logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plamy na kineskopie ... Skąd magnesy by wykorygować

egon-tv 24 Kwi 2006 15:48 2968 12
REKLAMA
  • #1 2560631
    egon-tv
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam mam tv z delikatnymi plamai na kineskopie (wina maski). Ska zdbyć magnesy do ich korygowania. Chodzi mi o takie magnesy jak posiadają serwisy które zajmują się renegenacją kineskow. Czy ktoś wie gdzieje zdobyć? Jak najlepiej przeprowadzić jaką czynność. Za pomoc dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 2560644
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    To nie takie proste, magnesy dodatkowo zmieniają tor elektronów w kineskopie - wątpię czy magnesami dasz radę to naprawić... Spróbuj najpierw rozmagnesować kineskop za pomocą pętli serwisowej.
  • REKLAMA
  • #3 2560655
    egon-tv
    Poziom 21  
    To juz robilem... tv ma usszkodzoną mastę jest paser osbarwiony po lewej stronie prawie na całej dlugości. centralna czesc obrazu jest OK. mam nadzieje ze uda sie wykorygować te lewą część. Nie ma tego dużo...
  • #4 2560667
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Pasek na całej długości? Ciężko będzie... magnesy nie są zbyt punktowe, jak dasz jakiegoś od tyłu to zrobi ci tęczę na połowie obrazu.
  • #5 2560675
    egon-tv
    Poziom 21  
    to co piszesz nie jest do kona prawdą - udalo mi się dość dobrze wykorygować problem ale przy użyciu magnesów od szafek :) jednak nie jest to rozwiązanie profesjonalne... szukam poporstu czegoś co się do tego nadaje.... A nie rozwiązania "na sztukę"
  • REKLAMA
  • #6 2560729
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Najlepiej sie nadaja magnesy ze starych kineskopow z monitorow komputerowych.
  • #7 2560806
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Ja tez miałem plamy jak postawiłem kolumnę obok TV i zrobiłem to lutownicą transformatorową, włączyłem i zbliżałem do kineskopu i tedy znika troche jeszcze poruszasz trafem i tyle, tylko nie za bliskio...i powoli oddalaj
  • REKLAMA
  • #8 2561257
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Kolega mój robił to przy pomocy magnesów ze starych lodówek.Są montowane w drzwiach.
  • #9 2561364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2561834
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    tak jak wyzej magnesy z lodowki.ale dosuniecie bardziej do cokolu cewek cos poprawi.nie za dlugo przy wlaczonym trzymaj cewki .silne pole cierpna po jakim czasie rece krew
  • #11 2562254
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam.
    A może wystarczy zmienić położenie cewek odchylających?.:?::D
  • #12 2562662
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2890921
    egon-tv
    Poziom 21  
    CÓŻ - nie dało sie tak jak mówiliście - telewizor poszedl jako dawca płyty. Dziki za zainteresowanie - i ZAMYKAM TEMAT.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu plam na kineskopie telewizora spowodowanych uszkodzeniem maski. Próby korekcji obrazu za pomocą magnesów były podejmowane, jednak ich stosowanie jest trudne i nieprofesjonalne, gdyż magnesy zmieniają tor elektronów i mogą powodować dodatkowe zniekształcenia. Zalecane jest najpierw rozmagnesowanie kineskopu pętlą serwisową. Użytkownik próbował korekty magnesami ze starych szafek, co dało częściowy efekt, ale szukał bardziej odpowiednich magnesów, np. ze starych kineskopów monitorów komputerowych lub magnesów ze skasowanych telewizorów Sony. Wskazano także magnesy z drzwi lodówek jako alternatywę. Podkreślono, że korekta magnesami jest rozwiązaniem doraźnym, a profesjonalną metodą jest wymiana kineskopu. Kineskop jest wrażliwy na pole magnetyczne ziemi, co może powodować powrót plam po zmianie miejsca ustawienia telewizora. Ostatecznie autor zdecydował się na złomowanie telewizora jako dawcy części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA