Sporo do wyjaśnienia
ja
napisał: Zerpo- Czy ktoś pytał Cię o zdanie ??
Przyznam, że byłem wtedy lekko zdenerwowany – tak więc przepraszam...
zerpo napisał:
daniel93 napisał:
Zerpo’a już przekonałem i uznał, że jakieś szanse mam
Co do tych szans to napisałem tak:
"szanse masz, jesli bedziesz stopniowo podchodzil do wszystkiego, a nie naraz"...
Ja od początku podchodzę modułowo...
zerpo napisał: podczerowny czujnik odległości Sharp'a i coś tam jeszcze
Jeśli ktoś widział charakterystykę napięć tego czujnika to wie, że poniżej 15cm napięcie się powtarza. Więc to „coś tam jeszcze” to jest czujnik na podczerwień o zasięgu 15cm. Dostarczy to informacji czy mierzę odległość mniejszą czy większą od 15cm. Więc jeśli robot będzie nadawać na mojej częstotliwości to mój bot będzie myślał, że mierzy mniejszą odległość niż 15cm.
I to był problem w tym wątku.
Ma ktoś jakiś pomysł na filtrowanie częstotliwości ??
Według mnie one się nakładają
zerpo napisał: które będą się komunikować za pomocą protokołu własnego pomysłu.
Tu wdarła się pewna nieścisłość ponieważ uC mają się komunikować przez USART + 1 pin. Te dodatkowe piny mają być ze sobą połączone. Cały algorytm działa tak:
Sprawdzam czy stan pinu dodatkowego to 0 jeśli tak to ustawiam tam 1 i przesyłam przez USART id procka docelowego i id procka, który przesyła(to pierwszy bajt). Później lecą polecenia i po wszystkim na pinie dodatkowym jest 0(linia wolna).
gromnik19 napisał:
Danielu, montowanie kilku uC wg mnie troche mija sie z celem, tak samo jak wymyslanie wlasnych protokolow. Lepiej zastosowac jeden mocniejszy (np. rodzina ARM). Jezeli nie chcesz kombinowac z nowym typem prockow (a podejrzewam ze uzywasz jedynie AVRow) to poczytaj troche o UART, albo/i o TWI. Prawie kazdy AVR jest wyposazony w UART, a niektore w TWI (jak nie znajdziesz o TWI materialow to poszukaj o i2c, to prawie to samo). Jezeli zastosujesz kilka uC to glownie beda sie zajmowac przesylaniem danych zamiast ich przetwarzaniem i glowny procesor zapchasz, bo dla AVRow maksymalny kwarc to 16MHz, a to wg mnie za wolno.
16Mhz to nie jest wolno biorąc pod uwagę, że każdy proc ma określone zadanie.
A ja umie programować w bascomie więc do ARMów to ma się nijak
Z tym zmulaniem procków przesyłaniem danych to nie powinno być tak źle.Np. dane z sonaru do proca głównego mają lecieć co 0,5sekundy.
Ps> Nie było błędów ortograficznych