logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat walizkowy 1000W - jak uruchomić lodówkę bez wybijania bezpiecznika?

pierszczanin 30 Kwi 2006 22:43 2804 4
REKLAMA
  • #1 2578710
    pierszczanin
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam taki maly agregat 1000W i jest on wyposazony w bezpiecznik chyba 4 A. Sprawa jest taka: wszystko idzie cacy wlaczyc tylko nie lodowke. W momencie gdy sie wlancza wybija bezpiecznik na agregacie i dentka. Dowiedzialem się ze prąd rozruchowy lodowki przekracza mozliwosci agregatu.
    Pytanie:
    co moge zrobic zeby tego uniknac, moze bezpiecznik zmanipulować?

pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 2579270
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    zobacz najpierw o ile prad rozruchowy lodówki przekracza wartosc bezpiecznika.nie napisales jaka jest charakterystyka tego bezpiecznika. moze da sie zastosowac bezpiecznik zwłoczny? raczej nie próbowałbym zwiekszac bezpiecznika wiecej niz jakies 25%
  • REKLAMA
  • #3 2579815
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Jezeli ten agregat byl tani, to mozesz sprobowac dac inny bezpiecznik. Spalic sie raczej nie powinien jezeli czesto nie bedziesz go przeciążał. A co to wogole za agregat? Moze jest poprostu kiepski i oszukany z tą mocą. Jaką moc ma lodówka?
  • REKLAMA
  • #4 2580034
    pierszczanin
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    agregat za 1600 zl wyglada troche jak obudowa z kompa tylko czerwona silnik chyba honda sam nie wiem.
    Ja po prostu nie rozumiem po co ten bezpiecznik w ogle tam jest czy moze mi to ktoś wytłumaczyć.
    W domu bezpicznik jest po to zeby sie instalacja nie spalila i to rozumie ale na agregacie. jezeli ja potrzebuje więcej prądu niz jest on w stanie wyprodukować no to co z tego niech daje mniej przeciez sie nie przekreci silnik. Nie czaje zasady dzalania agregatu w ogole i po co ten bezpiecznik.
  • #5 2580261
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    pierszczanin napisał:
    agregat za 1600 zl wyglada troche jak obudowa z komputera tylko czerwona silnik chyba honda sam nie wiem.
    Ja po prostu nie rozumiem po co ten bezpiecznik w ogle tam jest czy moze mi to ktoś wytłumaczyć.
    W domu bezpicznik jest po to zeby sie instalacja nie spalila i to rozumie ale na agregacie. jezeli ja potrzebuje więcej prądu niz jest on w stanie wyprodukować no to co z tego niech daje mniej przeciez sie nie przekreci silnik. Nie czaje zasady dzalania agregatu w ogole i po co ten bezpiecznik.

Bezpiecznik jest po to zeby chronic prądnice przed spaleniem. Agregat to taka mała przenosna elektrownia na benzyne. Silnik spalinowy krecąć sie wprawia w ruch wirnik w prądnicy, a ta dzieki tym obrotom produkuje prąd, to tak w znacznym uproszczeniu. Jezeli przeciazysz pradnice to jej uzwojenia zaczna sie grzac i w koncu stopi sie izolacja i powstanie zwarcie. Więc zabezpieczenie musi być.
    A jaki to model tej Hondy??? EU10??? Pytam bo jesli sie okaze ze to inverter to nic nie zrobisz.
REKLAMA