logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW POLO 2002 1.2 12V - Silnik gaśnie po wymianie sondy lambda, adaptacja?

mruwkaz11 04 Lis 2009 01:18 3500 12
REKLAMA
  • #1 7213199
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam,mojemu sasiadowi w powyzszej polowce co jakis czas zapalal sie chcech i po odczycie bledow wyszlo ze to sonda przed katem,wiec postanowilem ja mu wymienic-ale ze moj dostawca czesci nie mial takiej sady postanowilem zamontowac z powrotem stara,i wtedy powstalyu problemy- mianowicie po zamontowaniu sondy po odpaleniu silnik zaczol tak jak by tykac po czym dzialal normalnie,ale jak zgasilem silnik by przypiac wiazke od sondy to juz po odpaleniu silnik caly czas gasnie,nie chce sie zbieracv na obroty i caly czas tyka jak by przepustnica..
    Bardzo prosze powiedzcie mi czy adaptacja przepustnicy temu zaradzi??jesli nie to co zrobic??z jakiego powodu to sie moglo stac??

Proszę poprawić treść postu i tytuł tematu tak, aby były one zgodne z Regulaminem Forum. Proszę zakładać tematy we właściwym dziale. Przeniosłem. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 7213328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7215711
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Witam ponownie,niestety adaptacja nie pomogła,jak odpalę silnik to auto nie chce się zbierać dalej na obroty i szczela ta przepustnica,jak go potrzymam na gazie to czasami check mi mrugnie i wywala różne błędy: 16684,do tego 16687 i czasami jeszcze 16685 i 16686- czyli przerwy w zapłonie,oraz wychodził czasami 16490 i 17987..nie raz są wszystkie nieraz tylko kilka...a najdziwniejsze jest to ze przed odkręceniem sondy auto jeździło normalnie a dopiero po jej ponownym zakręceniu zaczęło robić takie jaja...bardzo was proszę poradźcie co zrobić?? już nawet próbowałem zrobić reset kompa odpinając aku...
  • REKLAMA
  • #4 7215767
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Reset kompa przez odpięcie aku-najlepsze rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #5 7215819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7215849
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    jorge83 nie rozumiesz ironii.
  • #7 7215888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7216165
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    koledzy a mozecie mi dokladniej napisac krok po kroku co mam zrobic??posiadan vag 4,9 , bo vag com mam nie pelna wersje i nie mam mozliwosci adaptacji ani wejscia na kanal 60..z gory thx
  • #9 7217518
    seba24
    Poziom 20  
    Ocena: 212
    sprawdz wartosci ale stawiam na egr i pewnie strzela jak juz ma się wkręcić co? vagiem 4,9 niemam pojecia ale normalnym to 01,10 i tam 00 pozniej 04 i tak 074 co pamietam
  • #10 7217563
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    jak mam sprawdzic wartosc tego egr'u??jaka ona powinna by?? co do szczelania to glownie przy dodaniu gazu,ale jak sie go uda uruchomic na wolnych obotach to tez tyka(bo obroty sreasznie faluja).. A i czy to moze byc EGR'em jak nie wywala jego blegu??aha i jeszcze jedno powyzsze bledy dopiero wyskakuja jak probuje silnik rozkrecic gdzie powyzej 3000, poniezej bledy nie wyskakuja,alecz silnik nie pracuje rowno...pozdr
  • #11 7221838
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Witam ponownie,po spedzonym dzisiejszym popoludniu nad polo okazalo sie ze to szelanie nie jest z przepustnicy tylko tak jak by z silnika(kumpel mowi ze tak jak by spalanie stukowe)i zastanowila mnie 2 rzecz ze kolo przepustnicy lezal kawaleczek mocowania obudowy filtra(byla kiedys klejona,i byc moze wpadla do przepustnicy)..powiedzcie mi prosze czy ten elemencik mogl np zablokowal ktorys z zaworow dolotowych i przez co powstawalo by to spalanie stukowe??oraz czy przez to komputer wywalal by przerwy zaplonu??(dodam ze siece mialem okopcone(lae to chyba przez ta sonde)..dzieki juz z gory za pomoc
  • #12 7225591
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    noi kolejna aktualizacja, po zlorzeniu kolektora powstala kolejna awaria...a mianowicie samochod nie chce zapalic-tzn tak jak by chwytal ale od razu gasnie,na vagu wyskoczyl blad przekazika sterowania silnikiem i czujnika temperatury(16502 i 17925),wiec wziolem i wyczyscilem kostke od czujnika oraz skasoawalem bledy,i teraz nie wyskakuja zadne bledy a auto sie dalej zachowuje tak samo (tak jak by zaskakiwal i gasl) zauwazylem jeszcze nastepujace zeczy- ze jak zaczynam krecik i jak lapie to wskazowka obrotomierza sie podnosi, ale jak juz zlapie i zgrasnie a ja dalej krece to wskazowka obrotomierza stoi na 0...aha sprawdzalem tez swiece- iska jest na kazdej,oraz ta z 1 cylindra byla zalana..prosze zacznijcie cos mi doradzac bo mi juz rece opadaja...
  • #13 7225636
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Regulamin 11 wraz z podpunktami.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Polo 2002 1.2 12V po wymianie sondy lambda przed katalizatorem pojawiły się problemy z gaśnięciem silnika i nierówną pracą, objawiające się tykaniem przepustnicy oraz brakiem wzrostu obrotów. Próby adaptacji przepustnicy za pomocą VAG 4.9 nie przyniosły efektu, a podczas rozruchu pojawiały się błędy diagnostyczne: 16684, 16685, 16686, 16687 (przerwy w zapłonie), 16490, 17987 oraz błędy przekaznika sterowania silnikiem i czujnika temperatury (16502, 17925). Reset komputera przez odłączenie akumulatora nie rozwiązał problemu. Podejrzewano uszkodzenie EGR, jednak brakowało błędów z nim związanych. Dodatkowo znaleziono kawałek mocowania obudowy filtra powietrza w okolicy przepustnicy, co mogło blokować zawory dolotowe i powodować spalanie stukowe oraz przerwy w zapłonie. Po złożeniu kolektora silnik nie chciał zapalić, mimo obecności iskry na świecach i podnoszenia się wskazówki obrotomierza podczas rozruchu. Wskazano konieczność dokładnej diagnostyki z użyciem pełnej wersji oprogramowania VAG oraz sprawdzenia elementów układu dolotowego i zapłonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA