logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 - błąd nie ładuje mimo podłączenia do ładowarki

@rti 03 Maj 2006 16:43 1094 6
  • #1 2587988
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Po podłaczeniu do ładwarki zaczyna ładowac wskaźnik przelci 6 razy wyskakuje błąd "nie ładuje" i koniec zabawy. Jak w czasie ładowania odepniemy ładowarke telefon jescze przez pół minuty bedzie "ładował" po czym wyświetli bład "nie ładuje" Jak się właczy tego fona też mimo ze nie ma ładowarki telefon "ładuje" i po pół minuty znany już błąd "nie ładuje" . Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Sofcik wrzucony nowy, ładowarek sprawdziałęm już z 10 a beteri tak samo. Jak myślicie co ejst przyczyną tego dziwnego zachowania??
  • #2 2588029
    sadek_ns
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    spróbuj zrobić taki mostek jak jest zamieszczony na zdjęciu miałem też raz taki problem i mi pomogło
    Załączniki:
    • Nokia 3210 - błąd nie ładuje mimo podłączenia do ładowarki 3210 sarj 1.jpg (37.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2588041
    sadek_ns
    Poziom 14  
    a jak ci jeszcze to nie pomoże to odlutuj styki od bateri i wlutuj jeszcze raz pozdro
  • #4 2588121
    @rti
    Poziom 21  
    Z tego schematu wywioskowałem ze z tej częsci która jest obok tych styków nalezy zrobić mostek do tych dwóch po prawej stronie tak?? Dobrze zrozumiałem czy nie ??
  • #5 2588155
    sadek_ns
    Poziom 14  
    od prawej strony resystora (częśc pomiędzy stykami) do lewego styku od bateri tyle powinno wystarczyć. pozdro
  • #6 2588930
    @rti
    Poziom 21  
    Zmierzyłem miernikiem przezd zrobieniem mostka i nie było przejscia pomiędzy rezystorem a stykiem. Po zrobieniu mostka przejscie jest ale telefon zachowuje się idealnie tak samo jak przed tą operacją ;/ Prosze o dalsze rady :-(
  • #7 2589095
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Zacznij od poprawienia lutów złącza bateri. łącznie popraw to w 8 miejscach. Potem odpal w niej Net Monitor i zobacz test 20. jaka temperature pokazuje Tobie Btemp. Musi pokazywac temp otoczenia. jesli pokazuje tobie właśnie około 15-25 stopni to Btemp jest OK.

Plyta czysta oczywiście, bateria i ładowarka sprawne. Teraz zobacz fotke dotycząca ładowania pod tymlinkiem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic242227.html#1191775 jaki zamieszczam i sprawdz przejscia.

Jeśli są to teraz pozostaje podlanie Fluxem CHAPSA i pobujanie go na kulkach.

Jeśli to nie pomoże to to samo zrób z CCONTEM.

Napisz tutaj co i jak po tych zabiegach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3210, który po podłączeniu do ładowarki wyświetla błąd "nie ładuje" mimo wskazania rozpoczęcia ładowania. Telefon przez około pół minuty symuluje ładowanie, po czym pojawia się błąd. Próby z różnymi ładowarkami i bateriami nie przyniosły efektu. Sugerowane rozwiązania obejmują wykonanie mostka lutowanego między określonymi stykami przy rezystorze, poprawę lutów złącza baterii w ośmiu miejscach oraz sprawdzenie temperatury baterii za pomocą Net Monitor (test 20, parametr Btemp), która powinna odpowiadać temperaturze otoczenia (15-25°C). Zalecane jest również oczyszczenie płyty, sprawdzenie przejść zgodnie z załączonym schematem oraz zastosowanie topników typu CHAPS i CCONT do poprawy połączeń lutowanych. Pomimo wykonania mostka, problem pozostał, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki i poprawy lutów oraz testów funkcjonalnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA