logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci WiFi na Neostradzie z Asmax 804u i Linksys WRT54GL

puyol 03 Maj 2006 00:34 1443 3
REKLAMA
  • #1 2586146
    puyol
    Poziom 10  
    Witam.
    Czy chce zbudowac siec wifi na NEOSTRADZIE i chce sie podlaczyc do routera i miac dostaep do calego transferu a po drugim lanie chce puscic nadajnik wrt wraz z ograniczonym transfere dla klijentów. A moje pytanie jest takie czy jest takie polaczenie mozliwe czy bede musial asmaxa ustawic jako sam modem adsl i i korzystac z wrt i miec tez ograniczony transfer? I czy ktos mi pomoze z konsiguracja obydwu urzadzen???
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2586392
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam!

Masz 2 opcje.
    Wersja a) zostajesz wpięty do asmaxa, ap wpinasz tez do asmaxa, ap konfigurujesz
    b) wpinasz się do ap

Wada wersji a) jesli Ty będzisz coś sciągał, Twoim użytkownikom będzie się "mulił" internet - także namawiam do wersji b) jeśli chcesz być "fair".

Nie wiem na ile możesz ustawić downstream w AP (czy jest to per użytkownik, czy dla każdego obcina tyle samo). To wszystko zależy od konfiguracj.

Zawsze jest jeszcze jedno - nie ukrywajmy - najlepsze wyjście. Postawić serwer dla sieci.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2587145
    puyol
    Poziom 10  
    a mam jeszcze jedno pytanie jezeli router asmax ip 10.0.0.2 a ap ma 192.168.1.1 jak to razem mozna zgrac zeby bylo oki mowiac krotko jestem w tych sprawach zielony jak trawa na wiosne:P
  • #4 2592281
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    IP AP i IP routera musi być z tej samej klasy adresów, czyli jak na routerze masz 10.0.0.2, to dla AP najlepiej wklep adrez z zakresu 10.0.0.x
    gdzi x 1-254 (pomijając już zajęte 2 ;) ), czyli np. 10.0.0.3
    powodzenia!
REKLAMA