logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy CB1053TR - nadmierne napełnianie wodą, co robić?

FoncMoler 02 Maj 2006 19:47 11347 16
REKLAMA
  • #1 2584903
    FoncMoler
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam.mam problem z praleczką.
    przy nalewaniu wody nalewwa jej tak duzo ze az sie przelewa i wylatuje z rury koncowej.
    nie wiem co z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2584937
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przeczyść układ ciśnieniowy ,wężyk który łączy hydrostat z dolną częsćią pralki ,tam na dole solidnie przeczyść.
  • REKLAMA
  • #3 2585027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2585082
    FoncMoler
    Poziom 11  
    wszystko przeczyszczone.nalewa wody tak duzo ze sie juz nie miesci i dalej nalewa.p[oprostu nie jakby czujnik od wody padl.
    juz z pralki sie wylewa a wode dalej ciagnie

Dodano po 3 [minuty]:

jest to candy cb 1053 TR
  • REKLAMA
  • #5 2585167
    karl1982
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    musisz kolego precyzyjniej opisać co znaczy wszystko przeczyszczone

a zgodnie ze wskazówkami kolegów
    musisz odkręcić tylną ścianke obudowy i po prawej stronie z boku kotła będzie podłączony wężyk do komory kopensacyjnej hydrostatu i to te elementy należy udrożnić
    jeżeli to nie pomogło opisz dokładniej usterke:|
  • #6 2585368
    FoncMoler
    Poziom 11  
    opis mojej usterki wyglada nastepujaco.
    zaczyna sie pranie i jest pobierane tak duzo wody ze sie juz wiecej w bebnienie miesci i wylewa sie wezem ktory odprowadza brudna wode.
    wszystko przeczyscilem .
    wydawalo mi sie ze popsul si eczujnik ktory odpowiada za cisnienie wody ktora znajduje sie w bebnie.
    nie wiem czy moje wnioski sa prawidlowe.
    poprostu zaczyna sie pranie i prallka jest do pelna pompowana woda.
    programator raz sie kreci a raz nie.
    tak to wyglada
  • REKLAMA
  • #7 2585549
    karl1982
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    a mam pytanie dokolegi skoro wszystko przeczyścił
    czy zdejmował taki wężyk z takiego czujnika poziomu wody (chodzi o hydrostat) po dmuchnięciu w niego powinno coś w środku pykać a po dmuchnięciu w niego w trakcie pobierania wody (zalecamy dmuchanie przez wężyk pomocniczy) po pierwszym "pyk" pralka powinna przestać pobierać wode a po drugim włączyć pompe odprowadzającą wode

w przypadku gdy hydrostat pyka i jest sprawny :
    - sprawdź czy wszystkie przyłącza przewodów są na swoim miejscu i sprawdź układ połączeń
    - możliwe że jest uszkodzony moduł sterowania ale przy dmuchaniu w hydrostat po drugim pyk powinna się właczyć pompa

dodaje załącznik z zdjęciem pralki cb 1053 TR dla ułatwienia sprawy

powodzenia:D
    Załączniki:
    • Pralka Candy CB1053TR - nadmierne napełnianie wodą, co robić? cb1053tr.jpeg (4.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2585945
    FoncMoler
    Poziom 11  
    wszystko sprawdzilem poraz kolejny i nic.
    hydrostat pyka sobie spokojnie a woda dalej jest pompowana do pralki O_o
    moze cos z programatorem.gdy leje sie woda do srodka programator stoi.czasmi sie przekreci a czasmi tak jak juz pisalem woda pompowana jest namaxa ze az wylatuje.
    czekam na dalsze propozycje.dziekuje

Dodano po 1 [minuty]:

na dzisiaj dam juz sobie spokoj.od sprawdzania wszystkich rurek i rureczek i elektryki pocharateałem paluchy o blachy :D
    człowiek uczy sie przez cale zycie :)
    mam nadziej ze uda mi sie to naprawic z waszą pomocą
    pozdrawiam
  • #9 2586407
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Czy jak wyłączysz pralkę,to woda dalej leci?Jeśli tak to elektrozawór do wymiany.
  • #10 2586429
    FoncMoler
    Poziom 11  
    Tak.po wylaczeniu pralki woda dalej wylewala sie z pralki.

Dodano po 1 [minuty]:

wylewała sie woda ale pralka juz nie pobierala wody
  • #11 2586497
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    radę masz tu:arrow:

Topolski Mirosław:arrow:napisał
    Czy jak wyłączysz pralkę,to woda dalej leci?Jeśli tak to elektrozawór do wymiany.
  • #12 2607624
    FoncMoler
    Poziom 11  
    witam ponownnie.
    elektrozawor został sprawdzony w servisie i dziala.
    zauwazylem ze nie jest pompowana woda do hydrostatu.
    nawet jak jest duzo wody w pralce woda nie jest pompowana przez rurke do hydrostatu.
    hydrostat dobry poniewasz przy wlaczonej pralce dmuchalem w rurke i hydrostat zatrzymywal wode.
    jaka czesc jest uszkodzona ktora odpowiada za podawanie wody do hydrostatu.
    pozdrawiam

Moderowany przez skryn:

Wiadomości scaliłem. Problem związany z jednym sprzętem, należy kontynuować w jednym wątku!

• #13 2608477
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    W rurce do hydrostatu jest sprężane powietrze przez unoszący się poziom wody przy jej pobieraniu.Przy dolnym końcu rurki jest komora hydrostatu która musi być drożna ponieważ tam dochodzi woda.
  • #14 2609093
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    FoncMoler napisał:
    zauwazylem ze nie jest pompowana woda do hydrostatu. nawet jak jest duzo wody w pralce woda nie jest pompowana przez rurke do hydrostatu.

Wiesz co? Nie masz najmniejszego pojęcia o działaniu podzespołów w pralce. Musisz wziąść do niej jakiegoś fachmana. Wierz mi, wyjdzie Ci to taniej :D
  • #15 2609207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2632129
    FoncMoler
    Poziom 11  
    zrobilem kilka dni temu pralke.
    nikt nie napisal ze trzeba odpowietrzyc hydrostat .
    dzieki z apomoc.
    pozdrawiam
  • #17 2636103
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    FoncMoler napisał:
    zrobilem kilka dni temu pralke.
    nikt nie napisal ze trzeba odpowietrzyc hydrostat .
    dzieki z apomoc.
    pozdrawiam

Witam.
    Pewnie miałeś na myśli uszczelnić połączenie wężyka z hydrostatem, a może się mylę to opisz jak to odpowietrzenie hydrostatu się przeprowadza?
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pralki Candy CB1053TR, która nadmiernie napełnia się wodą, powodując jej wylewanie się z węża odpływowego. Przyczyną może być uszkodzony lub zatkany hydrostat (czujnik poziomu wody) lub niewłaściwe działanie programatora. Hydrostat odpowiada za kontrolę poziomu wody poprzez rurkę łączącą go z komorą kompensacyjną, która musi być drożna i prawidłowo odpowietrzona. W trakcie dyskusji zalecano dokładne oczyszczenie układu ciśnieniowego, w tym wężyka hydrostatu, oraz sprawdzenie działania hydrostatu poprzez dmuchanie w rurkę i obserwację charakterystycznych dźwięków ("pyknięć"). Elektrozawór był sprawdzany i działał poprawnie, a problemem okazało się brak odpowietrzenia hydrostatu, co uniemożliwiało prawidłowe odczytywanie poziomu wody i zatrzymanie jej dopływu. Wskazano również, że programator może działać nieregularnie, co wpływa na sterowanie poborem wody. Ostatecznie rozwiązaniem było odpowietrzenie hydrostatu, co przywróciło prawidłowe działanie pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA