logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.0 AER - brak mocy, błąd czujnika stukowego, co robić?

jankoś 30 Sie 2006 13:11 10739 9
  • #1 2969124
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Wiem że się powtarzam ale proszę o porady bo w olsztynie niema mocnych na moje auto . Pół roku temu kupiłem polo ( od znajomej błąd życia samohód od kobiety ) auto po kolizji rozrządu naprawiał paprak co się okazuje . Auto boryka brak mocy i bujają obroty , przebieg naprawdę 78 tyś , robiłem czyszczenie iadaptację przepustnicy cały czas wyskakuje błąd czujnika stukowego (przerwa lub zwarcie na mase ) doszedłem że rozrząd przestawiony o 2 zęby aparat zapłonowy przystawiony na maxa do góry czyjnik tem kłamał o 20 st . Wszystko naprawione i czujnik stukowy terz nowy . Ale lipa taka sama albo i gorsza dalej wyskakuje bląd czujnika stukowego wszystkie łączenia sprawdzone kable też , aso proponuję nową przepustnice za 1500zł inny mech . pompa paliwa a polo jest bardzo nieprzewidywlne raz ma buta a raz na 2 ledwie pod góry. Z moich laickich obserwacji wynika że jak przestawie odrobine aparat (rzekomo super ustawiony ) to ma buta ale mocno buja aż gaśnie a jak wracam to nie gaśnie delikatnie buja ale słabsza. Prosze pomocy.
  • #2 2969274
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    zapłon ustaw dokładnie lampą stroboskopową!wymieniałeś filtr paliwa?trzeba sprawdzić czy nie ciągnie tzw lewego powietrza
    -pęknięty kolektor?
    -uszkodzona uszczelka?
    z kturego roku polo?napisz coś więcej!:?:
  • #3 2969383
    jankoś
    Poziom 14  
    Polo z 1999 6n przed liftingiem filtr paliwa zmieniony dodam terz że ostatnio naprawiałem ładowanie i dałem nowy aku. Silnik strasznie odbiera obciąrzenie z świateł i dmuchawy spada z obrotów i buja na zaciskach aku pod pełnym obciarzeniem z og. szyby wszystkie św itp. 13.8 v to chyba ok ale ten problem nie zginął.
  • #4 2969401
    Mikusiek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ASO proponuje, ale czy jest pewna, że to ta przyczyna ? Bo jesli nie, to zmarnujesz kasę. Skocz na forum www.vwpolo-squad.pl i opisz w dziale technicznym co sie dzieje. Tam są ludzie, co na polo znają sie najlepiej. Może cos podpowiedzą. Tyle moge poradzić.
  • #5 2969410
    jankoś
    Poziom 14  
    Właśnie każdy wymienia coś i zgarnia kase a problem nie znika i nie ma odpowiedzialnych i wszyscy święci.
  • #6 2969754
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam! Ja bym dalej sie przygladnal temu co zrobil (jak wczesniej wspomniales) ten partacz (ale to juz nie temat na tym forum), moze zle zrobiona glowica i zawory -sprawdzic kompresje.
    Sprawdzic dokladnie czy jest dobrze ustawiony rozrzad.
    Co do stukowego sprawdzic polaczenia, czy sygnalowy nie zwiera sie do masy, czy stukowy przykrecony jest odpowiednim momentem, sprawdzic oscyloskopem czy cos wychodzi z niego przy wtyczce na kompie.
    Zaplon ustawic na lampe na rozgrzanym silniku.
    Zgadza sie - kazdy wymienia cos, bo zazwyczaj nie wiedza jak to zmierzyc.

Powodzenia!!
  • #7 2969789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2970914
    jankoś
    Poziom 14  
    Tak moje auto chodzi jak diesel i barabani , moji fachowcy mówią że to chydraulika zaworów więc tak przyjełem i nikt nawet w tym kierunku nie podąża czujnik założony raczej dobrze dokręcany na właściwy moment ale kto wie .
  • #9 2972010
    morasm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    wiec moze zaczac od poczatku i zrobic fachowo glowice skoro zaczelo sie od kolizji. jak sa krzywe lub zle dotarte zawory to silnik nie bedzie dobrze chodzil i nic mu nie da wymiana calej elektroniki. w aso to sa asy i zawsze po najmniejszej lini oporu a na koncu zrobia to co powinni zrobic od razu a klient za to zaplaci.
    hydraulika zaworow jest wlasnie po to by kasowala luzy zaworowe a dzieki temu silnik ma chodzic dobrze i cicho.
    juz jeden walniety regulator luzu moze spowodowac spadek mocy o 1/4 (mierzone na hamowni i wszyscy sie zastanawiali co moze byc przyczyna) i dziwna prace silnika pod obciazeniem
  • #10 2973350
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    należy zmierzyć ciśnienie w cylindrach i wtedy można myśleć bo jak ciśnienie przekracza 15bar to z uszczelniaczy dostaje sie olej i auto pracuje jak dizel i wtedy czujniki spalania stukowego wychwytują stuk i pojawia sie bląd trzeba zdjąć glowice i ją sprawdzić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
VW Polo 1.0 AER z 1999 roku ma problem z brakiem mocy, falującymi obrotami i błędem czujnika stukowego (knock sensor) wskazującym na przerwę lub zwarcie do masy. Auto po kolizji, z rozrządem przestawionym o 2 zęby i źle ustawionym aparatem zapłonowym, co zostało częściowo naprawione wraz z wymianą czujnika stukowego. Pomimo tego problem nie ustępuje, a ASO sugeruje wymianę przepustnicy za 1500 zł. Objawy to niestabilna moc, spadki obrotów pod obciążeniem (np. światła, dmuchawa), silnik pracuje jak diesel z charakterystycznym stukaniem. Zalecane jest dokładne ustawienie zapłonu lampą stroboskopową, sprawdzenie szczelności układu dolotowego (możliwe nieszczelności kolektora lub uszczelki), pomiar kompresji cylindrów oraz kontrola głowicy i zaworów pod kątem uszkodzeń po kolizji. Diagnostyka czujnika stukowego powinna obejmować sprawdzenie połączeń, momentu dokręcenia (25 Nm), czystości powierzchni montażowej oraz sygnału oscyloskopem. Możliwe przyczyny stuków to niewłaściwe ustawienie rozrządu, uszkodzona hydraulika zaworów, złe paliwo, luźne elementy w pobliżu czujnika lub uszkodzenia mechaniczne głowicy. Wymiana elektroniki bez naprawy mechanicznej nie przyniesie efektu. Zaleca się kompleksową diagnostykę mechaniki silnika przed dalszymi inwestycjami w elektronikę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA