olimek1 napisał: układ który sam nie zależnie od robota skręcał w stronę poruszającego się obiektu I tu moje pytanie czy ktoś by mi pomógł zrobić taki czujnik???
Hm, czujnik powiadasz

Moim zdaniem układ o którym piszesz pozwalający rozpoznać i śledzić poruszający się obiekt to dosyć ambitne zadanie. Mam małe doświadczenie w robotyce, ale raz korzystałem na uczelni z robota wyposażonego w czujniki odległości IR (Sharpa, modelu nie pamiętam) i jakoś nie widzę zastosowania do tego problemu. Czemu? Czujnik IR działa tylko w linii prostej, czyli musisz wcześniej wiedzieć, gdzie go skierować, czyli żeby coś wykryć musiałbyś zebrać pomiary takim czujnikiem dookoła. Potem trzeba by to porównać z poprzednimi pomiarami np. z poprzedniej sekundy i zobaczyć gdzie nastąpiła zmiana. Czyli gdzie potencjalnie znajduje się jakiś poruszający obiekt....
Natomiast co do samych czujników (IR Sharpa), to w praktyce okazało się, że po kalibracji (!) dokładność wynosiła ok.+/- 1.5cm. W zależności od zastosowania może być to akceptowalny poziom. Kolejna sprawa to zasięg, w którym w/w dokładność była zachowana to ok.12cm do 80. Znowu, czasami wystarczy, zależy do czego. Jednak największą wadą tego modelu było to, że jeśli nie było żadnego obiektu w zasięgu, to odczyt z czujnika był mniej lub bardziej przypadkowy (szum) i trudno było stwierdzić, czy faktycznie coś przed robotem jest czy nie. Trzeba było analizować serie kilku ostatnich pomiarów...A na końcu nasz asystent zapytany o te sprawy stwierdził, że te czujniki mają słabe parametry, ale za to są stosunkowo tanie
O ile mi wiadomo większość komercyjnych/akademickich systemów tego typu stosuje wizję, są np. kamery do okólne, które zbierają obraz z 360 stopni dzięki specjalnym soczewkom i lustrom, więc na raz widzisz wszystko. Dalej to już analiza obrazu dosyć zaawansowanymi algorytmami i porównanie z wcześniej zebranymi danymi.
Podsumowując, zadanie które przed sobą postawiłeś jest w moim odczuciu co najmniej ambitne

i wymaga sporych nakładów kosztu i czasu, żeby osiągnąć pozytywne rezultaty.
W każdym razie powodzenia, jeśli zamierzasz dalej nad tym pracować i mam nadzieję, że przynajmniej zwróciłem Twoją uwagę na kilka kwestii.