logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.0 1999 - jak sprawdzić czujnik stukowy i sondę lambda?

jankoś 30 Kwi 2006 08:51 14101 9
REKLAMA
  • #1 2575841
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam mam problem z moją polówką autko czasami buja na wolnych obrotach , raz mocniej raz słabiej a czasami w ogóle . wymienione przewody , świece i kopułka . Auto podłączam pod KTS i jest jeden błąd ( przerwa lub zwarcie na masę czujnika stukowego ) kasuje go i długo go nie zapamiętuje , jak sprawdzić ten czujnik siedzi on za rozrusznikiem czy bez wyciągania da rade . Z KTS wygląda że zestyk biegu jałowego ok ale na sądzie lambda napięcie oscyluje od 0 do 0.8 v . proszę o porady bo nie wiem czego się łapać .
  • REKLAMA
  • #2 2577300
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Kolego musisz wyczyścić przepustnicę i przeprowadzić jej adaptacje VAGiem .Problem wolnych obrotów zniknie.
    Pozdrawiam
  • #3 2577799
    jankoś
    Poziom 14  
    Jeszcze jedno chcę dodać apropo tej przepustnicy , po przekręceniu zapłonu ok. 30 sekund przepustnica oddaje cichy pisk za każdym razem
  • REKLAMA
  • #4 2584943
    jankoś
    Poziom 14  
    Jak dokładnie ma wyglądać te czyszczenie bo nie wykonywałem tego nigdy do komputera mam dostęp ale sam musze sobie robić wiec proszę o dokładnie porady . Z góry dziękuje za wszelką dalszą pomoc .
  • #5 2620700
    jankoś
    Poziom 14  
    Czyszczenie przepustnicy i adaptacja zrobiona wymieniony czujnik temp. miał przekłamanie 20 C morze spalanie zmaleje ale obroty dalej falują .
  • REKLAMA
  • #6 2621176
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam
    Podepne się pod temat mam problem też w swojej polówce Mam dokładnie Polo Classic dzis wyczysciłem przepustnice dokładnie zrobiłem adaptacje i teraz na vagu mi pokazuje błędy
    537 Regulacja z sondą Lambda
    561 Regulacja składu mieszanki
    533 Regulacja obrotów biegu jałowego
    1087 Nie przeprowadzono procedury nastaw podstawowych
    Jak to wszystko dorególowac?Zmieniłem też sonde i zrobiłem nastawy podstawowe tylko mam pytanie jak to sie robi dokladnie bo jak załaczyłem to silnik zwiększył obroty i tak zostało dopuki nie zmieniłem na kanał inny
  • REKLAMA
  • #7 2621572
    jankoś
    Poziom 14  
    u mnie po czyszczeniu terz obroty były wysokie przeustnica nie chciała się adoptować rozłączyłem mase na pare minut i dopiero wskoczyła tylko co ztego jak faluje dalej.
  • #8 2632004
    jankoś
    Poziom 14  
    Dalej nie uporałem się z moim autkiem byłem w serwisie aso i proponują tylko nową przepustnice za 14070 zł czy naprawde nie da się nic zrobić z tymi obrotami dlaczego czujnik stukowy wykazuje cały czas błędy i dlaczego sonda lambda spada z wartością blisko 0
  • #9 2671970
    jankoś
    Poziom 14  
    Pisze bo troszeczkę zmieniło się z moją polówką , dopatrzyłem się że aparat był ustawiony maksymalnie do góry i tylko w takiej pozycji chodził silnik . Rozebrałem rozrząd ( auto po kolizji rozrządu ) i dwa zęby przestawiony ktoś pomylił się na znakach na wale korbowym na nowym ustawieniu rozrządu koło pasowe się zgadza . Aparat ustawiłem na stare widoczne ślady i silnik bardzo równo pracuje ale brak mocy , po przejechaniu paru kilometrów poprawiło się . Znowu pod kts i dalej błąd czujnika stukowego porobiłem nastawy jeszcze raz i testuje czy po tym wszystkim bez grzebania w zapłonie wskoczy błąd . Ale podczas jazdy odczuwalne jest że gwałtowne dodanie gazu mocno go muli a delikatne nawet ładnie ciągnie do 3500 tyś obr. potem słabiej tak jakby nie przyśpieszał zapłonu. Proszę o wskazówki .
  • #10 2863418
    jankoś
    Poziom 14  
    Pisze znowu w końcu wymieniłem czujnik stukowy teraz błędy nie występują ale z dynamiką silnika słabo tylko jakby cały czas samo się poprawia i teraz pytanie czy to samo się zkorygóje czy sterownik sam się dostosuje ustawienia czy mam szukać dalej tylko czego jak błędów niema .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem falujących obrotów biegu jałowego w Volkswagenie Polo 1.0 z 1999 roku. Wymieniono przewody, świece, kopułkę oraz czujnik stukowy, który generował błąd przerwy lub zwarcia do masy, jednak po wymianie błąd zniknął. Zalecano czyszczenie przepustnicy i przeprowadzenie adaptacji za pomocą interfejsu diagnostycznego VAG (KTS), co częściowo poprawiło sytuację, choć obroty nadal falowały. Wskazano również na konieczność ustawienia aparatu zapłonowego, zwłaszcza po kolizji i przestawieniu rozrządu, co wpłynęło na poprawę pracy silnika, choć nadal występowały problemy z dynamiką i reakcją na gwałtowne dodanie gazu. Sonda lambda wykazywała napięcie oscylujące od 0 do 0,8 V, a diagnostyka KTS wskazywała błędy związane z regulacją sondy lambda, składu mieszanki oraz obrotów biegu jałowego. Próby adaptacji i nastaw podstawowych były wykonywane, jednak problem z falowaniem obrotów i dynamiką silnika nie został całkowicie rozwiązany. Wskazano na możliwe problemy z czujnikiem stukowym oraz konieczność dalszej diagnostyki i regulacji układu zapłonowego i mieszanki paliwowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA