logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 20PT1554... Powielacz czy coś więcej...??

djbarti 28 Kwi 2006 19:07 1707 7
REKLAMA
  • #1 2571509
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam. Mam przed sobą telewizor jak w temacie PHILIPS 20PT1554. Usterka z jaką się spotkałem może byc banalna i prawdopodobnie uszkodzony powielacz, ale zanim podejme jakieś prace przy zakupie i wymianie, upewnie się prosząc o podpowiedź prawdziwych fachowców. Telewizor wyświetla mi tylko poziome paski na szarym tle, choć czasami to tło bywa również różowawe, to zależy od ustawień na powielaczu... które reagują na jasność wyświetlanych pasków... Niechciałbym wymienić samego powielacza i zdziwić sie później, jeśli do wymiany nadawałby się również kinseskop, bo jak mówię nasycenie czerwonego koloru, a właściwie różowego jest troszkę niepokojące... Czy moja sugestia dotyczą powielacza jest słuszna (chodzi o paski na wizji i ewentualna wymiana powielacza) i co jest z nasyceniem czerwonej barwy... Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2571809
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Paski te które widać to są jakich rozmiarów 1cm na 2cm czy 1 mm na 1mm bo z tego co napisałeś to nic nie wynika.

ps

na powielaczu reguluję się kolory (pierwszy raz słyszę taką "diagnozę")
  • REKLAMA
  • #3 2571838
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Nie czepiałbym się powielacza (czy też trafopowielacza) w tym wypadku. Najlepiej zamieść foto , bo opis usterki można różnie interpretować .
    Pozdrawiam.
  • #4 2571868
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    powielacz prawdopodobnie dobry co do pasków trzeba by sprawdzić napiecia na katodach kineskopu i czy na płytkę kineskopu dochodzi 200v zasialania katod jeżeli jest 200v to czy są jednakowe napiecia na katodach czasami przywiera katoda czerwonego wtedy nalezało by ją odłączyć od płytki i sprawdzić czy czerwone zabarwienie zniknie jeżeli nie to prawdopodobnie może być przywarta katoda w kineskopie i pytanie czy regulująć na powielaczu da sie wogule uzyskac jakiś obraz czy wcale nic nie ma

do jack14 co prawda na kineskopie nie reguluję sie kolorów ale czasami regulacja g2 może wpływać na balans kolorów
  • REKLAMA
  • #5 2571976
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Poczekajmy na odpowiedz od zaineresowanego.
    No tak regulacja koloru przez powielacz? no chyba nie o to chodzi zainteresowanemu.

(uwaga wcześniejsza jest jak najbardziej właściwa)
  • REKLAMA
  • #6 2572999
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Co do pasków... to robiłem kiedyś już jakiegoś PHILIPSA i kiedy kręciłem potencjometrami na powielaczu na max-a w jedną ze stron pojawiały się właśnie takie paski, poczym powracając potencjometrem w drugą strone widoczny był obraz, paski są wąskie nie wiem dokładnie jakiej szerokości, ale około 1cm. Paski nie pływają, nie zrywają, ich kolor to biały na szarym tle. Co do pomiarów katody, to zrobie dzisiaj i wszystko dzisiaj przedstawie. Co do regulacji kolorów, to oe sie nie regulują w żaden sposób, poprostu obraz jest różowy, a kiedy reguluje powielaczem, raz jest jaśniejszy, raz ciemniejszy....
  • #7 2573480
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Jack14 napisał:
    Paski te które widać to są jakich rozmiarów 1cm na 2cm czy 1 mm na 1mm bo z tego co napisałeś to nic nie wynika.

ps

na powielaczu reguluję się kolory (pierwszy raz słyszę taką "diagnozę")

Może nie zupełnie ale-
    Złe ustawienie wartości napięć ma wpływ na jakość kolorów -i początkujący może taką diagnozę postawić.
    Sprawdz te 200V ,wymienić elko dla tego napiecia . Zrobić pomiar emisji - kineskopu
  • #8 2573783
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Wykonaj pomiar wszystkich napieć na płytce kineskopu.
    Wykonaj pomiar rezystancji katod (na wyłaczonym TV oczywiście).

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS 20PT1554 pojawił się problem z wyświetlaniem poziomych, białych pasków o szerokości około 1 cm na szarym tle, które czasem mają różowawe zabarwienie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie powielacza, jednak dyskusja wskazuje, że powielacz raczej nie jest przyczyną usterki, gdyż na nim nie reguluje się kolory, a jego potencjometry mogą jedynie wpływać na jasność obrazu. Zaleca się sprawdzenie napięć na katodach kineskopu, zwłaszcza obecności i wartości 200 V zasilania katod oraz pomiar rezystancji katod przy wyłączonym telewizorze. Możliwe jest przywieranie katody czerwonego koloru, co może powodować różowe zabarwienie obrazu. Wskazane jest również sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego odpowiedzialnego za napięcie 200 V oraz wykonanie pomiaru emisji kineskopu. Diagnostyka powinna skupić się na pomiarach i ewentualnej wymianie kineskopu, jeśli potwierdzi się uszkodzenie katody, a nie na wymianie powielacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA