logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawody robotów - organizacja nowych wydarzeń w innych miastach

daniel93 24 Kwi 2006 22:58 6045 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak zorganizować nowe zawody robotów w innych miastach i gdzie można znaleźć miejsce oraz chętnych organizatorów?

Najlepiej zacząć od małych, lokalnych zawodów mini-sumo na uczelniach, bo duża impreza może przerosnąć organizatorów; dopiero na bazie doświadczeń warto rozbudowywać format [#2565343] W Warszawie są realne możliwości: Politechnika Warszawska deklaruje chęć zrobienia zawodów po wakacjach, a miejscem może być aula główna po zgodzie władz [#2563048]; dodatkowo PJWSTK widzi szansę na współudział i zapewnienie miejsca zależnie od terminu [#2563103] Czaina podaje też, że PW planuje ligę Mini Sumo za pół roku i później walki międzywydziałowe, więc to może być dobry start dla lokalnych zawodów [#2570840] We Wrocławiu zawody już są organizowane 11 maja, więc zamiast tworzyć wszystko od zera można się do nich podpiąć albo je szerzej reklamować [#2563528][#2573389] Padły też propozycje Krakowa jako miasta łatwego do promocji oraz Gdańska, gdzie Politechnika Gdańska reklamowała podobne zawody oparte na LEGO Mindstorms [#2563925][#2570318] Więcej takich wydarzeń w różnych miastach ma szansę zwiększyć zainteresowanie robotyką i z czasem rozwinąć kolejne konkurencje [#2565736][#2570325]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2562270
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Widząc, że mamy wtyk do organizatora z zawodów z Poznania(niestety do Poznania mam 500km :( ) i nowe pomysły:
    Proponuje modom dac ostatnią szanse userom na zorganizowanie innych zawodów robotyki(co rok to troche mało :| ).

Piszcie swoje możliwości organizacji.

Żeby nie było śmieci prosze nie pisać o możliwości zrobienia www !!! - jak ktoś to złamie to dołoże wszelkioch strań aby ta osoba dostała warna !!!

Tak więc do modów:
    Niechcemy tu śmieci wiec prosimy was o usuwanie postów o www.

Good luck :D

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

McRancora już przekonałem do tego tematu ;) ciekawe czy reszta sie zgodzi :)

Dodano po 23 [minuty]:

Najbardziejm mpotrzebny jest lokal - jak ktoś ma możliwości to niech pisze ;)
  • REKLAMA
  • #2 2563048
    czaina
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Politechnika Warszawska wystawiła 3 zespoły, niestety z braku komunikacji nie byliśmy zorganizowani. Dołożę wszelkich starań by po wakacjach udało się zrobić u nas zawody.

Co do miejsca ... jak przekonam kilku dziekanów to może rektor zgodzi się na aulę główną, bo niestety nie mamy sali z estradą jak w Poznaniu.
  • #3 2563103
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Moja wypowiedź nie jest autoryzowana :) ale...
    jeśli chodzi o Warszawę, to jest pewna szansa na współudział PJWSTK.
    Tu w każdym razie (oczywiście w zalezności od terminu) była by szansa na miejsce.
    Z drużynami moze być różnie ;) bo towarzystwo mało rozruszane - alo mógł by to być jakiś zaczyn lokalnych zawodów.
    Jeśli by się włączyły uczelnie to moze i paru amatorów by akcja przyciągnęła.

I może była by to jeszcze jedna okazja do nawiazania współpracy np z PW - co jednak wielokrotnie nie wychodziło... :(
  • #5 2563925
    daniel93
    Poziom 29  
    Na początek najlepiej standart sumo...
    A maisto to najlepiej Kraków z tego względu, że jest odwiedzane przez turystów - młodszym(takim jak ja) będize łatwij wyciagnąć rodziców ;)
    I potrzeba też nagrody - najlepiej pieniężne żeby zwruciło się za transport...
    Do nagród to może jakieś wpisowe ??

Do tego tematu przekonałem też Bartka_Wosika.
    Ale boje sie, ż eproblem będzie z MirkiemCz :/

Moderowany przez MirekCz:

Używaj przycisku pisownia...

• #6 2565343
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Nie rozumiem dlaczego wszystko uzależniasz od opinii moderatorów tego forum.
    To że na PW napisałem Ci, że nie mam nic przeciwko to nie znaczy, że jestem przekonany co do zasadności organizowania takich zawodów.
    Czytając Twoje wypowiedzi domyślam się iz marzy Ci się organizacja wielkich zawodów. Domyślam się iż jesteś osobą dość młodą, więc osobiście proponowałbym Ci abyś na poczatek spróbował zebrać niewielką grupkę ludzi i zorganizował mini zawody.
    Nie chcę Cię zniechecać ale boję się że na poczatek zorganizowanie dużej imperzy może Cię przerosnąć, a jeśli by się tak stało to tylko byś się zniechęcił. Podsumowując zacznij od czegoś małego i na bazie zebranych doświadczeń będziesz w stanie zrobić coś większego.

Pozdrawiam,
    Bartek
  • #7 2565620
    daniel93
    Poziom 29  
    S T O P :!: :!:
    Chodzi o to aby każdy przedstawił swoje możliwości, potem się wybierze organizatorów i zobaczymy może coś z tego wyjdzie ;)

Nie zchoćmy z tematu !!!
    Mam kolege, który ma dojścia i dość duże możkliwości(aż dziw bierze ba ma tak jak ja 13lat), ale on teraz nie ma czasu i napisze jutro...

Dodano po 54 [sekundy]:

Ja nie prużnuje :D
    Już fajną wage znalazłem - http://allegro.pl/item98571732_wagi_jedyna_taka_waga_5000g_1g_bardzo_duza_szalka.html

Moderowany przez Bartek_Wosik:

Kolego jeśli masz trudności z bezbłędnym pisaniem to korzystaj z przycisku "pisownia" który znajduje się przy każdym poście

• #8 2565681
    Anderian
    Poziom 18  
    zycze [powodzenia w organizacji
    ale czy to ma sens ??

czaina pisze ze w wawie maja w planach zawody
    w poznaniu juz co roku beda sie odbywac

moze byc problem z robotami (w poznaniu tylko 32 wystartowaly)

jak chcesz cos zrobic to zrob najpierw zrob robota sumo a potem mysl o organizacji zawodow
  • #9 2565736
    czaina
    Poziom 14  
    Tu się trochę mylisz. Robotów było by więcej gdyby te zawody rozpropagować. Dlatego uważam że częstsze spotkania w większej ilości miast zaowocują zwiększonym zainteresowaniem. Rok temu pojechałem z jednym warszawskim robotem. W tym roku były trzy z PW. Teraz wiem, że PJWSTK też chce się dołączyć. Taki jest postęp w ciągu trzech lat organizowania przez Poznań zawodów.

Teraz wyobraźcie sobie co może się stać kiedy kilka uczelni będzie organizowało w ciągu roku zawodu. Może wreszcie powstaną w Polsce sklepy z asortymentem dla nas. Na zachodzie można nawet kupić gotowe roboty SUMO.
  • #10 2567490
    Frubi
    Poziom 13  
    To ja wtrynie do wszystkiego swoje 3 grosze :P
    Zacznę od tego że w większych miastach można porobić takie minizawody a w 1 takie duże. Więcej osób by to sciągneło ale i większe koszty by były. Osobiście nie umiem zrobić robota ale prubowałem i wiem że części jest trudno znaleść. Wracając do tematu gdyby w większych miastach porobić takie zawodziki to by więcej osób się zainteresowało tematem elektroniki być może robotyki i by się może nie skączyło na JA CHEM ZBUDOWAĆ tylko na tym że by zbudowali i wystartowali za rok może za dwa lata.

Na zakończenie powiem że pomysł nie jest z góry stracony ale jest za mało konkretów abym mógł się sam konkretnie wypowiedzieć i zwracam się z prośbą do autora aby dokładniej to wszystko to określił bo takie rzucanie pomysłami przypomina mi polityków którzy i tak potem nic nie robią.
  • REKLAMA
  • #11 2567518
    czaina
    Poziom 14  
    To dla czego nie podasz jakiś danych o sobie, uczelnia, miasto itp. Jeśli masz chęci a nie masz JESZCZE umiejętności na pewno znajdziesz zapaleńców którym mógłbyś pomóc.

Ja nauczyłem się trawić płytki dwa lata temu szykując pierwszego robota SUMO.

Podsumowując, mi się nie uda zorganizować zawodów jeśli nie będę miał więcej zapaleńców, najlepiej z własnymi robotami.
  • #12 2567663
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Kolega Daniel ma dopiero 13 lat. Kolega Frubi za to zaskoczył mnie dwiema rzeczami:
    -próbowaniem przez "u" ;)
    -ostatnim akapitem - sam bym nie wymyślił bardziej trafnego nawiązania!

Nie będę się już powtarzał o zawodach we Wrocławiu, tylko po co kombinować z organizowaniem, jak zawody już SĄ organizowane, wystarczy budować...
  • REKLAMA
  • #13 2569028
    gromnik19
    Poziom 15  
    Czaina ma racje, my (politechnika slaska) tez sie nie dawno dowiedzielismy o sumo, bylismy w tym roku w poznaniu jako widzowie, szykujemy pierwszego robota na mini sumo, a wiem ze mlodszy rocznik szykuje jakiegos robota na przyszly rok do poznania.

Pytanie: wiecej bylo zawodnikow rok temu w poznaniu?
  • #14 2569079
    czaina
    Poziom 14  
    W tym roku niektóre źródła mówiły o 40 rok temu jakieś 27. Z tym że te informacje są płynne. W zależności czy ktoś liczył sprawne roboty, zgłoszone czy też opłacone ekipy.

Do mini sumo mój wydział zgłosi się dopiero za pół roku. Dostaliśmy dopiero co wsparcie na budowę małych robotów.
  • #15 2569929
    Frubi
    Poziom 13  
    Zamiast organizacji mini zawodów w małych miastach można tylko reklamować te w dużych ;)
    Byłoby to tańsze i może bardziej skuteczne bo na jednych zawodach by było więcej osób. A i żeby terminy 1 zawodów nie były takie same jak 2 zawodów, bo ktoś może chciałby uczesniczyć we wszystkich?
  • #16 2570096
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Oj chłopaki troche za bardzo bierzecie na poważnie te zawody. Taki robot sumo ma za zadanie tylko jechać do przodu i nie wykraczać za białą linię. Może mieć zaprogramowany jakiś algorytm jazdy, ale nie ma on tu kluczowego znaczenia. Najważniejsze są dobre silniki i zasilanie. I tu jest cały problem w budowie robota. Silniki muszą być z przekładnią, bo inaczej nie dadzą rady, a bateria musi być litowo-jonowa, żeby nie przekroczyć wagi, a jednocześnie zapewnić odpowiedznie zasilanie robotowi. A to jak wiadomo kosztuje niemało. I nie dość, że już tyle się wykosztuję na robota, to jeszcze muszę zabulić za wyjazd na drugi koniec Polski i płacić wpisowe; tylko po to żeby pokazać, że skonstruowałem coś co jeżdzi do przodu, czasem skręci i nie wykracza za białą linię. Właśnie dlatego zawody nie cieszą się dużą popularnością.
  • #17 2570205
    czaina
    Poziom 14  
    Ty chyba nie brałeś udziału w takich zawodach. Ja w tym roku przegrałem bo zrobiłem robota który był w stanie jadąc na wprost pokonać KAŻDEGO 4 kołowego robota nisko zawieszonego. Tylko że nie przewidziałem ataku przez robota na gąsienicach, bo rok temu takie konstrukcje były beznadziejne. W tym wypadku robot powinien zaatakować od boku, lub kilka razy uderzyć. Niestety nie ukończyłem programu właściwego i Kruszynka pojechała na programie podstawowym : Szukaj -> Wyceluj -> Atakuj. Kolejna sprawa to prędkość. Szybkie roboty świetnie manewrują, wolne nie zrywają przyczepności. Więc dochodzi regulacja prędkości. Roboty z programem o którym wspomniałeś odpadały po 1-2 walkach.

Dla waszej informacji, ekipa z Mechatroniki robi na podstawie swojego robota 3 prace magisterskie. Wciąż uważasz że to głupi robot, który tylko jedzie do przodu i nie wykracza za białą linię? Kruszynka ma 2 procesory, kolejny mój robot będzie miał ich 4-6 pracujące w sieci.

Na koniec jeszcze jeden drobiazg. Tegoroczny zwycięzca ma dwóch braci. Jeden ma prawie taką samą konstrukcje, wszystkie mają te same czujniki i płyty główne. Silników nie oglądałem, ale też chyba były te same. Na moje pytanie czym one się różnią uzyskałem słuszną odpowiedź : PROGRAMEM. Czyli zwyciężył ten z najlepszym programem.
  • #18 2570294
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    A ja mam takie pytanie głupie... Czy oprócz maxi, mini, midi sumo-zawodów są organizowane inne zawody??
    Zawody dla robotów "bardziej" myślących od osiłków sumowych?? :D
    Nie myślę o linefolowerach, ale np. zawody w pokonaniu jakiegoś labiryntu na czas...?
  • #19 2570318
    Tawez
    Poziom 18  
    Politechnika Gdańska się reklamowała z takimi zawodami, w maju bodajże.
    Bazą AFAIK jest LEGO Mindstorms - stety albo niestety.

Myślę ze w miarę rozwoju ogólnej sytuacji,
    będzie mozna takie zawody organizować przy okazji walk sumo-robotów.

Popyt wygeneruje podaż... wcześniej czy później...
    oby wcześniej ;)
  • #20 2570325
    czaina
    Poziom 14  
    Sa zawody "myszy". Robot musi z rogu labiryntu dojść do jego środka w jak najkrótszym czasie. Jest też alternatywa dla dużych robotów. Jest to jazda po polu (z tego co pamiętam kukurydzy) wzdłuż szlaku, bez dotykania krawędzi toru. Jest też kilka innych dyscyplin. Jak rozkręcimy SUMO w miarę szybko pojawią się pozostałe konkurencje dzięki ludziom dla których brutalna siła to trochę za mało. Zaraz po zrobieniu magisterki biorę się za doktorat i postaram się rozwinąć laboratorium robotów mobilnych na PW.
  • #21 2570756
    Frubi
    Poziom 13  
    Tak przejrzałem temat jeszcze raz i niestety to tylko daniel coś zrobił -znalazł wagę- a reszta nic a nic więc proszę o więcej konkretów bo taki temat nie prowadzi do zorganizowania zawodów tylko do nabijania postów, a co za tym idzie punktów... Daniel miał pomysł (nawet ciekawy) ale to ciągłe odbieganie od tematu jest bez sensu i mam nadzieje że ten mój post będzie ostatni w tym temacie który nie jest na temat ;)
  • #22 2570840
    czaina
    Poziom 14  
    Nie wytrzymam, muszę!

Na zawodach w Poznaniu kontrola była robiona na NASZEJ wadze. Organizatorzy mieli tylko starą szalkową :D Też 5kg elektornicza.

Ja też dałem konkret. Za pół roku Politechnika Warszawska będzie ruszała z ligą Mini Sumo i w połowie semestru zaczniemy walki międzywydziałowe w kategorii Sumo. Jak to zadziała na pewno dam znać i Was zaprosimy.
  • #23 2572254
    Frubi
    Poziom 13  
    heh a jak zapomnisz dostaniesz pałką w łeb :) A i pytanie czemu Daniel się nie odzywa?

Postanowiłem zebrać to co mamy w 1 post:
    1.Waga którą znalazł Daniel
    2.Za pół roku Politechnika Warszawska będzie ruszała z ligą Mini Sumo i w połowie semestru zaczniemy walki międzywydziałowe w kategorii Sumo.
    3.
    Cytat:

Frubi, jeszcze dodaj do tych podpunktów fakt że 11maja są zawody we Wrocławiu, różnią się od szukania wagi i ruszania z ligą tym że już SĄ i nie ma jakoś wielu chętnych.

hmm za wiele tego nie ma... chociaż lepsze to niż nic... Proszę o użycie przycisku POMÓGŁ dla użytkownika czaina bo jest aktywny i czasem gada na temat... :D

Ps: 3 punkt to wziełem z wypowiedzi McRancora żywcem
  • REKLAMA
  • #24 2572401
    czaina
    Poziom 14  
    Ja nie zbieram punktów. Tylko się nudzę czekając na elektornikę do mojej magisterki.
    Autonomiczny system wizyjny robota mobilnego.
    Kruszynka będzie miała wzrok :D
  • #25 2572530
    McRancor
    Frubi, jeszcze dodaj do tych podpunktów fakt że 11maja są zawody we Wrocławiu, różnią się od szukania wagi i ruszania z ligą tym że już SĄ i nie ma jakoś wielu chętnych.

Czaina, ten autonomiczny system wizyjny to ciekawy temat, może załóż nowy temat na tym forum gdzie opiszesz chociaż po łebkach co jak i dlaczego. Temat jest dość trudny, ale chwytny.
  • #26 2573065
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    McRancor:11 maja? a nie 2x maja ?

Wiesz, problem w tym, że te zawody we Wrocławiu maja ZEROWĄ reklame...

Czaina:a jaki sprzęt do tego wykorzystujesz? Jakąś konkretną funkcję próbujesz wykonać z pomocą czujników obrazu?
  • #27 2573389
    McRancor
    "Nasze" zawidy nie są aż tak rozreklamowane, bo raczej mają charakter uczelniany - aż takich emocji w ludziach jak skoki narciarskie czy piłka nożna to nie wywołuje.

http://konar.ict.pwr.wroc.pl/infopage.php?id=4

Są 11 maja
  • #29 2582191
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Panowie poza chwaleniem się swoimi osiągnięciami nic nie ustaliliście.
    Nie wchodźcie z tematu.
  • #30 2587186
    daniel93
    Poziom 29  
    Nik nie chce kandydować na głównego organizatora ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy organizacji zawodów robotów w różnych miastach Polski, z naciskiem na częstsze i lokalne wydarzenia poza Poznaniem, gdzie zawody odbywają się corocznie. Wskazano na potrzebę znalezienia odpowiednich lokalizacji, np. na Politechnice Warszawskiej (możliwa aula główna) oraz współpracy z innymi uczelniami jak PJWSTK. We Wrocławiu planowane są zawody mini sumo (10x10 cm, max 0,5 kg) z terminem 11 maja, jednak z niską promocją. Poruszono kwestie techniczne robotów sumo, podkreślając znaczenie silników z przekładnią i baterii litowo-jonowych dla osiągów i wagi. Dyskutowano o różnych kategoriach zawodów, w tym mini, midi, maxi sumo oraz alternatywnych konkurencjach jak roboty pokonujące labirynty czy jazda po polu bez dotykania krawędzi toru. Zauważono trudności w pozyskiwaniu grantów na robotykę na niektórych uczelniach oraz potrzebę większego zaangażowania i współpracy środowiskowej. Podkreślono, że organizacja powinna zaczynać się od mniejszych lokalnych zawodów, by budować doświadczenie i zainteresowanie. Wskazano na potencjał rozwoju rynku i dostępności sprzętu robotycznego w Polsce, wzorując się na zachodnich standardach. W dyskusji pojawiły się także kwestie techniczne dotyczące autonomicznych systemów wizyjnych dla robotów mobilnych oraz przykłady konstrukcji robotów sumo z wieloma procesorami pracującymi w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA