logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik do robota sumo bez użycia mikrokontrolerów?

olimek1 28 Sty 2007 17:30 2304 21
  • #1 3498915
    olimek1
    Poziom 11  
    Witam wszystkich !!!

Kiedyś widziałem filmik robota sumo, w którym zamontowano układ który sam nie zależnie od robota skręcał w stronę poruszającego się obiektu.
    I tu moje pytanie czy ktoś by mi pomógł zrobić taki czujnik???

P.S. mikrokontrolery nie wchodzą w grę :(,
    poniżej zamieszczam projekt wstępny takowego czujnika:)
    (to czerwone to silnik)
  • #2 3499710
    greg8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Według mnie bez mikrokontrolera takiej rzeczy zbudować się nie da bo coś musi zbierać dane z tych czujników oraz sterować silnikami.
  • #3 3499877
    olimek1
    Poziom 11  
    no to w takim razie coś na tanim i prostym uC (chcę żeby ten projekt był w miarę prosty i tani)
  • #4 3500779
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Co to jest to zielone przyczepione do tego silnika, któro nie powiem jak wygląda :) ?
  • #5 3500961
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Niestety, ale bez dobrej znajomości mikrokontrolerów ani rusz, tak samo będzie problem z "tanio" bo żeby było tanio, musiałbyś już sporo rzeczy mieć opanowanych, a jeśli chcesz się uczyć, to trochę zainwestować niestety trzeba.
  • #6 3501340
    olimek1
    Poziom 11  
    do daniel93
    to zielone to fotodiody albo fotorezystorki(to zależy od projektu)
    , a to w takim razie McRancor czy mógłbyś dać jakiegoś linka do nauki ?? :)
    Sybko sie ucze ;)
  • #7 3501616
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    nie ma czegos takiego jak link do nauki , musisz zebrac informacje na temat programowania , najlepiej jakas ksiazka itp , zrobic sobie proste projekciki typu wyswietlacz 7seg lcd itp a potem sie brac za takie roboty w gazetach sa kursy na temat programowania np EDW.
  • #8 3501663
    olimek1
    Poziom 11  
    Chodziło mi 251mz o linki do stron, z których można by siębyło czegoś nauczyć :D
  • #9 3501745
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Skoro się szybko uczysz,
    to zacznij naukę od opanowania wyszukiwarki...
    Wiesz, taka strona gdzie wpisujesz pewne słowa kluczowe i ona Ci zwraca pewne propozycje stron pasujących do tych słów.

Koniecznie naucz się konstruowania mądrych zapytań dla wyszukiwarek,
    aby dostawać w miarę możliwości dobre podpowiedzi, a nie tylko "sieczkę".
  • Pomocny post
    #10 3501816
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    olimek1 napisał:
    Znam sie na B.E.A.M. siedze w beam od 2 lat i umiem dużo :)

Skoro umiesz juz duzo, to mozna zalozyc ze na elektronice sie znasz dosyc dobrze(co w przypadku BEAM jest konieczne). Bez mikrokontrolera da sie to oczywiscie zrobic, chocby na bramkach. Mechanizm jest taki: jesli wykryjesz obiekt tylko prawym czujnikiem to obracasz sie w lewo az beda oba go "widzialy" i analogicznie z lewa strona. Czujniki mozesz zrbic z diody IR oraz jakiegos scalaka TSOP lub SFH. Silnikiem sterujesz mostkiem l293D i na pewno nie zasilasz bateria 9V 6LR61!!(choc jesli ma tylko krecic czujnikami moze sobie poradzi)
  • #11 3503442
    olimek1
    Poziom 11  
    Dzięki _Robak_ zabieram sie do roboty:)
  • #12 3505822
    atmega16
    Poziom 12  
    Wiem o co ci chodzi widzialem podobnego robota (czujnik) czy chodzi o sonar ultradzwiękowy??
  • #13 3505989
    olimek1
    Poziom 11  
    atmega16 napisał :
    Cytat:
    czy chodzi o sonar ultradzwiękowy??

może być, chociażłatwiej by było na IR:)

[dodane po 2 dniach]

czy taki mostek moge zastosować ??
  • #14 3517692
    Michlis
    Poziom 11  
    olimek1 napisał:
    układ który sam nie zależnie od robota skręcał w stronę poruszającego się obiektu I tu moje pytanie czy ktoś by mi pomógł zrobić taki czujnik???

Hm, czujnik powiadasz :?: Moim zdaniem układ o którym piszesz pozwalający rozpoznać i śledzić poruszający się obiekt to dosyć ambitne zadanie. Mam małe doświadczenie w robotyce, ale raz korzystałem na uczelni z robota wyposażonego w czujniki odległości IR (Sharpa, modelu nie pamiętam) i jakoś nie widzę zastosowania do tego problemu. Czemu? Czujnik IR działa tylko w linii prostej, czyli musisz wcześniej wiedzieć, gdzie go skierować, czyli żeby coś wykryć musiałbyś zebrać pomiary takim czujnikiem dookoła. Potem trzeba by to porównać z poprzednimi pomiarami np. z poprzedniej sekundy i zobaczyć gdzie nastąpiła zmiana. Czyli gdzie potencjalnie znajduje się jakiś poruszający obiekt....

Natomiast co do samych czujników (IR Sharpa), to w praktyce okazało się, że po kalibracji (!) dokładność wynosiła ok.+/- 1.5cm. W zależności od zastosowania może być to akceptowalny poziom. Kolejna sprawa to zasięg, w którym w/w dokładność była zachowana to ok.12cm do 80. Znowu, czasami wystarczy, zależy do czego. Jednak największą wadą tego modelu było to, że jeśli nie było żadnego obiektu w zasięgu, to odczyt z czujnika był mniej lub bardziej przypadkowy (szum) i trudno było stwierdzić, czy faktycznie coś przed robotem jest czy nie. Trzeba było analizować serie kilku ostatnich pomiarów...A na końcu nasz asystent zapytany o te sprawy stwierdził, że te czujniki mają słabe parametry, ale za to są stosunkowo tanie :)

O ile mi wiadomo większość komercyjnych/akademickich systemów tego typu stosuje wizję, są np. kamery do okólne, które zbierają obraz z 360 stopni dzięki specjalnym soczewkom i lustrom, więc na raz widzisz wszystko. Dalej to już analiza obrazu dosyć zaawansowanymi algorytmami i porównanie z wcześniej zebranymi danymi.

Podsumowując, zadanie które przed sobą postawiłeś jest w moim odczuciu co najmniej ambitne ;) i wymaga sporych nakładów kosztu i czasu, żeby osiągnąć pozytywne rezultaty.

W każdym razie powodzenia, jeśli zamierzasz dalej nad tym pracować i mam nadzieję, że przynajmniej zwróciłem Twoją uwagę na kilka kwestii.
  • #16 3518651
    olimek1
    Poziom 11  
    Z tego co zrozumiałem bugger projekt,
    który mi przedstawileś skręca w stronę światła :)
    Dzięki, poucze się na tym układzie i w krótce przedstawie wyniki ;)
  • #17 3519413
    novy14
    Poziom 11  
    Witam

Z tego co zrozumiałem olimek1 miał na myśli sonar pokazany na tej stronie http://lutecki.republika.pl/sumo.htm Czy mam racje? Jeśli tak to myślę, że nie są potrzebne jakieś skomplikowane algorytmy, o których mówił Michlis. Wystarczą jakieś dwa proste czujniki IR.

pozdrawiam,
  • #19 3522350
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    No to muszę Cię zmartwić, ale jest to bardzo prymitywny robot i dalmierz Sharpa nie podąża wcale za obiektem, po prostu steruje nim banalny algorytm "jeśli coś wykryłeś obróć się w lewo, jeśli nie to w prawo" i to wszystko.

Do zbudowania takiego czegoś potrzebujesz mikrokontrolera, który przetworzy dane z czujnika i wygeneruje odpowiednie polecenia dla serwa.
  • #20 3522636
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    wydaje mi sie ze jemy zupe przy pomocy widelca...
    jezeli to ma byc czujnik podazajacy za obiektem, to potrzebny jest jak pisano wczesniej uC i zlozony algorytm, jezeli ma szukac swiatla wystarcza dwa fotoelementy i bramki ( typowa zasada B.E.A.M.a ) budowa czujnika jest scisle zwiazana z reszta robota i jego przeznaczeniem ( zachowaniem )
  • #21 3522662
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    Jezeli kolega olimek1 chce koniecznie na bramkach czy przezutnikach to zrobic, to nie wydaje mi sie to szczegolnie skomplikowane, ale oczywiscie na pewno jest latwiej zaprogramowac procka niz bawic sie z bramkami czy przerzutnikami, ewentualne bledy o wiele latwiej mozna skorygowac.
  • #22 3542793
    olimek1
    Poziom 11  
    Drogi McRancor
    Cytat:
    jest to bardzo prymitywny robot i dalmierz Sharpa nie podąża wcale za obiektem, po prostu steruje nim banalny algorytm "jeśli coś wykryłeś obróć się w lewo, jeśli nie to w prawo" i to wszystko.

^---- Właśnie o to mi chodzi:D
    poza tym dopiero się uczę więc to co dla ciebie jest banałem dla mnie stanowi to problem .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika do robota sumo, który samodzielnie skręca w stronę poruszającego się obiektu, bez użycia mikrokontrolerów. Większość uczestników wskazuje, że realizacja takiego zadania bez mikrokontrolera jest bardzo trudna lub niemożliwa, ponieważ konieczne jest zbieranie i przetwarzanie danych z czujników oraz sterowanie silnikami. Proponowane rozwiązania obejmują użycie prostych układów cyfrowych, takich jak bramki logiczne i przerzutniki, lub zastosowanie taniego i prostego mikrokontrolera. Jako czujniki sugerowane są fotodiody, fotorezystory, diody IR oraz scalaki odbiorcze TSOP lub SFH. Do sterowania silnikami rekomendowany jest mostek H, np. L293D. Wspomniano również o czujnikach odległości IR firmy Sharp, które jednak wymagają kalibracji i mają ograniczony zasięg. Przykładowe projekty BEAM robotów śledzących światło mogą stanowić punkt wyjścia do nauki. Wskazano, że bardziej zaawansowane śledzenie ruchomego obiektu wymaga mikrokontrolera i odpowiedniego algorytmu, a proste rozwiązania bez uC są ograniczone do reakcji na wykrycie obiektu (np. obrót w lewo lub prawo). Podkreślono też znaczenie nauki programowania i korzystania z wyszukiwarek internetowych w celu zdobycia wiedzy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA