logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monacor i stx caraudio. Propozycje, sugestie i słowa krytyki.

ufo007 24 Kwi 2006 00:03 1335 9
REKLAMA
  • #1 2559276
    ufo007
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Zdecydowalem sie zrobic zabudowe do samochodu z glosnikiem Stx`a GDN-30-300-4-AP zasilany wzmacniaczem Monacor`a Carpower HPB-602 w mostku 225W RMS. Skrzynia wentylowana zestrojona BassBox 6 pro na 31,6 Hz 48 litrow netto, br 8 cm srednicy i 23 cm dlugosci. Opoznienie na poziomie 14,2 ms przy 30 Hz. Czytalem troche o tym glosniku i chyba w tej cenie nie znajde nic lepszego podobnie zreszta do Monacor`a. Wprawdzie jestem juz w trakcie budowy skrzyni ale jestem otwarty na propozycje lub sugestie lub slowa krytyki czy takie polaczenie bedzie dobre. Nie jestem typem szpanera a poprostu lubie mruczenie i wibracje fotela :).
  • REKLAMA
  • #2 2559419
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #3 2561442
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    no zestaw moze byc ale skrzynke zle zestroiles, daj lepiej bude 35l i strojona duzo wyzej 45-50hz w aucie tak niskie czestotliwosci nie sa potrzebne spowoduje tylko luzy na czesciach samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 2561485
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Hmm...
    Wszystko ok:) ale radzilbym zmniejszyc skrzynke do tych 40litrow i podniesc strojenie. Troche za niskie jak do auta. Zobacz tak na 40Hz.

Dodano po 40 [sekundy]:

Aha:P i pomysl nad wieksza srednica br
  • REKLAMA
  • #5 2562342
    ufo007
    Poziom 12  
    Wszystko w fazie testow :) wlasnie skonczylem robic skrzynie, czekam tylko na glosnik i na wzmacniacz, co do pojemnosci to pierwszy moj pomysl byl 32 litry brutto strojony na 54 Hz ale ze akurat miejsca obok butli gazowej mam w bagazniku troche wiecej wiesz i obudowe postanowilem zrobi wieksza. Ale mam zapas desek wiorowych po starych meblach tylko czekaja na wykorzystanie :) wiec mysle ze zrobie dla porownania skrzynie i 32 litrowa, jakies drzwi kuchenne :) i subik gotowy. Pozdrawiam
  • #6 2564875
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Ja wlasnie zbilem do kupy skrzynie o pojemnosci 40l. Jutro zloze wszystko w calosc i zobaczymy co to jest warte. Wzmacniacz tez mam 602.
  • REKLAMA
  • #7 2565116
    ufo007
    Poziom 12  
    Szpara a jaki glosnik wsadziles ?? tez moze stx tego. Jesli tak daj znac jak gra :). Wiadomo ze sterowanie i regulacje na radiu kazdy ma inaczej ale jesli masz sciagnij sobie z elektrody z download z audio mp3 testowe i powiedz jak sie zachowuje calosc.
  • #8 2565504
    xbuda
    Poziom 12  
    ja zrobiłem suba aktywnego na tym głośniku zasilam go holtonem 400W z trafem 800VA i musze powiedzieć, że basu jest z tego duuużo. Wiecej niż z 32-300, ale jest jedno ale. Głośnik lepjej spisuje się w domu czemu niewiem, bo nie wnikałem w to. A druga sprawa dotyczy napięcia podawnego na cewke. W skrócie im więcej Volt a mnej Amper tym lepjej głosnik lepjej się "trzyma" i produkuje wiecej basu, oczywiście są pewne granice :P

Co do mruczenia to nie uzyskasz go w obudowie 35 litrów ja mam w 37 i bas jest dobrze kontrolowany i szybki. Pozdro
  • #9 2565687
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Ja też planuje wymienić głośnik w moim subwooferze samochodowym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic462603.html
    Ten alphard już mi się znudził. W moim subwooferze jest 42 litry głośnik wchodziłby na styk ze ściankami.
    Słyszałem kiedyś w aucie suba na 27-150 i było bardzo ładnie a co dopiero będzie jak wstawie 300w :)
  • #10 2568224
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Wiec wszystko poskladane i zamontowane. Plikow testowych nie probowalem bo mie mialem czasu. Glosnik to tez ap obudowa strojona na 43 hz. Po przetestowaniu na kilku starych kawalkach, musze powiedziec ze ten stx jest wart kazdej zlotowki. Nie regulowalem go jeszcze lp na wzmacniaczu, ale i tak jest ok. Dla mnie wystarczajacy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy zabudowy samochodowej z głośnikiem STX GDN-30-300-4-AP zasilanym wzmacniaczem Monacor Carpower HPB-602 (225W RMS w mostku). Proponowana skrzynia wentylowana ma pojemność netto 48 litrów, strojenie na 31,6 Hz, z bas-refleksem o średnicy 8 cm i długości 23 cm oraz opóźnieniem 14,2 ms przy 30 Hz. Uczestnicy sugerują zmniejszenie pojemności skrzyni do około 35-40 litrów i podniesienie strojenia do 40-50 Hz, argumentując, że w samochodzie niskie częstotliwości poniżej 40 Hz są nieefektywne i mogą powodować luzy mechaniczne. Zalecane jest także rozważenie większej średnicy bas-refleksu dla lepszej kontroli basu. Jeden z użytkowników zbudował subwoofer o pojemności 40 litrów z tym samym wzmacniaczem i czeka na testy. Inny użytkownik stosuje aktywny subwoofer z tym głośnikiem z wzmacniaczem Holton 400W i zauważa dużą ilość basu, lepszą kontrolę przy większej pojemności obudowy (około 37 litrów) oraz wpływ napięcia na cewkę na jakość basu. Po montażu i testach głośnik STX oceniany jest jako wart swojej ceny, zapewniający satysfakcjonujący bas bez konieczności dodatkowej regulacji na wzmacniaczu. W dyskusji pojawia się także odniesienie do innych modeli głośników i subwooferów, m.in. Alphard i 27-150, jako punkt odniesienia do jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA