logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja czujnika obrotów w skuterze - jeden przewód, blaszka, magnes

techrys 29 Kwi 2006 20:04 11259 6
REKLAMA
  • #1 2574719
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Nie jestem specem od elektryki "pojazdowej", więc mam pytanie co to jest, co znajduje się na zdjęciach nad wentylatorem. To coś posiada jeden przewód (drugi to pewnie masa skuta). Na kole znajduje się jeszcze jakaś blaszka (chyba magnes), ale ta duża czarna kostka raczej nie wygląda na czujnik halla...
    Identyfikacja czujnika obrotów w skuterze - jeden przewód, blaszka, magnes Identyfikacja czujnika obrotów w skuterze - jeden przewód, blaszka, magnes
  • REKLAMA
  • #2 2574887
    smyk01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ta czarna kostka razem z tą blaszką na magneto odgrywa rolę przerywacza (takiego co jest np w motorynce :)...... tzn. daje w odpowiednim momencie iskrę...
    pozdro...
  • REKLAMA
  • #3 2574938
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Potwierdzam , Standartowe rozwiązanie w moto , takze japońskich dużych ścigaczy np. Kawasaki GPZ500, ZZR600 i wielu innych
    To nie jest czujnik obrotów
  • REKLAMA
  • #4 2574960
    techrys
    Poziom 28  
    A dokładniej co to jest i jak to działa (tzn. wiem jak działa przerywacz, ale jak działa to cudo)? I tam jest magneto a nie alternator?(to 4suw)
  • #5 2575181
    oloolo
    Poziom 24  
    Nieszkodzi że czterosuw , te moto co wspomniałem to też czterosuwy i też mają magneta.
    Ten czujnik ma w sobie magnes , powinien przyciągać metal (przyłóż srubokręt) a blaszka na wentylatorze czy na magnecie kręcąć sie i przechodząć minimalnie od czujnika powoduje w nim impuls który jest przekazywany na cewke a potem na swiece i przeskakuje iskra.

W moto dwucylindrowym jest dwa takie czujnki , a w czterocylindrowym cztery umieszczone w odpowiednich miejscach na deklu od prądnicy. Na magnecie jest taka wypustka (zgrubienie) z metalu i ona powoduje wytworzenie sie w nich impulsu.
  • REKLAMA
  • #6 2585124
    techrys
    Poziom 28  
    Zgadza się, przyciąga metal. Interesuje mnie jak to dokładnie działa - jak wygląda ten impuls itd., bo jak rozumiem, jeśli wychodzi z tego jeden przewód, który idzie do modułu zapłonowego, to jako drugi robi masa skuta? Ew. gdzie można poczytac o tym ustrojstwie - potrzebne mi te informacje bo chcę sobie sam zrobić nieblokowany moduł zapłonowy :)
  • #7 2585324
    oloolo
    Poziom 24  
    Jeśli jest jeden kabel to masa jest na deklu. Ja w kawie miałem 2 kable od czujnika, gdzie można poczytać nie wiem , popytać mozna na forach motocyklowej braci, wyczuwam że kolega kombinuje żeby jakiś tuning skuterka zrobić :D

Podsumowanie tematu

✨ Na zdjęciach przedstawiono element układu zapłonowego skutera, który składa się z czarnej kostki z jednym przewodem oraz metalowej blaszki (magnesu) na kole magnesowym (magneto). Jest to klasyczny przerywacz zapłonu stosowany również w motocyklach czterosuwowych, takich jak Kawasaki GPZ500 czy ZZR600. Czarna kostka zawiera magnes, który przyciąga metal, a obracająca się blaszka na kole magneto powoduje powstawanie impulsów elektrycznych. Impulsy te są przekazywane do cewki zapłonowej, co skutkuje generowaniem iskry na świecy. Jeden przewód służy do sygnału, a masa jest realizowana przez obudowę skutera. Układ ten nie jest czujnikiem obrotów, lecz mechanizmem przerywacza zapłonu. Impuls powstaje w momencie minimalnego zbliżenia metalowej blaszki do czujnika z magnesem, co powoduje zmianę pola magnetycznego i indukcję sygnału. W motocyklach wielocylindrowych stosuje się odpowiednio więcej takich czujników umieszczonych na deklu prądnicy. Informacje o działaniu i budowie tego elementu można znaleźć na forach motocyklowych, szczególnie w kontekście tuningu modułów zapłonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA