Witam.Mam pytanie dot.zywotnosci diod led.Otoz wszyscy naookolo trabia o 100 000 h pracy non stop etc...Jednak jak to ma sie do rzeczywistosci?W innym zrodle[choc malo obiektywnym]czytalem,ze led juz po 6k godzin pracy traci 50% jasnosci.Czy to prawda?Pytam sie,poniewaz przymierzam sie do zakupu "prysznica ledowego"[i tutaj prosba:ani slowa o luxeonie!,Niedlugo powinienen miec maga z luxeonem[ o ile uda mi sie go zlozyc
],ale led jest mi potrzebny do oswietlania pomieszczen,wiec nie nudzcie mi prosze o przezuceniu sie na luxeony]Strata jasnosci wydaje sie nie byc jakas gigantyczna,lecz po wcale nie najdluzszym okresie exploatacji latarkii moze sie okazac,ze swiatlo traci na jasnosci...Zwykle latarki zarowkowe ludzie maj nawet po kilkadzesiat lat[np moja babcia,ma taka fajna latarke jeszcze chyba z ZSRR,[o dziwo na R20!],i ta trzyma sie juz kuuupe lat],lecz w zwyklej latarce wymiana zarowki to male piwko,w porownaniu do wymiany led'ow.I jeszcze jedno-WSZYSTKO co tu napisalem to moje czyste domysly[no za wyjatkiem danych].Czy zeczywiscie ten spadek 13* % mocy bedze odczuwalny?Chodzi mi tutaj rzczej o to,czy zywotnosc led nie jest totalnie przesadzona.Poniewaz nawet jesli bede mogl swiecic te 700* h bez wiekszych strat,latarka zarobi na siebie kilkakrotnie.Tak wiec pytanie glowne;Po jakim czasie exploatacji zauwaze spadk jasnosci? Predzej znajde sie chyba w fajnej, drewnianej skrzyneczce 2 m pod ziemia[
] niz zauwaze jakis spadek przy normalnej eksploatacji,ale chcialbym poznac opinie "expertow".
Za odpowiedz z gory dziekuje.
Ps:Moje pytanie moze wydac sie nieco glupie,poniewaz 700h i tak ciezko wyswiecic,ale prysznic,ktory mam na oku kosztuje ok.100zl,i chcialbym,by byla to latarka na dlugie lata.
PsII:Czy diody psuja sie przy dluzszym nieuzywaniu?Wiem,ze przesterowanie pradem niszczy ledy,lecz tu polegam na producencie[mactronic g-man,mam tych pare i sa ok.],i sadze,iz odpowiednio je polaczyl.Jesli chodzi o moje zdanie,to mactronic jest jak narazie jednym z lepszych producentow latarek led 5mm.
*-Dane z moich,watpliwej poprawnisci obliczen.
Za odpowiedz z gory dziekuje.
Ps:Moje pytanie moze wydac sie nieco glupie,poniewaz 700h i tak ciezko wyswiecic,ale prysznic,ktory mam na oku kosztuje ok.100zl,i chcialbym,by byla to latarka na dlugie lata.
PsII:Czy diody psuja sie przy dluzszym nieuzywaniu?Wiem,ze przesterowanie pradem niszczy ledy,lecz tu polegam na producencie[mactronic g-man,mam tych pare i sa ok.],i sadze,iz odpowiednio je polaczyl.Jesli chodzi o moje zdanie,to mactronic jest jak narazie jednym z lepszych producentow latarek led 5mm.
*-Dane z moich,watpliwej poprawnisci obliczen.