logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawody Sumo Robotów 2007 – czy i gdzie odbywają się takie turnieje?

paw789 24 Sty 2007 19:09 9821 72
Najlepsze odpowiedzi

Czy w Polsce organizowane są zawody sumo robotów i gdzie się odbywają?

Tak, takie zawody są organizowane m.in. w Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. W Poznaniu zawody Sumo Robotów 2007 miały odbyć się 14 kwietnia, a w Wrocławiu planowano minisumo w maju [#3613920][#3483478] We Wrocławiu najbardziej prawdopodobnym miejscem był budynek C1 Politechniki Wrocławskiej, choć organizatorzy nie mieli jeszcze wszystkiego ustalonego [#3543239] W Poznaniu ktoś podał też oficjalną stronę zawodów: sumo.put.poznan.pl [#3487077] Na Politechnice Gdańskiej również organizowano zawody tego typu przez koło SKALP [#3718823]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3483002
    paw789
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Czy są organizowane?
  • REKLAMA
  • #2 3483478
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Minisumo we Wrocławiu tak - w maju
  • REKLAMA
  • #3 3485955
    Georgee
    Poziom 11  
    W Poznaniu też są organizowane
  • #5 3487261
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    ja za rok :)
  • #6 3542883
    olimek1
    Poziom 11  
    Ja bym się przeszedł na minisumo we wrocku wiem tylkoże są w maju, czy ktoś wie więcej ?
  • #7 3543239
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Będą najprawdopodobniej w budynku C1 Politechniki Wrocławskiej, więcej na razie nikt nie wie, bo po prostu nie jest to jeszcze ustalone ;)
  • #8 3613920
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Zawody Sumo Robotów 2007 w Poznaniu odbędą sie 14 kwietnia. Na stronie festiwalu pojawią się w najbliższym czasie wszystkie potrzebne informacje jak rozniez rejestracja druzyn ;)

pozdrawiam i zapraszam
  • #9 3620673
    mariuss7
    Poziom 11  
    Takie zawody są organizowane tylko w Poznaniu i Wrocławiu? Wie ktoś czy może jeszcze w innych miastach? Chętnie bym tam pojechał ale do obydwu miast mam daleko... :cry:
  • #10 3631599
    prof.Gruzin
    Poziom 11  
    Z ciekawości zapytam studentów AiR, którzy brali udział w zawodach. Na którym roku byliście, gdy braliście w nich udział?

Ja jadę ale w tym roku jeszcze tylko jako obserwator;-)
  • #11 3632493
    paw789
    Poziom 18  
    Ja jestem na 2 roku Elektroniki i Telekomounkacji. Tworzę robota z 3 innymi studentami EiT. Jeśli zdążymy to będziemy z robotem na najbliższych zawodach ( w Poznaniu). Robot jest finansowany przez Politechnikę Szczecińską :D

prof.Gruzin na którym roku jesteś? W grudniu wisialy na uczelni plakaty o projekcie gdy poszukiwalem chętnych.
  • #12 3632869
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    ode mnie koledzy robią robota, 3 rok AiR,
    ale nasze kolo naukowe terez prowadzi kurs robienia robota.. i tam chlopaki z 2 roku AiR chcieli tez cos zrobic, tylko nie wiem czy się wyrobią do zawodow, byloby ciekawie. Ja jestem na 3 roku, też bym chętnie wystawił cos swojego, no ale brak czasu ;/
  • REKLAMA
  • #13 3634350
    prof.Gruzin
    Poziom 11  
    paw789 jestem na 2 roku. Rzeczywiście, plakaty były ale nie zauważyłem, że ktoś składa zespół. Więc EiT też się angażuje... Świetnie. Za rok na pewno coś swojego wystawię, w tym roku będę kibicował kolegom z PS.
  • #14 3637713
    Morg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Moi koledzy już na pierwszym roku skonstruowali robota i wystartowali rok temu w Poznaniu (masa do 3kg).
    W tym roku również udają się do Poznania, ale na nasze z PWR raczej się nie załapią, nie zdążą zbudować całkiem nowego robota...
    Ja z innymi znajomymi powoli zaczynam się w to zagłębiać i za rok zamierzamy wystartować w klasie do 0,5 kg (będziemy wtedy na 3 roku AIR na elektronice).
    Cieszy mnie bardzo to iż z roku na rok poziom zawodów Wrocławskich (całego przygotowania jak i robotów) jest coraz wyższy :)
  • #15 3640883
    Demon9999
    Poziom 2  
    Ja zacząłem w technikum co rok startuje w zawodach w tym roku też się pojawię na sumo do 3kg w Poznaniu. Zapraszam wszystkich.
  • #16 3642860
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    my tu tyllko o sumo sumo, a moze ktos sie wybiera z jakąs swoją kontrukcją, niekoniecznie robotem ? bo przeciez tam tez jest konkurs na najlepsza konstrukcje. Mozna też się wystawić ze swoimi "wynalazkami" :P
  • #17 3664125
    Johny256
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja pierwszy raz w poznianiu byłem rok temu. Zajeliśmy naszym zespołem II miejsce. Zespół składał się z studentów III i IV roku AiR. Moim zdaniem nie ma znaczenia kto na którym roku jest. Liczy się dobry pomysł a takich w poprzednim roku nie brakowało i mam nadzieję że w tym roku tak samo będzie ciekawie i będzie dobra zabawa :)
  • #19 3720155
    kotu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ja bym na zawody do Poznania chętnie pojechał drugi raz ale niestety.... Matura na karku :( Nie mamy czasu na ulepszenie naszego robota. Ostatnio nie za dobrze się spisał. W zeszłym roku odpadliśmy w I rundzie (ale honorowo, bo nasz robot przegrał z takim, który zajął III miejsce). I mieliśmy popisowy wskok na ring ;-) Tego się nie zapomina :D
  • #20 3727985
    bobek_12
    Poziom 11  
    ty to masz farta :(. Ja mieszkam w okolicach Warszawy zna ktoś miejsca wogóle zawodów robotów w Warszawie lub w jej okolicach ?
  • #21 3731863
    Piotr Węclewski
    Poziom 11  
    Pytanie organizacyjne: Do której trwały te imprezy w poprzednich latach??
    Po prostu muszę wiedzieć jak z powrotem... :)
  • #22 3733207
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Piotr Węclewski napisał:
    Pytanie organizacyjne: Do której trwały te imprezy w poprzednich latach??
    Po prostu muszę wiedzieć jak z powrotem... :)

Około 16 już prawie nic się nie działo, jedynie bankiet dla uczestników i organizatorów zawodów...
  • #23 3733874
    paw789
    Poziom 18  
    Napisalem maila z ptaniem do organizatrów ale jak zwykle nie raczą udzielić odpowiedzi, nawet na oficjalnej stronie nie umieszczono telefonu kontaktowego.

Może zagląda tu ktoś z organizatorów. Mam pytanie odnośnie konta bankowego na które można wplacać wpisowe. Do kogo należy to konto ? Potrzebuję tych informacji jak najszybciej, ponieważ oplaty wpisowej dokona Politechnika Szcz.

Jeszcze jedno, o której zaczną się eliminacje ?
  • REKLAMA
  • #24 3734352
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    paw789 napisał:
    Jeszcze jedno, o której zaczną się eliminacje ?

O ile wiem, to mają się zacząć o 8:00 rano. Od 10:00 ruszają właściwe zawody.

paw789 napisał:
    Mam pytanie odnośnie konta bankowego na które można wplacać wpisowe. Do kogo należy to konto ? Potrzebuję tych informacji jak najszybciej, ponieważ oplaty wpisowej dokona Politechnika Szcz.

Daj na adres politechniki, bo niby gdzie inaczej:

Politechnika Poznańska
    ul. Piotrowo 3A
    60-965 Poznań
  • #25 3746111
    paw789
    Poziom 18  
    Dziękuję za odpowiedź. Dostalem wczoraj maila od organizatorów, adres trochę się różni :

Politechnika Poznańska
    pl. Marii Skłodowskiej-Curie 5
    60 - 965 Poznań

Ciekawe jak idą pracę nad innymi robotami sumo, czy ktoś się pochwali co już stworzyl :D ?
  • #26 3760188
    Piotr Węclewski
    Poziom 11  
    Mam pytanie: Może jest ktoś z Warszawy kto wybiera się tam własnym środkiem transportu i mógłby zabrać pasażera?? (oczywiście nie mówię, że za darmo :) ) Jak ktoś by był chętny to proszę na priv.
  • #27 3788628
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    fajnie fajnie bylo wydaje mi sie ze lepiej niz w zeszlym roku.
    szkoda ze za mna jakies buraki siedzialy co co chwile komentowaly. Jak zawodnikowi "zelasko" sie cos popsulo to byly komentarze typu " chyba koncowka mocy sie spalila" nie wiem o co im chodzilo bo takiej czesci raczej w robotach nie ma ale chyba chodzilo im o mostek h.
    nie wiem niewazne co myslycie o robocie pajaku z poli poznanskiej ktory mial kamere i laczyl sie z kompem droga radiowa posiadajacy jeszcze akcelometry no totalny bajer a jak sie poruszal masakra mowie wam
  • #28 3789302
    fedain
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Proszę o wszystkich, którzy byli na zawodach o wrzucanie tutaj fotek/filmów. Ja dorzucę swoje za kilka dni jak znajdę serwer. Mam nadzieję, że nie będę jedynym który to uczyni, jak miało to miejsce po zawodach w Gdańsku.
    Generalnie zawody super, szkoda że tak dużo dobrych konstrukcji nie przeszło fazy eliminacji.
    Pozdrawiam.
  • #29 3789313
    serum
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Impreza była naprawdę udana- brawa dla poznaniaków za organizację. Kontrowersje może budzić jednak decyzja sędziego w przypadku walki morfema w jednej walce(nie pamiętam z kim) grupowej, gdzie dotknął on swoim pługiem jako pierwszy ziemi, jednak walka została zaliczona na jego korzyść gdyż to on spychał przeciwnika- regulamin powinien sprecyzować kiedy takie dotknięcia się liczą a kiedy nie. Moim zdaniem tę walkę morfem powinien był przegrać- regulamin jest regulaminem.

Podsumowanie tematu

✨ W 2007 roku zawody Sumo Robotów odbywały się głównie w Poznaniu (14 kwietnia) oraz Wrocławiu (minisumo w maju), a także na Politechnice Gdańskiej organizowane przez koło SKALP. Zawody przyciągały studentów różnych kierunków, głównie Automatyki i Robotyki (AiR) oraz Elektroniki i Telekomunikacji (EiT), którzy konstruowali roboty w różnych klasach wagowych (do 0,5 kg, do 3 kg). Dyskutowano o konstrukcji robotów, stosowanych silnikach (często z wkrętarek akumulatorowych NiCd), przekładniach, czujnikach (sonary, akcelerometry, enkodery) oraz oprogramowaniu sterującym. Wiele uwagi poświęcono regulaminowi, zwłaszcza kontrowersjom dotyczącym użycia lemieszy (szufelek) i kwestii ograniczenia mocy silników. Część uczestników sprzeciwiała się ograniczeniom mocy, argumentując, że moc i inteligencja robota są równie ważne, a stosowanie lemieszy wymusza lepsze algorytmy. Ringi zawodów w Poznaniu były gumowe, choć regulamin przewiduje winylowe. Najlepszym robotem okazał się "Morfen" z Politechniki Poznańskiej, który wyróżniał się zaawansowaną elektroniką i mechaniką. Dyskutowano także o kosztach i technologiach silników, w tym o silnikach bezszczotkowych trójfazowych oraz o alternatywach jak serwa obrotowe 360°. Uczestnicy dzielili się doświadczeniami, materiałami wideo i zdjęciami z zawodów, a także planami na kolejne edycje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA