logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo TL600 - jak dostać się do drugiego łożyska w pralce?

bowojtala 31 Maj 2003 01:30 12032 25
REKLAMA
  • #1 232639
    bowojtala
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam kłopot z pralką jak w temacie.()
    Przy wirowaniu strasznie hałasuje.()
    Wymieniłem łożysko przy kole pasowym do drugiego łożyska nie wiedziałem jak się dostać.()
    Pochodziła w miarę spokojnie 2 miesiące i znowu hałasuje przy wirowaniu.()
    Ma ktoś jakieś pomysły będę wdzięczny.
    bowojtala
  • REKLAMA
  • #2 232746
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Niestety łożyska należy wymienić jeszcze raz i obydwa.To jest przyczyna głośnej pracy pralki.
  • #3 238974
    bowojtala
    Poziom 11  
    A nie wiesz przypadkiem jak się mam dostać do tego drugiego łożyska?
    Za pomoc będę wdzięczny. bowojtala
  • REKLAMA
  • #4 239083
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Jak dobrze pamiętam to od wewnątrz bębna nalęży odkręcić śrubę kluczem ampulowym jest pod osłonką z tworzywa.
    Nastepnie wyjąć zbiornik z łożyskiem.
  • REKLAMA
  • #5 284825
    bogsie
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Jeśli mogę dodać jedną radę to proponuję łącznie z wymianą łożysk wymienić komplet uszczelnień (ja osobiście kupiłem je w serwisie AGD chyba za ok. 30zł). A wiem to dlatego,że sam wymieniłem kilka razy łożyska aż wreszcie ktoś wyjaśnił mi na czym polega problem (i to w ELEKTRODZIE). Pozdrawiam i powodzenia.
  • #6 299079
    Mar&Kar
    Poziom 2  
    A ja ze swej strony proponuję wyczyścić z soli -prawie do połysku- oś bębna i wszystkie trące się elementy.
  • #7 390324
    bowojtala
    Poziom 11  
    wymieniłem komplet łożysk wraz z uszczelnieniami.Teraz wszystko w porządku,chodzi jak nowa.Za porady wszyskim dziękuję bowojtala
  • #8 436082
    dana
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jak byś miał jeszcze problem za jakiś czas to zajrzyj do wnętrza zbiornika i popatrz na mocowanie osi bębna - na pewno będzie uszkodzony bo to jest feler techniczny firmy ARDO- mocowanie aluminiowe osi . Powodzenia przy wymianie bębna. Koszt od 100 do 200zł.
  • #9 1038109
    RobertMatu
    Poziom 2  
    możesz mi podać jakie łożyska wymieniłeś jaki typ i co to za uszczelniacze mam podobny problem i nie wiem jakie to koszty i czy to jest duży problem
  • #10 1038148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1072079
    RobertMatu
    Poziom 2  
    mam pytanie do ludzi co wyciągali bębęn do wymiany łażyska na razie odkręciłem imbus od środka i nie wiem co dalej a nie chcę czegoś połamać myślałem iż będzie to trochę prostrze proszę życzliwych ludzi o radę z góry dziękuję.
  • #12 1072492
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Odkręcić koło pasowe,obejmę zbiornika,odłączyć przewody,zdjąć wąż z dozownika,zdemontowac plaszcz zbiornika,wyjąć beben.Reszta to pryszcz.
  • #13 1072985
    RobertMatu
    Poziom 2  
    dzięki już jestem w domu

Dodano po 36 [minuty]:

czy ktoś wymieniał przednie mocowanie łożysk to całe kóło które jest zamocowane do bębna. Okazało się iż dwa nity są zerwane ( jak to ktoś zauważył to koło jest aluminiowe) i jest jedna strona pęknięta. czy ktoś się orientuje jak ta część się nazywa i ile kosztuje i czy jest jakieś uszczelnienie między bębnem a tym kołem. Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo żona stoi nade mną i patrzy mi na ręce.
  • #14 1073961
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    W dobrych hurtowniach można czasami kupić zestaw naprawczy do bębna. Komplet-obie strony, lub oddzielnie. Prawdopodobnie powinieneś szukać elementu aluminiowego (czasami nazywają to krzyżak napędowy bębna, hm...) z osią napędową. Koszt takiego elementu od 30 do 80zł, zależnie od producenta, hurtownika i czy Ci dobrze z oczu patrzy ;). Musisz policzyć ile śrub mocujących ma talerzyk. Są elementy na 5 i 6 śrub. Jeśli uda Ci się kupić taką część, to stare nity musisz ostrożnie rozwiercić, pod nowy element dać uszczelnienie z silikonu i skręcić śrubami i nakrętkami z podkładkami. To wszystko powinno być w komplecie. Elementy mocujące są z nierdzewki. Jesli ie dostaniesz talerzyka, szukaj starego ale dobrego bębna i nierdzewnych śrub. Koszt nowego to około 170zł. Powodzenia.
  • #15 1074109
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    jacekrybak napisał:
    W dobrych hurtowniach można czasami kupić zestaw naprawczy do bębna. Komplet-obie strony, lub oddzielnie. Prawdopodobnie powinieneś szukać elementu aluminiowego (czasami nazywają to krzyżak napędowy bębna, hm...) z osią napędową. Koszt takiego elementu od 30 do 80zł, zależnie od producenta, hurtownika i czy Ci dobrze z oczu patrzy ;). Musisz policzyć ile śrub mocujących ma talerzyk. Są elementy na 5 i 6 śrub. Jeśli uda Ci się kupić taką część, to stare nity musisz ostrożnie rozwiercić, pod nowy element dać uszczelnienie z silikonu i skręcić śrubami i nakrętkami z podkładkami. To wszystko powinno być w komplecie. Elementy mocujące są z nierdzewki. Jesli ie dostaniesz talerzyka, szukaj starego ale dobrego bębna i nierdzewnych śrub. Koszt nowego to około 170zł. Powodzenia.

Witaj :)
    Widziales moze gdzies taki "talerzyk" od strony czynnej na 5 srub? pilnie potrzebuje, a jak dotad trafialem na same z 6 otworami, z nimi nie ma problemu.
  • #16 1076491
    jacekrybak
    Poziom 18  
    elektryk2000 Rozejrzę się dzisiaj i dam odpowiedź na "prywatną wiadomość". Rozumiem, że potrzebny talerzyk do TL600 (do TL400 ma mniejszą średnicę wałka, pod 6203).
  • #17 1076513
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    jacekrybak
    Tak, do lozyska 6204. Pralka Ardo ale rozlecial sie beben i chcialbym wstawic beben od Hanseatic'a (lezy sobie u mnie i prosi zeby zos z nim zrobic) w ktorym odpadl walek od str. kola ale jest na 5 srub - stad problem. Oryginalny beben z Ardo nie nadaje sie juz do niczego poza wyslaniem do huty ;)
  • #18 1080920
    jacekrybak
    Poziom 18  
    elektryk2000
    Jeśli oczytałeś wymiary z rysunku i jesteś zainteresowany kupnem tej części (mimo zniechęcającej ceny), to służę pomocą.
  • #19 3455797
    Jocker01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czesc! podjalem sie proby wymiany lozysk w tej oto pralce! pierwsze poszlo bez najmniejszego problemu ale drugie postawilo opor i to tak spory ze imbusowa sruba pozostala nie naruszona a zjechala sie w srodku :( pozostalo mi tylko jedno wybic dziure od drugiej strony i tak tez zrobilem! wycialem dziure w blasze i wybijakiem wybilem beben z lozyska bardziej to co z niego zostalo! wyciagnalem beben ale jak teraz pozbyc sie tego trzpnia ktory pozostal po lozysku? naprawde prosze o rady bo nie mam ochoty kupowac nowego bebna! poradzcie cos! nacialem bo brzeszczotem od zewnetrzej strony ale wciaz nie moge go ruszyc! jutro sprobuje kupic zabke! moze tym, jestem otwarty na wszystkie propozycje! Pozdrawiam Jocker01
  • #20 3456470
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Jeżeli kluczem imbusowym nie odkręci się śruby to się ją odwierca. Jeżeli mogę radzić to kup łożysko kpl. strona bierna oraz krzyżak bębna strony biernej i prubój to poskładać. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #21 3456611
    Jocker01
    Poziom 11  
    czesc dzieki za odpwiedz! ale jak tostac sie tam wiertarka??beben jest za wastki!pozdrawiam Jocker01
    ps. musze powiedziec ze Ci wloscy projektanci z ardo to lepiej tego nie mogli wymyslic :( nie mozna bylo zrobic dwoch otwieranych bokow i po sprawie
  • #22 3456681
    staszekf
    Poziom 33  
    Odwiercać należy szlifierką kontową z końcówką od wiertarki najlepiej jak bedą regulowane obroty(regulator napięcia poza wiertarką).Powodzenia.
  • #23 3457519
    Jocker01
    Poziom 11  
    czesc! poradzilem sobie, ale nie powiem jak bo napewno wiele ludzi mnie zlinczuje i wyzwie od amatorow (no bo jestem) ale teraz mam problem z zalozeniem obejmy, jak powinna byc umiejscowiona uszczelka? czym to naciagac! Pozdrawiam Jokcer01
  • #24 3457584
    staszekf
    Poziom 33  
    Na pokrywie masz taki mały uskok tam powinny łączyć sie końcówki uszczelki najlepiej zakładać ją na silikon później cała pokrywe z uszczelką do zbiornika i solidnie skręcić obejmą tak żeby później śruba nie uderzała o dozownik bo po jakimś czasie wybije dziure.Pozdrawiam
  • #25 3675559
    Grzegorz_Ni
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jocker01 napisał:
    czesc! poradzilem sobie, ale nie powiem jak bo napewno wiele ludzi mnie zlinczuje i wyzwie od amatorow (no bo jestem) ale teraz mam problem z zalozeniem obejmy, jak powinna byc umiejscowiona uszczelka? czym to naciagac! Pozdrawiam Jokcer01

Może jednak powiesz jak? Bo ja też mam problem z odkręceniem tej śruby i nie wiem czy nie skończy sie tak jak u Ciebie :-(
  • #26 3675706
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Albo ją odkręcisz albo rozwiercisz.Nie mam innej opcji "bezinwazyjnej":D

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo TL600 hałasuje podczas wirowania z powodu zużytych łożysk. Wymiana łożysk powinna obejmować oba łożyska oraz komplet uszczelnień, co poprawia trwałość naprawy. Dostęp do drugiego łożyska uzyskuje się przez odkręcenie śruby imbusowej od wewnątrz bębna, po zdjęciu osłony z tworzywa, a następnie wyjęcie zbiornika z łożyskiem. Wymiana wymaga demontażu koła pasowego, obejmy zbiornika, odłączenia przewodów i zdjęcia płaszcza zbiornika. Często uszkodzeniu ulega aluminiowe mocowanie osi bębna (tzw. krzyżak napędowy), które może wymagać wymiany; koszt części waha się od 30 do 200 zł. W przypadku trudności z odkręceniem śruby imbusowej konieczne jest jej rozwiercenie, najlepiej szlifierką kątową z regulacją obrotów. Po wymianie łożysk i uszczelnień pralka powinna działać cicho i bez problemów. Łożyska stosowane w Ardo TL600 to 6204 ZZ, a uszczelnienia typu V-ring 25 mm. Przy montażu uszczelki należy ją zakładać na silikon i solidnie skręcić obejmą, zwracając uwagę na prawidłowe ułożenie, aby uniknąć uszkodzeń. Wymiana bębna lub jego elementów może być konieczna przy poważniejszych uszkodzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA