logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić dekoder Ferguson AF 6318 CR do odbioru Cyfry+?

MarutAdam 29 Kwi 2006 21:30 1892 9
REKLAMA
  • #1 2575042
    MarutAdam
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Zepsuł mi sie dekoder do cyfry+, po wielu poszukiwaniach kupiłem fergusona AF 6318 CR, koleś, u którego go kupiłem miał przygotować dekoder do odbioru cyfry. Po przyjeździe do domu podłączyłem fergusona pod antenę, włożyłem kartę i nic nie mogę znalejzc satelity.
    Może ktoś wie, dlaczego, może ktoś może mi podać ustawienia jakie powinienem mieć.
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2575223
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    zobacz w menu najpierw w edycji satelity czy Hotbird jest odhaczony , a później w ustawieniach anteny znajdx go i jeśli masz diseqc to w zależności od ustawień listy ustaw go na pierwszy lub drugi port , jeśli nie masz to w opcjach diseqc daj wyłącz , to tyle , jesli masz starą listę to możesz przeszukać satelitę , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2575403
    andrzej49
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    wciśnij OK-powinna pojawić się lista programów i nad nią pasek z poziomem sygnału .Klawiszami < > możesz zmieniać listy programów.
    jeżeli brak sygnału to :MENU - USTAWIENIE ANTENY -OK (jeżeli masz jeden konwerter -odbierasz z jednego satelity,to w pozycji port DISEqC -ustaw na wyłącz,jeżeli odbierasz z dwóch satelitów to dla HOTBIRD wybierz odpowiedni port 1 lub 2 obserwując pasek sygnału ,kiedy pojawi się sygnał pozostaw na tej pozycji,podobnie dla satelity ASTRA
    Do nowego odbiornika trzeba się "przyzwyczaić",trochę popstrykać nic się nie stanie.Jeżeli kolega od którego kupiłeś odbiornik nie wpisał Ci nowych transponderów -20.04.2006 zmieniły się częstotliwości na niektórych transponderach to będziesz musiał je wpisać i przeszukać.(trochę rozwinąłem post kolegi -wyżej)
  • #4 2575873
    MarutAdam
    Poziom 11  
    No i wszystko jest ustawione tak jak mowicie. Ale satelity dalej nie umiem znalesc, nie wiem dlaczego, staralem sie ustawiac talez według tych dwuch pasków, gdzie jest podawane w procentach jakas wartosc i tam czasem mi na ulamek sekundy cos wskoczylo ale zaraz znikalo i nie szlo ustawic tak zeby te paski sie ustabilizowaly. Pod spodem jes tez wartosc w MHz, i Ks/s, nie wiem do czego to sluzy,ale moge to za pomoca pilota przestawiac i wtedy mi ten pasek zaczyna skakac (bez ustawiania satelity), ale nie mozge go ustabilizowac i skacze tylko górny.
  • REKLAMA
  • #5 2575879
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    MarutAdam napisał:
    No i wszystko jest ustawione tak jak mowicie..........

jak masz wszystko tak ustawione, to ustaw wkoncu antene (sama sie nie ustawi ;) )
    wejdz do MENU tam jest POZIOM SYGALU i oba paski najlepiej jak by mialy po 99%, powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2575896
    jarmis
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Dokładnie zrób tak jak napisał @andrzej49 zmien ustawienia portu np. u mnie działa na mini A, mini B i na pasku powinien pokazać się tobie sila sygnału, chyba że masz uszkodzony konwerter, lub disea, poprzedni tunerek mógł to zrobić.
  • #7 2576093
    MarutAdam
    Poziom 11  
    Spróbuje wymienic konwenter. Pare razy udało mi sie złapać sygnał ale dosłownie na sekunde. Potem od razu znikał, więc możliwe ze konwenter jest zepsuty
  • #8 2576654
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    przy ustawianiu anteny weż pod uwage że miernik poziomu sygnału w tunerach cyfrowych działa z opóżnieniem i poziom sygnału który masz w danym momencie na mierniku to jest poziom który miałeś 1-2 sekundy wcześniej. Podejżewam że twój problem to jest tylko kwestia ustawienia anteny.
  • #9 2576737
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    kontynuując wątek Kolegi pajo21 , najłatwiej jest ustawić antenę pod tuner analogowy , dlatego gdyż w nim widać natychmiast jeśli jest sygnał , pozdrawiam
  • #10 2579400
    MarutAdam
    Poziom 11  
    Oki już wszystko działa kolego cos poprzestawial i satelita sie znalazła.
    Dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył ustawienia dekodera Ferguson AF 6318 CR do odbioru Cyfry+. Po podłączeniu anteny i włożeniu karty nie wykrywano satelity. Zalecano sprawdzenie w menu, czy satelita Hotbird jest aktywowany oraz odpowiednie ustawienie portu DISEqC (wyłączony przy jednym konwerterze, port 1 lub 2 przy dwóch konwerterach). Wskazano konieczność ręcznego ustawienia anteny, obserwując poziom sygnału na paskach w menu, które powinny osiągnąć około 99%. Problemy z niestabilnym sygnałem mogły wynikać z uszkodzonego konwertera lub niewłaściwego ustawienia anteny. Sugerowano także użycie tunera analogowego do precyzyjnego ustawienia anteny, ponieważ miernik sygnału w tunerach cyfrowych działa z opóźnieniem. Po poprawnym ustawieniu anteny i ewentualnej wymianie konwertera sygnał został ustabilizowany i dekoder zaczął odbierać sygnał satelitarny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA