskowych radiostacji

Mariusz Wiśniewski 22 Kwi 2006 21:57 3136 9
REKLAMA
  • #1 2555537
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam,

czy możecie podać mi symbole radzieckich lamp na których mógłbym zrobić wzmacniacz audio? Krótko mówiąc mam dostęp do wojskowego sprzętu, głównie radiostacji. Bardzo Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2555864
    Rae
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    1.Jakiej mocy chciałbyś wzmacniacz?
    2. Na pentodach czy triodach?

Dodano po 8 [minuty]:

Pytam bo tych typów jest sporo.
  • REKLAMA
  • #3 2555918
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Jeżeli chodzi o moc to chciałbym uzyskać około 10-20W. Bardzo Proszę o listę typów lamp jakie można spotkać w wojskowych radiostacjach. Domyślam się, że tylko część z nich można użyć do budowy wzmacniacza i chodzi mi właśnie o te.

Przepraszam za "lamerską" wypowiedź, ale wcześniej nie miałem do czynienia z lampami (no oprócz ECL86 i EM84).

Pozdrawiam
  • #4 2556005
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    jesli zna sie ruski alfabet to polecam 6N2P-EW(przetłumaczone na polski) jest to odpowiednik podwójnej triody ECC83 z żarzeniem na 4 i 5 odczepie,,te zastosowałbym na preamp,a jesli chodzi o koncówe mocy to do głowy mi przychodzi tylko EL84 ale nie wiem jaki by był odpowiednik rosyjski
  • REKLAMA
  • #5 2556153
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mariusz Wiśniewski napisał:
    Jeżeli chodzi o moc to chciałbym uzyskać około 10-20W. Bardzo Proszę o listę typów lamp jakie można spotkać w wojskowych radiostacjach. Domyślam się, że tylko część z nich można użyć do budowy wzmacniacza i chodzi mi właśnie o te.

Uuułaaa... chłopie. Tego jest cała masa. Praktycznie wszystkie lampy z serii ΓUxx (zerknij na stronę Jogiego, Ci to dopiero mają pomysły), sporo lamp 12Πxxx - jest ich tyle, że 8=O . Jeśli masz dostęp do złomowanego sprzętu WP to wyciągaj wszyskie lampy i podstawki, jakie tylko możesz. Zbędne Tobie przydadzą się komuś innemu, w zamian możesz otrzymać te, które Ciebie będą interesowały. :)

A odpowiednikiem EL84 jest 6Π14Π :wink:

Pozdrawiam
  • #6 2556376
    Rae
    Poziom 16  
    Popieram amatora21- weź wszystkie jakie możesz na lampy końcowe w szczególności nadają się lampy serii 30Πxx,6Πxx,12Πxx. W radiostacjach rzadko co prawda ale czasami można spotkać lampy 6H1Π i kilka innych serii, 6Hxx i 6Cxx, które znakomicie nadają się na stopnie sterujące. Moim zdaniem lampy serii GUxx średnio nadają się do budowy wzmacniacza audio z powodu dużej nieliniowości charakterystyk, chociaż jak je weźmiesz to zawsze możesz komuś sprzedać.
  • #7 2556496
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedzi i chyba tak zrobię - wezmę co się da...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2560956
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Witam ponownie, a więc lampy jakie udało mi się zdobyć to:

- 6H6П
    - 6П3C-E
    - 6C33C-B

Szukałem układu wzmacniacza na lampie 6C33C-B i znalazłem bardzo fajnie opisany układ:

http://www.tubescreen.com/diy/se_6s33s/6s33s_se.htm

Chciałbym zrobić wzmacniacz stereo, więc proszę o pomoc przy wyborze transformatora zasilającego.

Teraz mam kilka pytań:

1. Co myślicie o tym schemacie, może zaproponujecie coś lepszego?
    2. W układzie tym autor zastosował lampę 6N1P - czy można zastosować inną lampę (np. 6H6П)?
    3. Jakiego użyć transformatora zasilającego?
    4. Jakiego użyć transformatora głośnikowego?

Pozdrawiam Serdecznie
    Załączniki:
    • Symbole radzieckich lamp audio do wzmacniacza z wojskowych radiostacji Lampy.jpg (135.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2561883
    Rae
    Poziom 16  
    Ad2. Lampa 6n6P będzie dużo bardziej odpowiednia do wysterowania 6c33c
    szczególnie w drugim stopniu wzmocnienia.
  • #10 2562076
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! poszukaj na stronie z linku - w dziale " na warsztacie ' jest tam opis wzmacniacza na 6c33c . pozdrawiam !! http://ecclab.com/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy symboli radzieckich lamp elektronowych odpowiednich do budowy wzmacniacza audio o mocy około 10-20W, wykorzystując lampy z wojskowych radiostacji. Zalecane są lampy z serii 6N2P (odpowiednik ECC83) jako stopnie przedwzmacniacza oraz lampy mocy takie jak EL84 i jej radziecki odpowiednik 6P14P. Wzmacniacze można budować z lamp serii 30Pxx, 6Pxx, 12Pxx, które często występują w sprzęcie wojskowym. Lampy serii GUxx są mniej polecane ze względu na nieliniowość charakterystyk. Autor dyskusji zdobył lampy 6H6П, 6П3С-E oraz 6C33C-B i rozważa budowę wzmacniacza stereo na lampie 6C33C-B, korzystając z dostępnych schematów, np. z serwisu tubescreen.com. Do stopnia sterującego rekomendowana jest lampa 6N1P zamiast 6H6П. Poruszono także kwestie doboru transformatorów zasilających i głośnikowych, z sugestią poszukiwania informacji na stronach specjalistycznych, np. ecclab.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA