logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł na 2+1. Średnica BR. Kolumny Unitra Zg30c114.

Piszu 29 Kwi 2006 22:31 1356 13
REKLAMA
  • #1 2575305
    Piszu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam kolumny Unitra Zg30c114 z wymienionymi basówkami na extreme (wiem szajs ale jak na moje potrzeby to moze być) http://www.allegro.pl/item100451950_tonsil_altus_mildton_gdn20_gdn_20_80_extreme.html#photo Chciałbym zrobić w nich BR tylko nie wiem jakiej ma być średnicy myślałem zeby był w przednim panelu po przeciwnej stronie przełącznika. Tylko jaki długoi i jaka średnica. Chciałbym jeszcze zrobić do nich suba na tym samym głosniku zeby parametry były takie same jak kolumn. Prosiłbym o jakies wymiary bo na oko mozna dużo zepsuć. Tylko chodzi mi o to zeby w subie nie było wzmacniacza tylko poprostu był podpinany jako głosnik do amplitunera wiem ze trzeba zastosować jakiś filtr basowy albo zwrotnice tylko jakie to by miało być i czy da się coś takiego zrobić i co o tym sądzicie jakby to grało ale oczywiście nie jestem audiofilem. Kolumny mam po to zeby posłuchać muzyki czy jakąś małą bibke w domu zrobić, słucham przeważnie techno (lubie nutke z qlimaxa) czasem hip hop. I jaki najodpowiedznieszy amplituner byście proponowali do takiego czegoś.

Z góry wielkie dzięki za każdą okazaną pomoc!!!!!!!!!!

Dodano po 32 [sekundy]:

I przepraszam jeżeli źle umieściłem post!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2575396
    kozik666
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    co do bass refłex to jest taki proram co się nazywa win iso pro od oblicza jaka ma być średnica i dłógość otworu oblicza również jaka ma być pojemnosć kolumny.Jeśli chcesz wiedzieć więcej o projektowaniu w tym programie to zapraszam tutaj http://audiomania.info/articles.php?id=10
    co do filtruw basowych to tam jest tego cała masa napewno znajdziesz coś dla siebie:)

pozdro:)
  • REKLAMA
  • #3 2575428
    Piszu
    Poziom 14  
    Wszystko pięknie ładnie tylko ja nie znam parametrów tego głosnika wogóle dla mnie te jakies Qes, Vas, Qms itp itd to czarna magia wiem tyle ze chodzi tam coś o max wychyleie w którymś i tyle nie znam sie zabardzo jak zrobić coś profesjonalnie ja umiem tylko coś zmajstrować po swojemu co by grało ale nie wiadomo jak.
  • REKLAMA
  • #4 2575439
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Tylko zeby obliczyc jaki BR trzeba miec parametry glosnikow, a z No namem EXTREME watpie zeby byly jakies wogole parametry :/
    Dlatego sposob strojenia na sluch https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html

poczytaj w tym temacie wszystko jest opisane dokladnie...

A teraz co do podlaczenia suba... Nie podlaczysz go jakos tam do kolumn...
    Proponuje kupic amplituner z wyjsciem na suba i kupic jakis wzmacniacz do tego... Innego wyjscia nie ma....

Chyba ze podlaczysz pod wyjscie na glosnik centralny, ale to nie wiem czy sie sprawdzi bo u mnie np centralny tylko na dvd dzila :/
  • #5 2575466
    Piszu
    Poziom 14  
    A propo BR wpadłem na pomysł zeby mogły być dwa tunele np. po 5 cm tak wyczytałem w poscie o BR do no name, a przełącznik dac na tył gdzieś do rogu bo i tak sie go mało używa. Pomyślałem zeby mozna było tez o wszytsko obić kocem nie będzie siętak niszczyć a będzie jak niby estradowe.

Dodano po 7 [minuty]:

A co do suba to ja myślałem nad czyms takim ze jeżeli mam ampli 4x ileś tam wat to do 2 kanałów kolumny a do jednego z pozostałych dwóch suba z filtrem dolno przepustowym. Jezeli np. wzmak miałby z 60 wat na kanał to z tego typu głosnikiem dałby sobie spokojnie rady.

Dodano po 23 [minuty]:

Można by było też dac jakąs regulacje suba jak jest np. w Creativach na kablu pomiedzy terminalem a zwrotnicą czy filtrem dac jakiś potencjometr i go przytwirdzić do pleców.
  • #6 2575566
    kozik666
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    tu masz tanie wzmacniacze do suba http://allegro.pl/item100725537_mega_moc_najlepszy_w_swojej_klasie_200w_do_suba_.html
    http://allegro.pl/item100725614_mega_moc_najlepszy_w_swojej_klasie_400w_do_suba_.html
    http://allegro.pl/item100662727_kompletny_wzmacniacz_mosfet_300w_okazja_bcm.html
    sest jeszcze wiele innych ale mógłbyś sam coś zmontować są kity itp

Dodano po 51 [sekundy]:

ale nie obiecuje że się nadają
  • #7 2575581
    Piszu
    Poziom 14  
    Jak ja bym wsadził tam wzmacniacz 200 wat to en głosnik by sie rozleciał po 30 minutach grania. niby pisze na nim ze ma 240 Max ale to bajka na dobranoc max to on moze ma te 180wat chociaz też nie wiem.
  • REKLAMA
  • #9 2575600
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ej ale bedziesz mial ampli tak jak ja np 100 wat na kanal i 5 kanalow i poboru z sieci 200 wat i jeszcze pod to podlaczysz suba to bedzie malo mocy mialo. Ja mam tak ze jak wlanczam tylko np glosnik centralny(znaczy koncowke jego) to kolumny od razu cieszej graja i mniej basu jest :/

Wiec takie rozwiazanie odpada. Lepiej miec cos z wyjsicem na suba moze byc karta dzwiekowa, a do tego wzmaj jakis z oferty matronixa ;)

Pozdro
  • #10 2575603
    Piszu
    Poziom 14  
    Wszystko cudownie nawet jakbym chciałobliczyc to nie dam rady bo nie mam parametrów tego głosnika. A czy pomysł podłaczenia go by zadziałał??
  • #11 2576704
    JanekWalski
    Poziom 16  
    Ej no juz przeciez pisalismy co do podlaczania! Przeczytaj jeszcze raz wszystko.... ;)

Tak jak juz tak samo pisalem nie dasz rady nic obliczyc to dego glosnika wiec, strojenie jak do no name!
  • #13 2577252
    Piszu
    Poziom 14  
    Wiem wiem no to chyba nie będzie super tanio i kupie wzmaka do suba i tyle ale taki z 100 wat spokojnie chyba starczy do tego "extremalnego" głosniczka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji kolumn Unitra Zg30c114 z wymienionymi głośnikami basowymi Extreme, w celu wykonania obudowy bass-reflex (BR) oraz stworzenia subwoofera na tym samym głośniku bez wzmacniacza, podłączanego bezpośrednio do amplitunera. Brak jest parametrów Thiele-Small (Qes, Vas, Qms) dla zastosowanych głośników, co uniemożliwia precyzyjne obliczenia wymiarów i strojenia BR. Proponowane jest strojenie na słuch lub wykorzystanie programów takich jak WinISD Pro do obliczeń, jednak bez danych głośnika jest to trudne. Zalecane jest wykonanie tunelu BR o średnicy około 5 cm i długości dobieranej eksperymentalnie. W kwestii subwoofera sugerowano użycie wzmacniacza mocy (np. 100 W) z filtrem dolnoprzepustowym (zwrotnicą), podłączanego do osobnego kanału amplitunera z wyjściem na subwoofer. Podłączenie subwoofera bez wzmacniacza i filtrów jest problematyczne i może powodować nierównomierne obciążenie wzmacniacza oraz gorszą jakość dźwięku. Wzmacniacze do subwoofera można kupić gotowe lub zmontować z kitów, jednak moc musi być dostosowana do wytrzymałości głośnika. Dodatkowo poruszono temat umiejscowienia przełącznika i izolacji kolumn kocem dla ochrony i efektu estradowego. Podsumowując, bez parametrów głośnika najlepszym rozwiązaniem jest strojenie BR na słuch, a do subwoofera zakup wzmacniacza z filtrem dolnoprzepustowym i podłączenie do odpowiedniego wyjścia amplitunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA