logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4 98r - Wentylator chłodnicy nie uruchamia się przy nagrzaniu

borek81 01 Maj 2006 19:11 5805 10
REKLAMA
  • #1 2581288
    borek81
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Od jakiegoś czasu nie działa mi wentylator chłodnicy. Sprawdzałem napiecie na kostce przy wentylatorze i jest ok. Sam wentulator też działa po podłączeniu do akumulatora. Przy podłączeniu do kostki i nagrzaniu silnika w momęcie gdy powinien się włączyć, napięcie na kostce spada do zera a wentylator się nie kręci. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2581324
    szym10
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Sprawdz zlacza czy nie sa zasniedziale bo na to wyglada skoro nie przewodza przy obciazeniu. Poszukaj jeszcze przekaznik od dmuchawy moze tam byc rowniez przyczyna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2581435
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    a czujnik temp. w chłodnicy dobry ?
  • REKLAMA
  • #4 2581658
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    To napięcie na kostce sprawdź woltomierzem pod obciążeniem n.p. włączając żarówkę.
  • #5 2582827
    zbyszek lublin
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    walniety czujnik od chłodnicy nie puszcza pradu ,sprawdz go na krotko czy działa
  • #6 2582833
    carmedic
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    jak zdejmiesz przednia antrapke z logo peugeota,ujrzysz trzy przekazniki(zielone albo niebieskie) jesli ma klime,dwa albo jeden jesli jej nie ma.Pewnie standardowo upalil sie jeden ze stykow w przekazniku...powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 2582852
    borek81
    Poziom 11  
    Czujnik w chłodnicy sprawdzałem jest ok. A co do testu z żarówką to napięcie też spada do zera. A może wiecie gdzie jest ten przekaźnik od wentylatora, bo przewody z kosti przy went. chowają się gdzieś przy nadkolu, a podrodze niema przekaźnika.
  • #8 2582900
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Witam, w dolnym lewym rogu koło chłodnicy powinno być okrągłe złącze przewodów zasilających , rozkręć je , prawdopodobnie skorodowało , sprawdz przewody masowe.
  • #9 2623011
    borek81
    Poziom 11  
    Sprawdziłem złącze (takie okrągłe z kikunatoma przewodami przy chłoadnicy) oczyściłem i dalej nic. Czy przekaźnik od wentylatora może być gdzieś pod maską schowany, bo w kabinie go niema.
  • #10 2623216
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Witam
    tu masz schemat bez przekażnika,to bardzo prosty układ.
    Załączniki:
    • 306x.doc (131 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2627488
    borek81
    Poziom 11  
    Dzięki. Mam nadzieje że pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 306 1.4 z 1998 roku wentylator chłodnicy nie uruchamia się po nagrzaniu silnika. Pomiar napięcia na kostce wentylatora wykazuje spadek do zera pod obciążeniem, mimo że sam wentylator działa po bezpośrednim podłączeniu do akumulatora. Sprawdzono czujnik temperatury chłodnicy, który jest sprawny. Sugerowano kontrolę złączy pod kątem korozji oraz mas, a także przekaźników odpowiedzialnych za wentylator, które mogą być uszkodzone lub przepalone. W modelu bez klimatyzacji przekaźnik może być jeden lub brakować go całkowicie, co wskazuje na prosty układ bez przekaźnika. Zalecane jest oczyszczenie złączy przy chłodnicy oraz weryfikacja przewodów masowych. Schemat elektryczny wskazuje, że w niektórych wersjach układ wentylatora może działać bez przekaźnika, co tłumaczy brak przekaźnika pod maską lub w kabinie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA