logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wymienić alarm Cobra w Citroen Saxo z fabrycznym immobilizerem?

dszyszko 27 Kwi 2006 20:41 5061 7
REKLAMA
  • #1 2568508
    dszyszko
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam maly problem i chcialbym od Was zasiegnac informacji. Otoz mam samochod Saxo Diesel i jest w nim fabryczny immobilaizer w postaci klawiatury w ktora wpisuje kod podczas uruchamiania. Oprocz tego jest podlaczony dodatkowy alarm Cobra z centralka w syrence w komorze silnika. Chodzi mi o to ze jak sa te oba alarmy ze soba polaczone. moze ktos ma podobnie, poniewaz chcem "wyciac" stary alarm i zamontowac inny, czy moge po prostu stary wyciac i wpiac sie odpowiedniao z nowym czy potrzeba wiecej zabawy. Bardzo prosze o jakies wskazowki bo pilnie zalezy mi bo samochod mam teraz bez alarmu i mam zamiar w najblizszy weekend zamontowac inny. Z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2570298
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Ale moment. Nie tak wszystko na raz. Jakie dwa alarmy? Pisales o immo i alarmie. O to Ci chodzi? A skad wiesz, ze sa polaczane? Czy jak immo jest zalaczony to jak otwierasz auto alarmem to da sie go odpalic czy jeszcze musisz wpisac ten kod?
  • REKLAMA
  • #3 2570545
    dszyszko
    Poziom 11  
    Moze fakt za duzo na raz :) Jest alarm Cobra i fabryczny immo z kodem, i jak uzbroje alarm i "wlamie" sie do samochodu to klawiatura jest zablokowana i nie moge wpisac kodu, dopiero jak rozbroje laalrm w stan rozbrojenia dopiero klawiatura jest odblokowana i moge wpisac kod.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2570804
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Wiec tak: w alarmie jest funkcja odciecia zaplonu. Nie pamietam teraz jak jest w tym modelu, ale sa wda sposoby: albo jest wbudowany przekaznik i wychodza dwa przewody, albo wychodzi jeden przewod sterujacy do przekaznika, ale to w sumie obojetne. W obu przypadkach trzeba jakis przewod rozciac (w zaleznosci jaki obwod ma byc odciety, w tym przypadku klawiatura) i podlacza sie to do pzekaznika. Musisz tylko znalesc schemat alarmu i pojsc wzdloz przewodu.

W razie problemow pisz.

P.S. Jak dojdziesz co i jak to moge prosic o jakich schemacik, ktore przewody byly rozciete czy cos takiego (chodzi mi o to jak jest zamontowane to odciecie z alarmu). Tak na przyszlosc sie pytam, moze mi sie kiedys przyda.

Pozdrawiam
  • #5 2570904
    dszyszko
    Poziom 11  
    Witam,
    jutro bede sie tym bawil, wiec jutro bede wiedzial, mam nadzieje ze sie uporam z nim :) najgorsze ze nie mam schematu do niego i bede musial leciec po przewodach, ale trudno, powieniem dac rade. Jak tylko bede znal to dam znac.
  • REKLAMA
  • #7 2571098
    dszyszko
    Poziom 11  
    Dzieki za linka, schemat do alarmu juz wczesniej sciagnalem, ale chodzilo mi o schemat do samochodu, ale jakos dam rade, dzieki za pomoc
  • #8 19791971
    dszyszko
    Poziom 11  
    problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ W Citroen Saxo Diesel z fabrycznym immobilizerem opartym na klawiaturze kodowej oraz dodatkowym alarmem Cobra, alarm blokuje klawiaturę immobilizera po uzbrojeniu, uniemożliwiając wpisanie kodu bez wcześniejszego rozbrojenia alarmu. Alarm Cobra posiada funkcję odcięcia zapłonu realizowaną przez przekaźnik, który odcina obwód zapłonu lub klawiatury immobilizera. Wymiana alarmu wymaga zlokalizowania i przecięcia odpowiednich przewodów sterujących przekaźnikiem, co wymaga znajomości schematów elektrycznych zarówno alarmu, jak i samochodu. Brak schematów fabrycznych wymusza ręczne poszukiwanie przewodów. Po demontażu starego alarmu i prawidłowym podłączeniu nowego systemu konieczne jest zapewnienie odpowiedniej integracji z immobilizerem, aby nie blokować dostępu do kodu. Problem został ostatecznie rozwiązany po samodzielnym rozpoznaniu instalacji i podłączeniu nowego alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA