logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - nierównomierne wzmacnianie kanałów przy regulacji głośności

andpyk 02 Maj 2006 15:56 2859 13
REKLAMA
  • #1 2584152
    andpyk
    Poziom 11  
    Mam pewien problem z moim Radmorem. Problem polega na tym że jeden kanał podczas kręcenia potencjometrem głośności nie jest płynnie wzmacniany, tzn. kręcąc od 0 po minimalnym przesunięciu potencjometru jeden kanał zachowuje się normalnie tzn. minimalnie się zgłaśnia a drugi natomiast od razu zostaje wzmocniony do połowy skali na wskaźniku. Tą różnicę można korygować potencjometrem balansu który zachowuje się całkiem normalnie. Sprawdzałem już płytki sterujące końcówkami mocy- to nie one. Podejrzewam że to przedwzmacniacz ale nie jestem pewien. Czy jest możliwe że to potencjometr? Bardzo proszę o jakieś rady- jeżeli można to w miarę przystępnym języku ponieważ moja wiedza na temat elektroniki nie jest zbyt duża.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2584601
    PeterMan
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Oczywiście, że przyczyna takiego zachowania jest w torze przedwzmacniacza (wzmacniacz końcowy sprawdzono zamieniając moduły B6) i dlatego stawiałbym w pierwszej kolejności na wadę potencjometru od siły głosu. Jeśli nie on jest przyczyną, należy sprawdzić czy oba kanały w przedwzmacniaczu działają tj. wzmacniają podobnie. Może się np. okazać, że w którymś ze stopni wzmacniających uszkodzony jest choćby jakiś rezystor w sprzężeniu zwrotnym i to może przyczynić się bardzo na zmianę parametrów dotyczących wzmocnienia lewego lub prawego kanału. Pozdrawiam!

P.S. Dodam jeszcze, że przed wymianą potencjometru sprawdzić należy czy taka sytuacja ma miejsce tylko z tunera (radia) czy również ze wszystkich pozostałych źródeł podłączonych do Radmora.
  • Pomocny post
    #3 2584634
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Jeśli masz miernik pojemności , to zmierz kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu . A jeśli nie masz możliwości ich zmierzenia to sprawdź czy wylały , zwłaszcza 4,7uF.
  • REKLAMA
  • #4 2584766
    andpyk
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi. Różnica we wzmacnianiu występuję zarówno w radiu jak i przy podłanczaniu zewnętrznych sygnałów. Sprawdziłem wszystkie kondensatory i nie zauważyłem żeby któryś wylał. Jak sprawdzić czy oba kanały w przedwzmacniaczu wzmacniają podobnie?
  • REKLAMA
  • #5 2584807
    PeterMan
    Poziom 18  
    Można przewodem zmostkować oba kanały zaraz za np. potencjometrem siły głosu (lewy z prawym kanałem) i w ten sposób wzmacniacz będzie grał w systemie "mono" co pozwoli ocenić czy dalsze tory wzmacniają prawidłowo.
  • #6 2584812
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Tutaj przydałby się oscyloskop . Wtedy można porównać sygnały w obu kanałach . Obejrzyj płytkę przedwzmacniacza pod kątem zimnych lutów . Napisz jeszcze czy usterka pojawiła się nagle czy z czasem .
  • #7 2585001
    andpyk
    Poziom 11  
    No teraz to narobiłem. Zachowłem się jak ..... dotknołem od spodu płytki koło potencjometru i zrobiłem jakieś zwracie. Efekt jest taki że drugi kanał który nie był wzmacniany poprawnie umilkł niemal zupełnie- słychać go bardzo niewyraźnie przy maxymalnym ustawieniu potencjometru głośności. Naszczęście to nie końcówka mocy a dalej coś na płytce przedwzmacniacza. Spróbuje załatwić miernik. Apropo pojawienia się usterki to nie mam pojęcia czy narastała czy pojawiła się nagle bo wzmacniacz niedawno kupiłem. A może ktoś z Was naprawiłby mi taką płytkę za odpowiednią zapłatą? Dla Was to pewnie kwestia 5min a dla mnie jest to dosyć skomplikowane :/
  • REKLAMA
  • #8 2585146
    PeterMan
    Poziom 18  
    Spowodowanie zwarcia mogło uszkodzić jakiś tranzystor w miejscu gdzie dotykałeś płytkę. To mała strata i bez paniki trzeba tylko podejść z otwartym umysłem do tej sprawy. Chętnie podjąłbym sie naprawy tego Radmora ale koszt przesyłki tego kolosa chyba byłby spory w obydwie strony. Zbadaj więc najpierw tranzystory w tej okolicy gdzie zrobiłeś zwarcie i głowa do góry.
  • #9 2586117
    buncza
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    ja w swojej Diorze WS 442 mam podobny problem, z tym że jeden kanał gra ciszej od drugiego, a regulacja jest płynna. potencjometr do regulacji siły głosu jest OK bo zrobiłem obejście i to nie to. czy to moze być wina potencjometru od balansu?
  • #10 2587032
    PeterMan
    Poziom 18  
    Jeśli potencjometr od balansu w widoczny i nietypowy sposób źle reguluje balans może wtedy sie okazać, że jest do wymiany. W praktyce jednak najczęściej siadają potencjometry siły głosu (przestawiają się zębatki wewnątrz potencjometru) które bywa, że można samemu naprawić odpowiednio je nastawiając. Następną przyczyną mogą być tranzystory i ich złe wzmocnienie następnie uszkodzone elektrolity i rezystory. Tak więc mamy tu duże pole do popisu w odnalezieniu uszkodzenia , które wydaje się być na oko proste. Należy więc wzmacniacz sprawdzać od końca czy ma równe wzmocnienie. Najłatwiejszą domową metodą będzie mostkowanie kanałów lewy z prawym i sprawdzenie na wskaźnikach mocy lub za pomocą miernika uniwersalnego czy jest podobny poziom wzmocnienia. Są też inne bardziej zaawansowane metody, ale przypuszczam, że nie każdy z Was posiada profesjonalny sprzęt badawczy, dlatego więc ograniczam się zwykle do podania prostych chwytów. Może ktoś z innych kolegów poda łatwe i skuteczne rozwiązanie tego problemu. Pozdrawiam!

P.S. Dla ułatwienia określenia w którym stopniu przedwzmacniacza jest uszkodzenie może być przydatny sygnał z generatora podawany na wejście preampa. W razie braku generatora można zrobić to inaczej. Przydatny będzie sygnał 1kHz, który można nagrać na taśmę lub wypalić na CD. Podaje stronę gdzie można znaleźć i pobrać wszystkie przydatne sygnały testowe audio.

http://www.elektroda.net/audio/index.html
  • #11 2588442
    buncza
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    u mnie akurat koncówki wzmacniają odbrze i równomiernie. podpiołem sygnał z kompa bezpośrednio na końcówki omijając przedwzmacniacz.
  • #12 3736421
    prw23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A mnie po wymianie koncowek mocy z jednego kanalu moc wyjsciowa spadla i jest widoczna na slupkach diodowych, wiem ze sygnal jest dobry ze wszyskich podlaczonych sprzetow, wiec jaka jest przyczyna?
  • #13 3736926
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    a ja mam pytanie odnośnie potencjometrów bo nie chciałbym zakładac nowego tematu.. Czy od potencjometru np. siły głosu moze zależec zakres przenoszenia? tzn. czy przez potencjometr jeden kanał moze przenosic inne dzwieki niz drugi?? prosiłbym o radę.z góry dzieki
  • #14 3739714
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    tomek1guz napisał:
    a ja mam pytanie odnośnie potencjometrów bo nie chciałbym zakładac nowego tematu.. Czy od potencjometru np. siły głosu moze zależec zakres przenoszenia? tzn. czy przez potencjometr jeden kanał moze przenosic inne dzwieki niz drugi?? prosiłbym o radę.z góry dzieki

na 99% nie, chyba ze ta różnica występuje tylko przy wcisniętym konturze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nierównomiernego wzmacniania kanałów w wzmacniaczu Radmor 5412 podczas regulacji głośności, gdzie jeden kanał natychmiast osiąga połowę skali wzmocnienia, a drugi wzmacnia się płynnie. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzony potencjometr siły głosu lub elementy w torze przedwzmacniacza, takie jak rezystory w sprzężeniu zwrotnym lub kondensatory elektrolityczne (szczególnie 4,7 µF). Zaleca się sprawdzenie działania obu kanałów w przedwzmacniaczu, np. przez mostkowanie kanałów za potencjometrem siły głosu i ocenę sygnału w trybie mono. Warto również zweryfikować płytkę przedwzmacniacza pod kątem zimnych lutów oraz ewentualnych uszkodzeń tranzystorów, zwłaszcza po przypadkowym zwarciu. Pomocne może być użycie oscyloskopu do porównania sygnałów obu kanałów. Wymiana potencjometru siły głosu jest często skutecznym rozwiązaniem, gdyż jego mechanizm może ulec przestawieniu. W przypadku problemów z balansem, potencjometr balansu również może wymagać kontroli, choć rzadziej jest przyczyną nierównomiernego wzmocnienia. Diagnostyka powinna obejmować także sprawdzenie kondensatorów i tranzystorów w przedwzmacniaczu oraz końcówkach mocy, które w tym przypadku zostały wykluczone jako źródło usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA